Foto Cum arată o erupție solară. Misiunea indiană de studiere a Soarelui a surprins imagini inedite
Misiunea indiană de observare a Soarelui Aditya-L1 a transmis luni mai multe imagini cu erupţii solare înregistrate în mai, ceea ce îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă impactul climei spaţiale asupra Pământului, conform Organizaţiei Indiene de Cercetări Spaţiale (ISRO).
Activitatea Soarelui a fost înregistrată cu ajutorul a două instrumente de teledetecţie aflate la bordul sondei spaţiale Aditya-L1 în săptămâna 8-15 mai, când au avut loc o serie de erupţii solare intense şi ejecţii de masă coronală (CME), a precizat ISRO într-un comunicat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Telescopul SUIT (Solar Ultraviolet Imaging Telescope) şi coronograful VELC (Visible Emission Line Coronagraph) au fost cele două instrumente care au captat imaginile - publicate luni de ISRO pe contul său de pe reţeaua X - care permit observarea diferitelor modificări ale câmpului magnetic.
Aditya-L1 Mission:
— ISRO (@isro) June 10, 2024
SUIT and VELC instruments have captured the dynamic activities of the Sun 🌞 during May 2024.
Several X-class and M-class flares, associated with coronal mass ejections, leading to significant geomagnetic storms were recorded.
📷✨ and details:… pic.twitter.com/Tt6AcKvTtB
Ca urmare a naturii aparte a erupţiilor solare din 8 şi 9 mai, ambele instrumente au fost protejate pentru a se evita o potenţială deteriorare în timpul perioadei de activitate solară crescută, a dezvăluit agenţia spaţială indiană.
Activitatea lor a fost reluată la 14 mai, după ce instrumentele şi-au finalizat procesele de calibrare, iar intensitatea activităţii solare a scăzut.
Aditya-L1 se află în prezent la 1,5 milioane de kilometri distanţă de Pământ şi se alcătuită dintr-un satelit dedicat studiului complet al Soarelui.
Aceasta este prima misiune solară propulsată de ţara asiatică care va atinge, la 127 de zile de la lansare, la 2 septembrie 2023, primul punct Lagrange (L1), locul în care forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Pământului se află în echilibru.
ISRO şi-a făcut un nume în ultimii ani prin atingerea mai multor borne în domeniul cercetării spaţiale, inclusiv lansarea şi alunizarea misiunii spaţiale fără echipaj uman Chandrayaan-3, care a plasat un rover în apropierea Polului Sud al Lunii, niciodată explorat anterior.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News