Cât durează să faci o casă printată 3D
Una dintre primele case printate 3D a fost construită în China, în 2016. Avea 400 metri pătrați și doua etaje și a durat 45 de zile ca să fie ridicată. La acea vreme, a părut extrem de rapid.
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Au început și primele operațiuni de curățare în urma inundațiilor din Cehia
Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România
Medicii i-au făcut avort femeii greșite, după o confuzie
Ce spune o profesoară de la universitatea din Praga despre atacator
Europa are un milion de oameni fără adăpost
Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă
De atunci, case similare au fost construite în Rusia, SUA, Italia. În Mexic, a fost printată o întreagă comunitate.
Luna trecută însă, o altă țară s-a adăugat listei: Republica Cehă. Fără să se lasă intimidată de reputația predecesoarelor, Prvok, așa cum a fost botezată casa, posedă niște caracteristici extraordinare: are un acoperiș verde, făcut să dureze peste 100 de ani, și poate pluti (nu de una singură, totuși). Printată într-un depozit, în sudul țării, casa va fi transportată pe o insulă de pe râul Vltava, în Praga, în luna august, unde va fi expusă publicului.
Din ce materiale este făcută „casa plutitoare”
Imprimarea de case 3D ia amploare: este rapidă, ieftină și protejează mediul. Pentru inginerii și arhitecții cehi este o premieră: cu ajutorul imprimanei 3D, au construit această casă plutitoare, care arată ca un submarin.
Prvok este creația artistului ceh Michal Trpak care a colaborat cu o bancă locală pentru a-și transpune visul în realitate. „Arhitectura este rațională, calculată”, a declarat artistul. „Sculptura e irațională și lucrează mai mult cu emoțiile. Mie îmi place să amestec, să experimentez și să încerc noi materiale și tehnologii”, a adăugat el.
Casa a fost imprimată cu ajutorul unui braț robotic reprogramat pentru acest obiectiv, după ce inițial fusese folosit într-o linie de asamblare mașini. Materialul întrebuințat a fost un amestec de beton îmbogățit cu fibre și cu substanțe menite să-i îmbunătățească plasticitatea și să-i grăbească solidificarea.
Casa printată, o soluție extrem de rapidă
În total, a fost nevoie de 2 zile (dar nu întregi), 22 de ore de printat, 25 de muncitori și 17 tone de amestec special de ciment ca această casă de 43 de metri pătrați să se înalțe.
Prvok are dimensiunea unui studio sau a unui apartament de o cameră, iar spațiul este împărțit într-un living cu bucătărie încorporată, un dormitor și o baie.
Nu se cunosc încă nici costurile de fabricație, nici cele de vânzare. Deși poate sta pe pământ, a fost desenată special să fie amplasată pe un ponton și are o înfățișare distinct nautică.
Cât rezistă o casă făcută la imprimanta 3D. Dezavantaje
Trpak declară că poate supraviețui 100 de ani în orice mediu.
În viitor, proprietarii pot dărâma clădirea odată ce nu mai e de folos și pot reprinta alta cu același material, direct în locație. Sigur, 100 de ani nu e o perioadă extraordinar de mare pentru o locuință. Dar dacă luăm în considerare viteza cu care se înalță casele 3D și simplitatea construcției și a materialelor, rămânem cu un raport destul de bun între timpul de fabricare și longevitate.
Printarea 3 D este din ce în ce mai tentantă, pentru că e rapidă, ieftină și blândă cu mediul. Dar vine și cu dezavantaje: casele 3D sunt mai practice în zonele rurale, cu densitate demografică scăzută, însă nevoia cea mai mare de locuințe convenabile este în oraș sau în zona limitrofă.
Deocamdată, sunt construite doar din ciment și plastic, ceea ce s-ar putea dovedi puțin practic în unele climate. Iar zidurile de ciment minimaliste pe care un printer le generează pot stârni provocări inginerești sau pot limita funcționalitatea interiorului.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News