Autobuzul revoluționar care a circulat timp de două zile prin București
Hidrogenul este combustibilul care nu poluează, dar este greu de manipulat. Săptămâna aceasta la București am avut ocazia să vedem un autobuz care funcționează cu o astfel de sursă de energie.
Benzina și motorina, tot mai scumpe în Ungaria
Mașinile curate consumă mai puțin combustibil (studiu)
Dovada că Hamas fură combustibilul din Gaza
Avioane pe alcool
Primul autobuz cu hidrogen este testat în aceste zile la Braşov
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Şapte minute. Atât durează umplerea rezervorului pentru acest tip de autobuz. A fost construit în Belgia şi este alimentat, în mare parte, de hidrogen. Are un motor electric şi o baterie suplimentară.
„Avem cinci containere, cu 38 de kilograme de hidrogen. E compresat la 350 de bari. Cu 38 de kilograme putem merge fără probleme 300 de kilometri. Avem un consum de mai puțin de 10 kilograme de hidrogen pe suta de kilometri. Începi la ora 5 dimineața și poți să mergi până la ora 12 noaptea, nu trebuie să alimentezi toată ziua, indiferent că e cald sau frig afară. E un autobuz complex. O alternativă la autobuzele care funcționează cu baterii și are zero emisii”, explică Geert Van Hecke, reprezentantul firmei producătoare.
Acesta este şi principalul avantaj: nu poluează atmosfera, pentru că generează doar apă. Singura problemă rămâne însă metoda de stocare, pentru că hidrogenul este un gaz greu de manipulat.
„Hidrogenul pe care îl folosim pentru alimentarea acestui autobuz provine din Belgia, acolo este obținut din industria chimică. Nu e periculos. Totul e testat, avem filmat când un specialist trage cu pușca în containere să vedem ce se întâmplă cu hidrogenul. Nimic? Nimic. Am pus containerele chiar și în foc. Dar în situația - puțin probabilă - în care să existe o scurgere de hidrogen, pe Pământ nu e nimic mai ușor decât hidrogenul. Acesta urcă cu 20 de metri pe secundă, se duce în sus și se pierde în atmosferă”, explică Geert Van Hecke, reprezentantul firmei producătoare.
Autobuzele cu o astfel de tehnologie circulă deja în oraşe mari din Statele Unite, precum San Francisco şi Connecticut. Iar în Germania au primit undă verde trenuri alimentate cu hidrogen, care să transporte pasagerii în nordul ţării.
„Trebuie să curățăm aerul pentru cetățeni. Hidrogenul poate fi stocat vara, păstrat luni întregi și folosit iarna. Plus că poate fi stocat în cantități enorme, vorbim de terawati de energie pentru mult timp”, spune Bart Biebuyck, expert în energia hidrogenului.
Autobuzul inovator a circulat două zile şi prin Bucureşti: din campusul Politehnicii spre Otopeni şi Măgurele.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News