Cea mai misterioasă lume înghețată din sistemul nostru solar, surprinsă într-o nouă imagine. NASA vrea să afle dacă ar putea fi locuită
Sonda spațială Juno a zburat săptămâna aceasta în apropierea uneia dintre cele mai misterioase lumi oceanice înghețate din sistemul nostru solar. S-a apropiat la doar 352 de kilometri de suprafața de gheață a Europei, satelitul lui Jupiter, relatează CNN.
Juno a surprins astfel unele dintre cele mai bune imagini ale suprafaței înghețate a satelitului. Prima a fost deja transmisă pe Terra și arată o regiune aflată la nord de ecuatorul Europei, numită Annwn Regio.
„Datorită contrastului îmbunătățit între lumini și umbre, caracteristicile terenului sunt mai vizibile, inclusiv blocuri înalte care generează umbre și crevase de-a lungul suprafeței”, a spus NASA.
Sonda spațială a cules de asemenea date despre interiorul lunii, unde se crede că există un ocean înghețat.
„Este foarte devreme, dar din toate informațiile pe care le avem, zborul lui Juno în apropiere de Europa a fost un succes”, a spus Scott Bolton, unul din responsabilii misiunii Juno.
Stratul de gheață care formează suprafața satelitului are o grosime de 16-24 kilometri, iar oceanul pe care îl acoperă are o adâncime estimată la 64-161 kilometri.
Instrumentele lui Juno vor studia crusta de gheață pentru a afla mai multe despre temperatura și compoziția sa. Este prima dată când astfel de informații despre solul înghețat al Europei vor fi colectate.
Aceste date și imagini de la Juno vor ajuta misiunea Europa Clipper a NASA, care urmează să fie lansată în 2024 și care va face 50 de zboruri în jurul Europei în 2030. Europa Clipper i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să afle dacă într-adevăr există oceanul subteran și dacă satelitul lui Jupiter are potențialul de a fi locuibil.
„Europa este un satelit atât de interesant, încât va fi centrul unei viitoare operațiuni a NASA. Suntem bucuroși că putem furniza date care să ajute echipa misiunii Europa Clipper și să oferim noi informații științifice despre această lume înghețată”, a spus Bolton.
Instrumentele lui Juno au colectat și informații despre straturile superioare ale atmosferei Europei și despre modul în care satelitul interacționează cu câmpul magnetic al lui Jupiter.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News