Enigma „părintelui lingvisticii” a fost descifrată. Un student de la Cambridge a rezolvat o problemă de gramatică veche de 2.500 de ani
O problemă a gramaticii limbii sanscrite, care i-a uimit pe savanți încă din secolul al V-lea înaintea erei noastre, a fost rezolvată de un doctorand de la Universitatea din Cambridge, scrie BBC.
Rishi Rajpopat, în vârstă de 27 de ani, a descifrat o regulă predată de Panini, un maestru al limbii sanscrite antice care a trăit acum 2.500 de ani. Sanscrita este vorbită în India de aproximativ 25.000 de oameni, dintr-o populație de mai bine de 1 miliard, potrivit universității.
Rajpopat a spus că a avut „un moment de evrika la Cambridge” după ce a timp de nouă luni de zile nu a reușit să facă niciun progres. „Am închis cărțile după o lună și m-am bucurat de vară – înot, ciclism, gătit, rugăciuni și meditație”.
„Apoi, cu tragere de inimă, m-am întors la muncă și, în câteva minute, în timp ce răsfoiam paginile, aceste tipare au început să apară și totul a început să aibă sense”, a povestit Rajpopat, care a spus că deși stătea cu orele la bibliotecă, chiar și la miezul nopții, i-a mai luat încă doi ani jumate până să rezolve cu totul problema.
Sanscrita, deși nu mai este la fel de răspândită ca altădată, a rămas o limbă sacră a Hinduismului și a fost folosită în știință, filozofie, poezie și alte forme de literatură seculară de-a lungul secolelor.
Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei
Gramatica lui Panini, cunoscută sub numele de Astadhyayi, se baza pe un sistem care funcționa ca un algoritm de transformare a rădăcinei și sufixului unui cuvânt în alte cuvinte și propoziții corecte din punct de vedere gramatical.
Însă, două sau mai multe din regulile lui Panini se aplică de multe ori în același timp, intrând în conflict unele cu celelalte.
Panini a inventat o „meta-regulă”, interpretată de cercetători în următorul mod: „în cazul unui conflict între două reguli la fel de importante, regula care se aplică mai târziu în ordinea gramaticală are prioritate”.
Când regula aceasta este respectată, însă, pot apărea erori gramaticale.
Rajpopat a respins interpretarea tradițională a meta-regulii. În schimb, el a susținut că Panini se referea la regulile care se aplică părții din dreapta a fiecărui cuvânt. Cu această interpretare, Rajpopat a descoperit că „mașinăria lingvistică” a lui Panini produce doar cuvinte corecte, aproape fără excepție.
Îndrumătorul său de la Cambridge, profesorul de sanscrită Vincenzo Vergiani a spus: „El a găsit o soluție extraordinar de elegantă la o problemă care i-a nedumerit pe savanți timp de secole”.
„Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei într-o perioadă în care interesul pentru limbă este în creștere”, a spu Vergiani.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News