Live

Descoperire în Pacific: cel mai mare coral găsit vreodată depășește în dimensiuni o balenă albastră

Data actualizării: Data publicării:
Un scafandru înotând deasupra celui mai mare coral din lume, situat în apropierea Insulelor Solomon din Pacific. Foto: Profimedia

Cel mai mare coral găsit vreodată a fost descoperit de oamenii de știință în sud-vestul Oceanului Pacific, relatează BBC. Coralul este de trei ori mai mare decât cel care deținea precedentul record și a fost găsit în apropierea Insulelor Solomon.

Mega-coralul, un ansamblu de mai mulți corali interconectați, ceea ce-l face un organism autonom, nu un recif, ar putea exista de peste 300 de ani, spun specialiștii, și ar fi mai mare decât o balenă albastră, este părerea echipei.

Cu o lăţime de 34 de metri, o lungime de 32 de metri și înalt de 5 metri și jumătate, coralul nou descoperit în Insulele Solomon este de trei ori mai mare decât coralul care a deţinut precedentul record, situat în Samoa Americană şi supranumit „Big Momma.

A fost descoperit de un videograf aflat pe o navă a National Geographic, care vizita părți izolate ale Pacificului pentru a observa modul în care acestea au fost afectate de schimbările climatice.

„Am făcut scufundări într-un loc unde harta indica un naufragiu și atunci am văzut ceva”, a spus Manu San Felix. 

Ulterior, și-a chemat fiul, s-au scufundat împreună, până au văzut o „catedrală sub apă”, adaugă Manu.

La nivel global, coralul este amenințat de încălzirea oceanelor din cauza schimbărilor climatice.

Recifele de corali susțin, de asemenea, mijloacele de trai pentru un miliard de oameni, inclusiv prin turism sau pescuit, conform Forumului Economic Mondial.

Multe țări în curs de dezvoltare, cer mai mulți bani de la națiunile mai bogate pentru diversificarea strategiilor de combatere a schimbărilor climatice.

Trevor Manemahaga, ministrul climatului pentru Insulele Solomon, a spus că mai multe finanțări pentru Insulele Solomon ar ajuta țara să creeze locuri de muncă mai variate, ceea ce ar însemna că mai puțini oameni lucrează în industriile care dăunează recifelor de corali.

În prezent, exploatarea forestieră reprezintă o parte majoră a economiei țării - între 50-70% din veniturile anuale din export ale țării - dar provoacă niveluri ridicate de poluare a apei care dăunează coralilor din zonă.

Un raport din această săptămână a constatat că 44% dintre coralii care trăiesc în apele calde sunt pe cale de dispariție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, cu o treime mai mulți față de ultima evaluare a speciei din 2008.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soția lui Duckadam a spus care e singura avere a ”Eroului de la Sevilla”. Emoționant: ”M-a pregătit de când m-a luat de soție”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare avans al armatei lui Putin în Ucraina din ultimii doi ani. Forțele ruse au cucerit o suprafață record în noiembrie

Record de drone lansate de Rusia în Ucraina, noaptea trecută. „Obiective de infrastructură esenţială au fost lovite"

Digi24.ro, record absolut de trafic la nivel de zi, după primul tur de alegeri prezidențiale

Ecosistemele din apele tropicale sunt în pericol. Jumătate din speciile de corali sunt amenințate cu dispariția

Partenerii noștri