Gena preistorică din ADN-ul uman care ar putea fi vinovată pentru cazurile foarte grave de Covid-19
Genele moștenite de la strămoșii noștri neandertalieni ar putea să fie motivul pentru care un număr de cazuri de Covid-19 ajung să devină foarte grave, conform unei noi cercetări realizate în Germania, relatează CNN.
O echipă de experți în genetica omului din Neandertal a examinat un fragment de ADN asociat cu cazurile cele mai grave de Covid-19 și l-a comparat cu secvențele genetice cunoscute ca fiind moștenite de europeni și asiatici de la strămoșii neandertali.
Catena de ADN este găsită în cromozomul 3, iar echipa de cercetători spune că ea ar putea să fie responsabilă pentru înrăutățirea stării celor care se îmbolnăvesc de Covid-19.
„Arătăm riscul dat de acest segment genomic, moștenit de la neandertalieni și al căror purtători sunt 50% dintre oamenii din Asia de Sud și în jur de 16% dintre cei din Europa de astăzi”, au scris cercetătorii Svante Paabo și Hugo Zeberg de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă, într-o lucrare care a fost acceptată pentru publicare în jurnalul Nature.
„Se pare că această genă a fost moștenită de oamenii moderni de la neandertalieni, atunci când aceste specii s-au încrucișat, în urmă cu 60.000 de ani. Astăzi, oamenii care au moștenit această variațiune de genă, sunt de trei ori mai predispuși la a avea nevoie de ventilație artificială dacă sunt infectați cu noul coronavirus”, a declarat Zeberg.
Studii antropologice și genetice au arătat că oamenii moderni s-au încrucișat cu oamenii de Neandertal, dar și cu o altă specie de umanoizi – oamenii de Denisova, în urmă cu zeci de mii de ani. Conform acestora, aproximativ 2% din ADN-ul persoanelor de descendență europeană și asiatică este de origine neandertală.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News