Efectele spaţiului asupra oaselor
Expunerea îndelungată la radiaţii cosmice poate deteriora oasele astronauţilor. Este un semnal de alarmă pentru că NASA pregăteşte tot mai multe misiuni de durată, cum ar fi plecarea spre Marte.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Un studiu mai vechi a demonstrat că astronauţii câştigă opt centimetri în înălţime, din cauza lipsei gravitaţiei, pentru că li se relaxează coloana. Dar dacă sunt loviţi constant de radiaţii, pe o perioadă mai lungă de timp, le va fi afectat şi sistemul osos. Este concluzia unui experiment realizat pe şoareci într-un mediu spaţial simulat, care arată şi că radiaţia în sine nu duce la pierderea musculaturii. Osul este un ţesut dinamic, spun cercetătorii Virginia Commonwealth University. Dacă este solicitat, se va întări, dar dacă nu, aşa cum se întâmplă în microgravitaţie, corpul nu va mai pierde timp să construiască oase. Cam aşa se întâmplă şi pe măsură ce îmbătrânim.
Totuşi, alte cercetări au scos la iveală că astronauţii suferă mutaţii genetice în timpul unei misiuni spaţiale de un an, care ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Spre exemplu, telomerii, capetele cromozomilor care tind să se scurteze odată cu vârsta, s-au alungit.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News