Centralele spațiale ar putea alimenta cu electricitate Pământul
Centralele electrice spațiale se transformă dintr-un vis într-o perspectivă inginerească serioasă, deoarece oamenii de știință speră că pot alimenta Pământul cu energie solară captată pe orbită, scrie BBC.
Agenția Spațială Europeană vrea să finanțeze un astfel de proiect care ar putea să ofere prima resursă naturală obținută din spațiu. Scopul este ca centralele solare de pe orbită să devină realitate în deceniile următoare.
Spre deosebire de câmpurile de panouri solare de pe Pământ, centralele spațiale vor putea orbita pentru a capta lumina solară 24/24. De asemenea, atmosfera Pământului absoarbe și reflectă o parte din lumina Soarelui, astfel încât celulele solare aflate deasupra atmosferei vor primi mai multă lumină solară și vor produce mai multă energie.
Cum vor fi asamblate și cum vor produce energie electrică
Una dintre provocările majore viitoare va fi transmiterea energiei captate pe Pământ.
Planul este de a converti electricitatea din celulele solare în unde de energie și de a folosi câmpuri electromagnetice pentru a le transfera spre o antenă de pe suprafața Pământului. Antena ar converti apoi undele înapoi în electricitate.
O altă provocare este modul de asamblare, lansare și desfășurare a unor structuri atât de mari.
O soluție propusă este de a lansa mii de sateliți mai mici care se vor uni în spațiu pentru a forma un singur generator solar mare. Este posibil ca o singură centrală solară să acopere până la 10 km pătrați (echivalentul a 1.400 de terenuri de fotbal).
În 2017, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au prezentat proiecte pentru o centrală modulară , formată din mii de plăci de celule solare.
Recent, evoluțiile în producție, cum ar fi imprimarea 3D, sunt, de asemenea, testate pentru potențialul lor. La Universitatea din Liverpool sunt studiate noi tehnici de fabricație pentru imprimarea celulelor solare ultra-ușoare pe vele solare. O pânză solară este o membrană pliabilă, ușoară și foarte reflectorizantă, capabilă să valorifice radiația solară pentru a propulsa o navă spațială fără combustibil.
Aceste metode ar putea permite construirea centralelor electrice în spațiu. Astfel de dispozitive ar putea ajuta și la furnizarea de energie pe Lună.
Mai sunt multe de făcut în acest domeniu, dar scopul este ca centralele solare din spațiu să devină realitate în deceniile următoare. Acestea ar putea fi instalate până în 2050.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News