China a publicat un raport în care susține că a descoperit urme ale unei civilizații extraterestre, după care l-a șters
China susține că uriașul său telescop „Sky Eye” a captat semnale venite de la o civilizație extraterestră foarte îndepărtată. Chinezii au publicat un raport privind contactul cu așa-zișii extratereștri, însă l-au șters ulterior, scrie LiveScience.
Astronomii de la Universitatea din Beijing susțin că au descoperit „mai multe cazuri de posibile urme tehnologice și de civilizații extraterestre” într-un raport publicat, marți, în Science and Technology Daily, publicația oficială a ministerului chinez pentru știință și tehnologie.
Semnalele ar fi fost captate de telescopul FAST al Chinei, poreclit și „Sky Eye”, cel mai mare radio-telescop din lume. Sky Eye a fost folosit pentru a căuta semnale radio care ar putea să indice existența vieții extraterestre în 2019.
În 2020, chinezii au căutat în datele obținute și au descoperit două semnale radio care ar fi putut fi artificiale. Apoi, în 2022, printr-o cercetare asupra exoplanetelor s-a descoperit un alt semnal bizar.
Semnalele de bandă îngustă sunt, în mod obișnuit, folosite doar de avioane și sateliți, fapt ce ar fi putut să sugereze că undele descoperite de chinezi sunt produse de tehnologie extraterestră.
„Este vorba de mai multe semnale electromagnetice diferite de altele descoperite în trecut, iar echipa încearcă acum să le investigheze”, a spus Zhang Tonjie, șefa Grupului de Cercetări asupra Civilizațiilor Extraterestre de la Universitatea din Beijing.
„Posibilitatea ca semnalele suspicioase să fie vreun fel de interferență radio este foarte crescută, însă trebuie cercetat și confirmat. Va fi un proces lung”.
După publicarea acestui raport, el s-a răspândit rapid pe rețeaua socială chineză Weibo, de unde a și fost citată de mai multe publicații ale presei de stat. Motivele pentru care raportul a fost, apoi, șters de peste tot rămâne neclar.
Și alte unde și semnale similare i-au mai fascinat pe astronomi
Nu este prima oară când semnale și unde radio din spațiu au uimit cercetători – în august 1977, o căutare SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), realizată la Universitatea de stat din Ohio cu ajutorul telescopului Big Ear, a captat un semnal incredibil de puternic pe frecvențe despre care savanții au suspectat că ar putea proveni din surse extraterestre.
Căutări ulterioare în aceeași zonă a spațiului cosmic nu au mai produs alte rezultate, iar cercetări ulterioare au sugerat că semnalul a venit, cel mai probabil, de la o stea din constelația Săgetătorului. Sursa lui rămâne, totuși, un mister.
Astronomii chinezi vor să excludă rapid posibile interferențe radio de pe Pământ, tocmai pentru că acestea au indus și alți cercetători care „vânează” extratereștri în eroare în trecut.
În 2019, astronomii au descoperit un semnal care venea pe Pământ din sistemul Proxima Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Soare, la aproximativ 4,2 ani lumină depărtare și despre care se crede că are cel puțin o planetă habitabilă.
Semnalul era unul de bandă îngustă, asociat în general cu obiecte artificiale realizate de om, fapt ce i-a făcut pe cercetători să creadă cu entuziasm că era vorba de tehnologie extraterestră.
Noi cercetări făcute publice doi ani mai târziu au sugerat, însă, că un dispozitiv defect ar fi fost sursa semnalului.
Cercetător: Semnalul chinezilor a venit, cel mai probabil de la un dispozitiv creat de oameni
Dan Werthimer, un cercetător SETI la Universitatea Berkeley din California, un coautor al proiectului de cercetare care a descoperit, inițial, semnalele, spune că aceste unde de bandă îngustă sunt, cel mai probabil „interferențe radio de pe Pământ, fără origine extraterestră”, citat tot de LiveScience.
În ciuda probabilității crescute ca aceste semnale și unde să fie proveniență terestră, astronomii SETI rămân încrezători că omenirea nu este singură în Univers, și că într-o zi cercetătorii vor descoperi dovezi palpabile ale vieții extraterestre.
„Cred că ar fi extrem de ciudată să fim singuri în Univers. Dacă ne uităm la cifre – avem un trilion de planete doar în galaxia noastră – de cinci ori mai multe planete decât stele.
Multe dintre ele sunt planete telurice, precum Pământul. Multe dintre ele au apă lichidă, deci viața inteligentă, deși nu ar putea fi la fel de răspândită precum cea microbiană, ar putea fi totuși, relativ comună”, a mai spus Werthimer.
„Poate că nu vor să interfereze cu civilizații primitive precum a noastră, în care membrii încă se atacă și ucid unii pe ceilalți. Poate că ne țin într-o grădină zoologică uriașă din care ne privesc. Sau poate că s-au plictisit de tehnologie și dezvoltare și îi interesează mai mult muzica și poezia”, a concluzionat cercetătorul.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News