Live

Noi artefacte au fost găsite în „Sfântul Graal al epavelor”, o corabie care s-a scufundat plină cu comori de miliarde de dolari

Data publicării:
Printre comorile pe care corabia spaniolă San José le transporta se numără cufere pline cu smaralde și 200 de tone de monede de aur. Foto: Profimedia Images

Noi artefacte au fost găsite în „Sfântul Graal al epavelor”, o corabie spaniolă plină cu comori care s-a scufundat în largul coastei Columbiei în secolul al XVIII-lea, după o bătălie navală cu britanicii, scrie BBC.

Corabia San José aparținea marinei spaniole când a fost atacată și scufundată de britanici în 1708, în timp ce călătorea spre orașul port Cartagena din Columbia, încărcată cu tone de monede de aur și argint.

Epava a fost descoperită în 2015 într-un loc care este ținut secret, dar primele misiuni de explorare robotică au început abia în luna mai a acestui an. Potrivit estimărilor, corabia ar conține comori în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Cercetătorii au spus că ultimele descoperiri reprezintă „un set de probe arheologice fără precedent”. Printre obiectele găsite se numără o ancoră, recipiente de sticlă și o oală de noapte.

Galionul San Jose transporta cea mai mare comoară pierdută pe mare. Sursa foto: Profimedia Images

Corabia transporta una dintre cele mai mari comori pierdute vreodată în largul mării, inclusiv cufere cu smaralde și în jur de 200 de tone de monede de aur.

Regele Spaniei avea nevoie de marfa prețioasă pe care o transporta corabia pentru a-și finanța războiul contra britanicilor. Aproape 600 de oameni și-au pierdut viața atunci când corabia s-a scufundat în Marea Caraibilor.

Oficialii columbieni au spus că au găsit, printre altele, „bucăți de lemn sau părți din carena vasului, cel puțin rămășițe care indică faptul că acolo a fost lemn, și urme ale unei posibile ancore”.

„Alte tipuri de obiecte includ cuie, sticle, borcane și diferite materiale, precum sticlă și ceramică.”

Galionul San Jose a fost descoperit în 2015, în apropierea portului Cartagena. A fost considerată una dintre cele mai importante epave din lume, scufundându-se cu comori uriașe la bord. Sursa foto: Profimedia Images / AFP PHOTO / COLOMBIAN PRESIDENCY

Corabia este revendicată parțial de Sea Search-Armada (SSA) o companie americană de recuperare maritimă, care susține că a fost prima care a descoperit epava, la începutul anilor '80.

SSA a dat în judecată guvernul Columbian la Curtea Permanentă de Arbitraj și vrea să obțină 10 miliarde de dolari - jumătate din valoarea estimată a comorilor din epava vasului San José.

Spania susține că corabia aparține statului spaniol, iar obiectele transportate sunt protejate de o convenție ONU pe care Columbia nu o recunoaște.

În același timp, băștinașii Qhara Qhara din Bolivia susțin că comorile au fost furate de pe teritoriul lor.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atât de mult a scăzut nivelul Dunării, încât au ieșit la iveală epave ale unor nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

Scafandrii italieni au recuperat trupul miliardarului Mike Lynch, decedat după scufundarea iahtului său în largul coastei Siciliei

Ce povești ascund artefactele recuperate de pe epava Titanicului și păstrate zeci de ani într-un depozit secret (BBC)

Epava unei nave de război a fost găsită după 110 de ani. „Sunt camere pline cu artefacte. E o capsulă a timpului”

Partenerii noștri