Live

Comisie a Camerei Reprezentanților SUA: Amazon, Google, Apple, Facebook au devenit genul de monopoluri din epoca baronilor petrolului

Data publicării:
Aplicațiile Google, Facebook, Amazon pe un iPhone. Foto: Profimedia Images

O subcomisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american afirmă, într-un raport publicat marţi, că giganţii internetului - Amazon, Apple, Facebook şi Google - au abuzat de “monopolul lor de putere”. Subcomisia cere restructurarea acestor companii, transmite dpa, citat de Agerpres.

Raportul de 449 de pagini este rezultatul unei anchete antitrust desfăşurate timp de 15 luni de o subcomisie a Comisiei Judiciare a Camerei, care i-a audiat pe şefii executivi ai celor patru companii.

„Simplu spus, companii care altădată erau start-up-uri bătăioase, care puneau la încercare statu-quo-ul, au devenit genul de monopoluri pe care le-am văzut ultima oară în epoca baronilor petrolului şi a magnaţilor căilor ferate”, arată raportul.

“Aceste firme conduc, de regulă, piaţa, în acelaşi timp în care concurează pe ea - o poziţie care le permite să scrie un set de reguli pentru alţii, în vreme ce ele se ghidează după altele, sau să se implice într-o formă de cvasi-reglementare proprie care nu dă socoteală nimănui altcuiva”, mai arată autorii.

Legislatorii afirmă că dominaţia acestor companii erodează antreprenoriatul, confidenţialitatea online şi subminează presa, scoţând în evidenţă o „nevoie presantă de acţiune şi reformă legislativă”.

Printre recomandările raportului se află „separări structurale pentru a împiedica aceste platforme să opereze în sectoare de activitate care depind sau interacţionează cu ele”, împiedicând astfel potenţial concurenţa; obstacole în achiziţionarea de start-up-uri; întărirea agenţiilor federale antitrust.

Autorii raportului cer, de asemenea, modificări radicale ale legislaţiei antitrust.

Propunerile, înaintate de democraţi, vor avea nevoie de sprijin din ambele partide pentru a avansa.

Valoarea combinată a celor patru giganţi ai internetului se situează la peste 5.000 de miliarde de dolari.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

CNA a dispus eliminarea materialelor legionare de pe YouTube și Facebook și a sesizat DNSC privind site-uri extremiste

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul

Partenerii noștri