Foto Nouă fotografie spectaculoasă surprinsă de telescopul James Webb. Galaxia „roată-de-căruță”, rezultatul unei coliziuni galactice uriașe
NASA a publicat o nouă fotografie spectaculoasă făcută cu ajutorul telescopului spațial James Webb, cel mai puternic construit vreodată. Telescopul a fotografiat galaxia „roată de căruță”, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină de Calea Lactee și rezultată din coliziunea la viteză mare dintre o galaxie spiralată și o galaxie mai mică.
„Telescopul spațial James Webb al NASA a privit în haosul Galaxiei roată-de-cărță, dezvăluind noi detalii despre formarea stelelor și despre gaura neagră aflată în centrul galaxiei.
Capacitățile puternice infraroșu ale Webb au produs această imagine detaliată a galaxiei cu alte două mici galaxii-companion, pe fundal putând fi văzute multe alte galaxii.
Imaginea ne furnizează o nouă perspectivă cu privire la felul în care această galaxie s-a schimbat de-a lungul a miliarde de ani”, a transmis NASA.
Galaxia roată-de-căruță, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină, în Constelația Sculptorului s-a format după un eveniment cosmic intens – o coliziune la viteză mare între două galaxii.
Coliziunea a afectat, cel mai notabil, forma și structura galaxiei formate în urma ei. Din cauza caracteristicilor ei distinctive, astronomii au denumit-o „galaxie inel”, o formă mai puțin întâlnită prin comparație cu galaxiile spiralate, precum Calea Lactee, în care se află și sistemul nostru solar.
Miezul său luminos conține o cantitate uriașă de praf fierbinte, iar cele mai luminoase zone sunt populate de grupuri uriașe de stele tinere. De cealaltă parte, în inelul exterior, care a crescut constant vreme de 440 milioane de ani, se formează noi stele în timp ce altele mor și se transformă în supernove.
Astronomii au mai încercat să fotografieze această galaxie și cu telescopul spațial Hubble, predecesorul lui Webb, însă ea a fost dificil de observat din cauza cantităților de praf cosmic care o acoperă. Telescopul James Webb, însă, este capabil să detecteze mult mai bine lumină infraroșie, ceea ce a ajutat la fotografierea misterioasei galaxii.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News