Live

Coronavirusuri înrudite cu SARS-CoV-2, descoperite la lilieci din Cambodgia și Japonia

Data publicării:
Mai mulți lilieci au fost filmați în timp ce zburau într-un salon destinat copiilor din cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Foto: Getty Images

Cercetătorii au descoperit două variante de coronavirus înrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci-potcoavă depozitați în laboratoare din Cambodgia și Japonia, scrie revista Nature. Virusurile sunt primele „rude” cunoscute ale SARS-CoV-2, care au fost descoperite în afara Chinei. Dovezile de până acum arată că SARS-CoV-2 își are originea în specia de lilieci-potcoavă, dar nu s-a stabilit încă dacă virusul a ajuns la om direct de la liliac sau prin intermediul unei gazde intermediare. 

Virusul din Cambodgia a fost descoperit la doi lilieci-potcoavă prinși în 2010, în nordul țării. Genomul virusului nu a fost încă decodificat complet, făcând greu de stabilit dacă are sau nu vreo contribuție la pandemie, potrivit Nature.

Dacă virusul este o rudă foarte apropiată - sau chiar un predecesor - a noului coronavirus, ar putea furniza informații esențiale despre cum a trecut SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni și ar ajuta la căutarea originii pandemiei, a declarat Veasna Duong, virolog la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodia. Veasna Duong a condus cercetările în cazul probelor de laborator și a anunțat revista Nature la începutul lunii noiembrie. Pentru a furniza astfel de informații, virusul ar trebui să aibă un genom identic cel puțin 97% cu SARS-CoV-2, ceea ce este mai mult decât la cea mai apropiată „rudă” a sa cunoscută până acum, spun cercetătorii.

Grade de rudenie

Dar virusul ar putea fi o rudă și mai îndepărtată a noului coronavirus, ceea ce i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre diversitatea acestei familii de virusuri, a afirmat Etienne Simon-Loriere, virolog la Institutul Pasteur din Paris.

Acesta este cazul cu celălalt virus, denumit Rc-o319, care a fost găsit într-un liliac-potcoavă capturat în 2013 în Japonia. Virus are un genom identic în proporție de 81% cu SARS-CoV-2, ceea ce îl face prea îndepărtat pentru a putea furniza informații relevante despre originea pandemiei, a spus Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia.

Indiferent ce află echipa de cercetători din Cambodgia, ambele descoperiri sunt importante, deoarece confirmă că virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 sunt relativ des întâlnite la liliecii-potcoavă, chiar și la cei care trăiesc în afara Chinei, a declarat Alice Latinne, biolog la Wildlife Conservation Society Vietnam în Hanoi.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că și alte rude ale virusului SARS-CoV-2 ar putea fi găsite în frigiderele laboratoarelor de cercetare, unde sunt ținuți la păstrare lilieci, a arătat Aaron Irving, cercetător la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

Drum rulant automat pentru mărfuri între Tokyo și Osaka. Planul Japoniei, pe fondul crizei de șoferi livratori

Prima zăpadă din acest an pe Muntele Fuji. Niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei

Cel mai puternic bombardier strategic american a fost desfășurat pentru exerciții aeriene în peninsula coreeană

Partenerii noștri