Live

Galerie Foto Gravuri cu misterioasele megastructuri antice din deșerturile din Orientul Mijlociu sunt cele mai vechi planuri arhitecturale din lume

Data publicării:
Vânătorii din epoca de piatră construiau ziduri de până la 5 kilometri lungime care forțau turmele de animale sălbatice să cadă în gropi-capcană în care erau sacrificate. Captură foto: PLOS One

Arheologii care lucrează în Arabia Saudită și Iordania au anunțat descoperirea celor mai vechi planuri arhitecturale din lume, informează CNN. Desenele gravate în plăci de piatră reprezintă schițele pe care oamenii din epoca de piatră le-au folosit pentru a construi structuri uriașe în care turme întregi de animale sălbatice erau prinse în capcană și măcelărite.

Capcanele uriașe folosite de vânătorii din epoca de piatră datează de acum 9.000 de ani și sunt cunoscute drept „zmeie” datorită formei pe care o au, potrivit unui studiu publicat în revista de știință PLOS One.

Capcanele antice au fost descoperite inițial în deșerturile din Orientul Mijlociu în anii '20 de piloții care au observat formele ciudate din înaltul cerului.

Ziduri care se întind pe distanțe de până la 5 kilometri obligau animalele sălbatice să se îngrămădească într-un spațiu îngrădit înconjurat de o serie de puțuri de patru metri adâncime.

Unele dintre aceste zmeie au fost cele mai mari structuri construite de om la vremea când au fost realizate.

Peste 6.000 de astfel de zmeie au fost descoperite în Orientul Mijlociu și în Asia centrală, dar cele mai multe se găsesc pe teritoriul Arabiei Saudite, în nordul Siriei și estul Iordaniei. Genul acesta de structuri nu a fost studiat de prea mult timp.

Desenele foarte precise cu aceste structuri uriașe sugerează faptul că oamenii care au construit și au folosit capcanele aveau capacitatea de a procesa informații spațiale complexe.

Echipa de arheologi a descoperit una dintre plăcile de piatră într-o localitate abandonată din Iordania. Captură foto: PLOS One

Echipa de arheologi a descoperit una dintre plăcile de piatră pe care erau desenate planurile unui zmeu de vânătoare într-o localitate abandonată din Iordania. Arheologii au rămas surprinși de precizia cu care gravurile au fost realizate.

Singura excepție a fost reprezentarea mult prea mare a gropilor adânci în care animalele erau împinse pentru a fi mai apoi sacrificate.

Dacă s-ar fi păstrat dimensiunile corecte, cercurile gravate în plăcile de piatră aproape că nu ar fi fost vizibile, ceea ce demonstrează probabil importanța lor.

Cu toate că s-au mai descoperit gravuri antice în Europa cu hărți și structuri asemănătoare cu zmeiele din Orientul Mijlociu, cele două plăci de piatră gravate sunt cele mai vechi desene realizate la scară.

Nu se știu prea multe despre persoanele care au construit zmeiele - un efort uriaș care trebuie să fi implicat un număr foarte mare de oameni.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un urs împușcat într-un copac a omorât un vânător, după ce a căzut peste el

Un câine s-a întors acasă la 2 luni după ce a dispărut în pădure cu stăpânul. Ce s-a întâmplat cu bărbatul care plecase la vânătoare

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Cum arată stadioanele pe care Arabia Saudită le are în plan pentru „cea mai mare Cupă Mondială din istorie”

Partenerii noștri