Live

Galerie Foto Descoperire arheologică în Egipt. Peste 25 sarcofage bine conservate au fost scoase la lumină în necropola Saqqara

Data actualizării: Data publicării:
Sarcofage vechi de peste 2500 de ani, descoperite în Egipt. Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

Autorităţile egiptene au anunţat duminică descoperirea a 14 sarcofage vechi de aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara, situată la sud-vest de Cairo, informează AFP, preluată de Agerpres. Obiectele funerare, descoperite vineri, se adaugă altor 13 sarcofage găsite în acelaşi loc săptămâna trecută.

Situl Saqqara, aflat la 25 de kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, este o vastă necropolă, care găzduieşte celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima piramidă din era faraonică.

Monumentul, construit în jurul anului 2700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa Pământului.

Imagini cu sarcofagele recent descoperite, realizate din lemn pictat şi bine conservate, prezintă motive în nuanţe de maro şi albastru, dar şi numeroase hieroglife.

Potrivit Ministerului pentru Antichităţi din Egipt, „alte sarcofage ar trebui să fie descoperite în alte puţuri apropiate (în raport cu locul în care a fost făcută descoperirea, n.r.) în urma unor noi săpături arheologice, programate să aibă loc în curând”.

Ministerul egiptean a publicat un videoclip de promovare la începutul lunii septembrie pentru a anunţa noi descoperiri arheologice. În acel clip, ministrul pentru Antichităţi şi Turism, Khaled el-Enany, poate fi văzut în timp ce anunţă că descoperirile făcute recent în situl Saqqara reprezintă "doar începutul".

De mai mulţi ani, autorităţile egiptene anunţă cu regularitate diverse descoperiri arheologice, printre altele cu scopul de a relansa turismul naţional.

Siturile arheologice reprezintă pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice.

Însă ponderea adusă de turism în PIB-ul ţării a fost grav afectată de instabilitatea politică şi de atentatele care au avut loc după Revoluţia din 2011, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, şi, mai recent, de pandemia de COVID-19.

Turismul, sector vital pentru economia egipteană, a atins numărul record de 13,6 milioane de vizitatori în 2019, înainte ca noul coronavirus să îi ţină departe de graniţele ţării pe turiştii străini.

Piramida lui Djoser a fost redeschisă pentru public la începutul lunii martie, după lucrări de renovare care au durat mai mulţi ani. Însă situl a fost închis din nou pentru vizitatori la jumătatea lunii martie, la fel ca toate celelalte situri arheologice, din cauza epidemiei de COVID-19, înainte de a se redeschide pe 1 septembrie.

Sarcofage vechi de peste 2500 de ani, descoperite în Efipt. Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities
Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities
Vopseaua de pe sarcofage este foarte bine conservată. Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comoară istorică descoperită într-o pădure din Botoșani: 60 de monede din argint, vechi de aproximativ 2.400 de ani

Comoară istorică descoperită pe un deal din Bihor: 30 de monede din bronz, vechi de peste 300 de ani

Patru morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un câmp din Prahova. Zona era recunoscută drept un adevărat "câmp al morților"

FOTO Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Partenerii noștri