Live

A fost inventată prima piele electronică din lume. La ce va fi folosită în viitor

Data actualizării: Data publicării:
Cercetătorii chinezi au creat prima piele electronică din lume inspirată de cea biologică. FOTO: Profimedia Images

Cercetătorii chinezi au creat prima piele electronică din lume inspirată de cea biologică, ce prezintă o structură 3D care imită trei semnale mecanice descoperite la nivelul pielii umane, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Datorită distribuţiei lor complexe în 3D, receptorii senzoriali din pielea umană percep cu acurateţe forţele şi tensiunile externe. Prin imitarea acestei distribuţii spaţiale, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China au dezvoltat o piele electronică ce reproduce structura pielii umane şi care dispune de propria „epidermă”, „dermă” şi „ţesut subcutanat”.

Această piele electronică este capabilă să realizeze simultan decodificarea şi perceperea a trei semnale mecanice - presiune, frecare şi tensiune - la nivel fizic, potrivit studiului publicat recent în revista Science.

„Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două şi trei sute de micrometri. Dispunerea lor spaţială imită îndeaproape distribuţia celulelor receptoare tactile din pielea umană'”, a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.

Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos şi ulterior rafinate prin algoritmi de învăţare profundă, permiţând pielii biomimetice să distingă textura şi contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.

Aceasta dispune de o rezoluţie remarcabilă de percepţie a poziţiei presiunii, de aproximativ 0,1 milimetri, rivalizând cu sensibilitatea pielii umane autentice, potrivit studiului.

Pielea electronică are potenţialul de a fi integrată în vârful degetelor roboţilor medicali pentru diagnosticarea şi intervenţiile precise în stadii incipiente ale unor boli. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a asigura o monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv a saturaţiei oxigenului în sânge şi a ritmului cardiac, a explicat cercetătorul Zhang Yihui.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Partenerii noștri