Live

Galerie Foto O creatură marină misterioasă a fost descoperită în apele Marii Britanii: Este una dintre „multele secrete neexplorate ale oceanului”

Data publicării:
Pleurobranchaea britanicca (centru) face parte dintr-un grup de moluște marine fără cochilii recunoscute pentru varietatea și frumusețea lor. Colaj foto: Profimedia Images / CEFAS

O nouă specie de limax de mare a fost găsită în apele Marii Britanii. Aceste creaturi viu colorate se întâlnesc de obicei în ape mai calde, ceea ce a făcut ca descoperirea să fie încă și mai surprinzătoare, potrivit BBC.

Creatura, numită Pleurobranchaea britanicca, a fost descoperită în apele din sud-vestul Angliei de un vas de cercetare. Ea face parte dintr-un grup de vietăți care s-ar putea să fi migrat înspre nord din cauza schimbărilor climatice.

Temperaturile din ocean continuă să crească și să bată noi recorduri, având un impact major asupra vieții marine.

În jur de 100 de specii diferite de limacși de mare se găsesc în mod normal în mările din jurul Marii Britanii și Irlandei. „Să găsești o specie nouă care nu este microscopică este foarte entuziasmant. Asta ne arată că mai este mult de lucru”, a spus cercetătorul Peter Barry de la Centrul pentru Științele Mediului, Alimentației și Acvaculturii (CEFAS).

Limacșii de mare sunt un tip de moluște marine fără cochilii recunoscute pentru varietatea și frumusețea lor. În ciuda dimensiunii foarte mici, de maxim 5 centimetri, ei sunt prădători care ocupă un loc esențial în lanțul trofic.

Creatura, numită Pleurobranchaea britanicca, a fost descoperită în apele din sud-vestul Angliei de un vas de cercetare. Foto: CEFARS

Numite și „bioindicatori” (sau „specii indicatoare”), aceste animale îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine starea ecosistemelor marine datorită sensibilității lor la impactul schimbărilor climatice și al oamenilor.

Membrii grupului de care aparține nou specie se găsesc de obicei în nordul Spaniei, în Senegal și în Marea Mediterană.

„Nicio altă specie din acest gen nu a fost documentată vreodată în apele Marii Britanii sau atât de la nord”, a spus Ross Bullimore, un ecolog marin care a colectat specimenul nou descoperit.

„Se presupune de multe ori că știm tot ce este de știut despre speciile găsite în apele britanice, dar asta arată că mai avem atât de multe de învățat în propria noastră curte.”

Chromodoris kuniei. Foto: Profimedia Images

Pentru a se proteja de prădători, unele specii de limacși de mare reciclează părți din prada pe care o consumă. Dacă prada avea toxine, spre exemplu, limacșii vor produce acea otravă în propriul lor corp, scrie CBS News.

Descoperirea „entuziasmantă” ne amintește de „nelimitatele secrete neexplorate ale oceanului”, care se găsesc chiar și în zone pe care le considerăm bine studiate și cartografiate, a spus și Hayden Close, un alt cercetător de la CEFAS.

Oceanele care se încălzesc și valurile de căldură tot mai dese perturbă speciile marine, precum peștii și balenele, acestea căutând ape mai reci, ceea ce afectează întreg lanțul trofic.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

Cum au descoperit două femei din Marea Britanie ca au fost schimbate la naștere

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

Bărbat arestat în Marea Britanie, în legătură cu furtul a 22 de tone de cheddar. Jamie Oliver s-a implicat în găsirea lui

Partenerii noștri