Live

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield şi Geoffrey Hinton au câștigat pentru munca lor asupra rețelelor neuronale artificiale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: X/@PhysicsMagazine

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe de la Stockholm a decis, marţi, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 cercetătorilor John J. Hopfield şi Geoffrey E. Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”.

Hans Ellegren, secretarul general al Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, a făcut anunţul. 

Laureaţii din acest an, John Hopfield şi Geoffrey Hinton, au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au contribuit la punerea bazelor învăţării automate puternice de astăzi. Hopfield a creat o structură care poate stoca şi reconstrui informaţii. Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăţi în date şi care a devenit importantă pentru marile reţele neuronale artificiale utilizate în prezent, informează News.ro. 

Potrivit Academiei, deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii precum memoria şi învăţarea. Laureaţii Premiului Nobel 2024 pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte şi metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile reţelelor pentru a procesa informaţii.

Fizica a fost domeniul pe care Alfred Nobel l-a menţionat primul în testamentul său din 1895. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mulţi oameni considerau Fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi poate că şi Nobel o vedea astfel. Propriile sale cercetări erau, de asemenea, strâns legate de Fizică.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au fost recompensaţi anul trecut "pentru experimentele lor, care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor şi moleculelor".

Alte premii Nobel acordate pentru Fizică

Din 1901 până în prezent au fost acordate 117 premii Nobel pentru Fizică.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921.

47 de premii în Fizică au fost acordate unui singur laureat.

Cinci femei au primit premiul pentru Fizică până în prezent: Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963, Donna Strickland în 2018, Andrea Ghez în 2020, şi Anne L'Huillier în 2023. 

John Bardeen a primit premiul pentru Fizică de două ori.

25 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat din istorie, Lawrence Bragg, când a primit premiul pentru Fizică în 1915, împreună cu tatăl său.

96 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în domeniul Fizicii, Arthur Ashkin.

Sezonul Premiilor Nobel va continua miercuri, 9 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat vineri de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice luni, 14 octombrie. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacțiile cercetătorilor care au câștigat premiul Nobel pentru Medicină în 2024. Ruvkun: Câinele nu înțelegea de ce alergam prin casă

Premiul Nobel pentru Medicină 2024. Cercetătorii Victor Ambros şi Gary Ruvkun au fost recompensați pentru „descoperirea microARN”

Începe săptămâna în care sunt decernate premiile Nobel. Care sunt cele cinci lucruri de știut despre ele

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureații din acest an vor fi anunțați între 7 și 14 octombrie

Partenerii noștri