Industria alimentelor artificiale se dezvoltă. S-au făcut primii pași pentru producerea peștelui sintetic
Industria alimentelor sintetice se dezvoltă pe fondul creșterii preocupării pentru sustenabilitate. În urmă cu doar câteva luni Jeff Bezos și Bill Gates, doi dintre cei mai bogați oameni de pe glob, au investit milioane de dolari într-o companie care produce alternative la carne. Acum, s-au făcut primii pași pentru producerea peștelui sintetic. Unul din giganții producției alimentare lucrează cu un start-up californian pentru a produce pește din culturi celulare, destinat europenilor. Asta în condițiile în care, cetățenii UE consumă acum de peste 3 ori mai mult pește decât produc.
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Cât de periculos este, de fapt, mercurul din conservele de ton
Au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat
Testele toxicologice nu dezvăluie motivul pentru care au murit pacienții de la spitalul Murgeni
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
Alimente pe care le găsim în meniul zilnic conțin compuși cancerigeni
Ce mâncăm dacă lucrăm de acasă?
Ce este food coma?
Anca Hâncu, medic nutriționist: Din câte am înțeles, peștele sintetic înseamnă o carne realizată prin culturi de celule stem din celule de pește. Din caviar de fapt, din icre de pește.
Ceea ce ni se pare nouă la prima vedere că nu este neapărat sănătos, se încadrează în ce considerăm noi, nutriționiștii, sănătos sau nu, pentru că vorbim de un aliment ultraprocesat.
Vreau să vă duc puțin în urmă cu doi ani, când această programare de sustenabilitate a alimentației a fost realizată cuprinsă într-un raport al unei importante publicații americane care a creat acest manifest alimentar – Alimentația pentru sănătatea planetei.
Ce înseamnă asta? Până în anul 2050 să se reducă la jumătate consumul de zahăr și de carne roșie, și să se dubleze consumul de vegetale, de legume și de fructe, tocmai pentru a păstra o dietă, o alimentație pentru sănătatea oamenilor, dar și a planetei.
Acest pește artificial este de fapt o provocare de a găsi soluții alternative, însă va trebui să vedem în ce măsură acest tip de carne va trece de testele de siguranță, de tolerabilitate, de carcinogenitate, mutagenitate, vom vedea dacă acest aliment va putea să fie aprobat de autoritățile europene.
Doar după aceea ne vom pronunța.
Oricum, bariera culturală va fi destul de importantă.
Medic nutriționist: Trebuie să vedem acest „sintetic”, în ce măsură rămâne sănătos, pentru că va fi ceva ultraprocesat
Carnea roșie va trebui consumată cu moderație. Alternativa va fi carnea albă. Carnea de pește este o alternativă foarte sănătoasă, și creșterea consumului de vegetale, la fel.
Toate acestea fac oamenii de știință și producătorii să caute soluții alternative.
Trebuie să vedem acest „sintetic”, în ce măsură rămâne sănătos, pentru că va fi ceva ultraprocesat, ceva care noi nu vom mai recunoaște ca alimentul inițial. Rămâne de văzut în ce măsură va fi inclus într-un regim alimentar.
Editor : L.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News