Live

Industria alimentelor artificiale se dezvoltă. S-au făcut primii pași pentru producerea peștelui sintetic

Data publicării:
S-au făcut primii pași pentru producerea peștelui sintetic. Foto: Profimedia

Industria alimentelor sintetice se dezvoltă pe fondul creșterii preocupării pentru sustenabilitate. În urmă cu doar câteva luni Jeff Bezos și Bill Gates, doi dintre cei mai bogați oameni de pe glob, au investit milioane de dolari într-o companie care produce alternative la carne. Acum, s-au făcut primii pași pentru producerea peștelui sintetic. Unul din giganții producției alimentare lucrează cu un start-up californian pentru a produce pește din culturi celulare, destinat europenilor. Asta în condițiile în care, cetățenii UE consumă acum de peste 3 ori mai mult pește decât produc.

Anca Hâncu, medic nutriționist: Din câte am înțeles, peștele sintetic înseamnă o carne realizată prin culturi de celule stem din celule de pește. Din caviar de fapt, din icre de pește.

Ceea ce ni se pare nouă la prima vedere că nu este neapărat sănătos, se încadrează în ce considerăm noi, nutriționiștii, sănătos sau nu, pentru că vorbim de un aliment ultraprocesat.

Vreau să vă duc puțin în urmă cu doi ani, când această programare de sustenabilitate a alimentației a fost realizată cuprinsă într-un raport al unei importante publicații americane care a creat acest manifest alimentar – Alimentația pentru sănătatea planetei.

Ce înseamnă asta? Până în anul 2050 să se reducă la jumătate consumul de zahăr și de carne roșie, și să se dubleze consumul de vegetale, de legume și de fructe, tocmai pentru a păstra o dietă, o alimentație pentru sănătatea oamenilor, dar și a planetei.

Acest pește artificial este de fapt o provocare de a găsi soluții alternative, însă va trebui să vedem în ce măsură acest tip de carne va trece de testele de siguranță, de tolerabilitate, de carcinogenitate, mutagenitate, vom vedea dacă acest aliment va putea să fie aprobat de autoritățile europene.

Doar după aceea ne vom pronunța.

Oricum, bariera culturală va fi destul de importantă.

Medic nutriționist: Trebuie să vedem acest „sintetic”, în ce măsură rămâne sănătos, pentru că va fi ceva ultraprocesat

Carnea roșie va trebui consumată cu moderație. Alternativa va fi carnea albă. Carnea de pește este o alternativă foarte sănătoasă, și creșterea consumului de vegetale, la fel.

Toate acestea fac oamenii de știință și producătorii să caute soluții alternative.

Trebuie să vedem acest „sintetic”, în ce măsură rămâne sănătos, pentru că va fi ceva ultraprocesat, ceva care noi nu vom mai recunoaște ca alimentul inițial. Rămâne de văzut în ce măsură va fi inclus într-un regim alimentar.

Editor : L.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă. Cum arată cămările caselor de la sate, în prag de iarnă

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Un pește bizar cu „picioare” uimește oamenii de știință: „Gustă” fundul mării pentru a găsi hrană proaspătă

Partenerii noștri