Live

Alertă NASA. Posibile ciocniri între sateliții artificiali de pe orbita Pământului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

NASA și-a exprimat îngrijorările cu privire la o flotă de sateliți a AST&Science care urmează fie lansată în spațiu și care ar crește riscul coliziunilor pe o parte importantă a orbitei planetei, conform Space.com.

În 30 octombrie, NASA a înaintat o scrisoare Comisiei Federale pentru Comunicații a Statelor Unite cu privire la solicitarea companiei AST&Science de a trimite în spațiu o rețea de 243 de sateliți pe o zonă de 720 de kilometri.

Constelația de sateliți, denumită SpaceMobile, va furniza servicii broadband pentru telefoane mobile. Sateliții vor avea antene mari pentru a putea furniza aceste servicii, fapt ce ar spori probabilitatea unor coliziuni cu alți sateliți din zonă.

Calculele NASA sugerează că navigarea în spațiu printre sateliții SpaceMobile ar necesita schimbări de traiectorie și activități de planificare adiționale. În plus, astronomii NASA mai spun că zona este împânzită de rămășițe spațiale.

AST&Science, în schimb, spune că nu există riscuri serioase și că, bazat pe calculele lor, șansa de coliziune este de 1 la 5000 – „Nu suntem o adunătură de văcari care lansează sateliți. Acesta este un proiect bine finanțat”, a declarat fondatorul companiei, Abel Avellan.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri