Live

NASA vrea să revoluționeze mersul la toaletă al astronauților. Agenția oferă 20.000$ celui care va proiecta WC-ul lunar

Data publicării:
Sursa foto: herox.com/ NASA Challenge

NASA are nevoie de o toaletă nouă pentru a merge pe Lună, una care să funcționeze atât în ​​microgravitate cât și pe suprafața lunară. Agenția oferă 20.000 de dolari celui care va proiecta o toaletă spațială mai bună, pentru astronauții care vor fi trimiși pe Lună. 

Ultima dată când oamenii au aterizat pe suprafața lunară, în decembrie 1972, toți purtau practic scutece. Prima toaletă de pe o navă spațială americană a fost proiectată la începutul anilor 80.

„Defecare și urinare au fost aspecte dernjante ale călătoriilor spațiale de la începutul zborurilor cu echipaj uman”, se arată într-un raport NASA privind misiunile Apollo.

Aproape cinci decenii mai târziu, pe măsură ce SUA se pregătește să lanseze echipaj uman pe suprafața lunară până în 2024, agenția spațială speră să aducă puțin confort în viața astronauților. 

„În timp ce ne pregătim pentru întoarcerea noastră pe Lună, nenumărate activități de echipare, adăpostire și de sprijin pentru viitorii astronauți sunt în desfășurare. Aceștia vor mânca și bea, ulterior urinând și defecând în microgravitate și gravitate lunară. În timp ce astronauții sunt în cabină vor avea nevoie de o toaletă care să aibă toate acele capacități ca și cele de pe Pământ”, se menționează în descrierea concursului de idei, desfășurat de NASA.

NASA face apel la comunitatea globală pentru noile concepte de design pentru toaletele compacte care pot funcționa atât în ​​microgravitate, cât și în gravitate lunară. Deși toaletele spațiale există deja și sunt utilizate (de exemplu, la Stația Spațială Internațională), acestea sunt proiectate doar pentru microgravitate. NASA caută un dispozitiv de generație următoare, care este mai mic, mai eficient și capabil să funcționeze atât în ​​microgravitate, cât și în gravitate lunară.

Revenirea pe Lună până în 2024 este un obiectiv ambițios, iar NASA lucrează deja la abordări pentru eficientizarea toaletelor existente.

„Vrem să încurajăm următoarea generație de exploratori spațiali, ingineri și oameni de știință și știm că studenții ar putea să se gândească la această problemă de proiectare fără aceleași constrângeri ca adulții”, se mai arată în comunicatul NASA.

Cum ar trebui să arate noua toaletă spațială

NASA caută un design care să curprindă toată funcționalitatea unei toalete de pe Pământ. Cel puțin, echipajul care utilizează toalete lunare nu trebuie să fie expus la vid în timpul utilizării, iar proiectele de toaletă ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

-Să aibă o masă mai mică de 15 kilograme;

-Să ocupe un volum de cel mult 0,12 metri cubi;

-Să nu consume mai multe de 70 de wati;

-Să fie adaptată atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Toaleta trebuie să fie ușor de curățat și întreținut și să fi pregătită pentru o nouă refolosire în cel mult 5 minute. Modelele de toaletă competitive vor fi ușor de utilizat de astronauți și ar trebui să conserve apa în timp ce rețin mirosurile.

Puncte bonus vor fi acordate modelelor care pot capta vărsături fără a fi necesar ca membrul echipajului să pună capul în toaletă.

Procesul de utilizare a proiectelor de toaletă propuse trebuie să fie relativ simplu. Orice este prea complicat de utilizat va fi în general mai puțin atractiv pentru NASA. 

Redactor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

„Lipseşte ceva din ceea ce cunoaştem despre univers”. Ce arată datele obținute de telescopul James Webb

Partenerii noștri