Astronomii au descoperit un nou „Pământ”. Planeta similiară cu a noastră ar putea găzdui viața
O nouă lucrare publicată în Astrophysical Journal Letters dezvăluie că astronomii au găsit o lume nouă în jurul unei stele îndepărtate. Kepler-1649c, o planetă cu doar 6% mai mare decât Pământul, orbitează în „zona locuibilă” a stelei sale. Planeta are caracteristici asemnănătoare Pământului atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și temperatura.
Datele provin de la telescopul spațial Kepler/K2 care a observat aproape 200.000 de stele timp de patru ani. Misiunea sa a fost să calculeze câte stele din Calea Lactee au planetele de dimensiunea Pământului în zona lor locuibilă. Misiunea s-a încheiat definitiv în 2018, după câțiva ani de probleme tehnice, dar aceste date provin din perioada anterioară anului 2013. Interpretarea datelor s-a încheiat acum, iar concluziile astronomilor, prezentate în Astrophysical Journal Letters, arată că planeta Kepler-1649c este cea mai asemănătoare cu Pământul.
„În ceea ce privește dimensiunea și temperatura probabilă, aceasta este cea mai similară planetă cu Pământul care a fost găsită vreodată cu Kepler”, a declarat co-autorul Jeff Coughlin de la Institutul SETI. „Este incredibil pentru mine că am găsit-o acum, la șapte ani de la colectarea datelor.”
Cât de departe este „noul Pământ”
Lumea nouă se află la 302 ani-lumină distanță, în constelația Cygnus. Planeta orbitează în jurul unei stele de tip M care nu este vizibilă de pe Pământ, numită Kepler-1649. O stea de tip M este o stea cu masă scăzută, de asemenea, cunoscută sub numele de „pitic roșu”, care sunt de departe cele mai comune stele găsite în Calea Lactee. În timp ce steaua pe care o orbitează este mult mai mică decât Soarele nostru, ea primește aproximativ 75% din lumina solară a Pământului. Kepler-1649c este de 1,06 ori mai mare decât Pământul și își orbitează steaua la fiecare 19,5 zile, potrivit noii lucrări.
„Această lume intrigantă și îndepărtată ne oferă o speranță și mai mare că un al doilea Pământ se află printre stele, așteptând să fie găsit”, a declarat Thomas Zurbuchen, de la departametul de Știință al NASA.
În timp ce există alte exoplanete mai apropiate de Pământ ca mărime (cum ar fi TRAPPIST-1f sau Teegarden c ) sau temperatură ( TRAPPIST-1d și TOI 700d ), nu există o altă planetă care să fie considerată similară cu Pământul atât ca temperatură cât și ca mărime și să se afle în zona locuibilă a sistemului său solar.
Nu este cunoscută încă atmosfera planetei Kepler-1649c, ceea ce ar putea afecta temperatura. Chiar și dimensiunea planetei are o marjă de eroare. Telescopul spațial James Webb (JWST) are potențialul de a examina atmosfera exoplanetelor precum Kepler-1649c pentru a vedea dacă într-adevăr ar putea găzdui viață.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News