29 iunie a fost cea mai scurtă zi din ultimii 60 de ani. Explicația unui record neobișnuit
În 29 iunie 2022, Pământul a atins un record neobișnuit: cea mai scurtă zi din anii 1960, când oamenii de știință au început să măsoare rotația planetei cu ceasuri atomice de înaltă precizie, relatează The Guardian.
În linii mari, Pământul completează o rotație completă pe axa sa la fiecare 24 de ore. Aceasta marchează o zi și conduce ciclul răsăritului și apusului soarelui, care a modelat tiparele de viață de miliarde de ani. Dar în 29 iunie, miezul nopții a sosit cu 1,59 milisecunde mai devreme decât se aștepta.
În ultimii câțiva ani s-au înregistrat numeroase recorduri, zilele mai scurte fiind înregistrate din ce în ce mai frecvent. În 2020, Pământul a avut 28 dintre cele mai scurte zile din ultimii 50 de ani - cea mai scurtă dintre acestea, pe 19 iulie, a durat cu 1,47 milisecunde mai puțin decât cele 86.400 de secunde care alcătuiesc 24 de ore. Recordul din 29 iunie a fost aproape de a fi doborât din nou luna trecută, pe 26 iulie, când ziua a fost cu 1,5 milisecunde mai scurtă.
Înseamnă că revoluția Terrei se accelerează? Pe termen lung – intervalele de timp geologice care comprimă ascensiunea și căderea dinozaurilor într-o clipă – Pământul se învârte de fapt mai lent decât înainte. Acum 1,4 miliarde de ani, o zi dura mai puțin de 19 ore. Prin urmare, în medie, zilele Pământului devin mai lungi, cu aproximativ a 74.000-a parte dintr-o secundă în fiecare an. Luna este în cea mai mare parte vinovată pentru acest lucru: gravitația sa distorsionează ușor planeta și încetinește constant rotația Pământului.
Pentru a menține ceasurile în concordanță cu mișcarea de revoluție a planetei, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, un organism al Națiunilor Unite, a început să adauge ocazional câte o secundă în iunie sau decembrie – ultima dată a făcut acest lucu în 2016. Prima dată a adăugat o secundă în 1972. Următoarea oportunitate este în decembrie 2022 dar, având în vedere că Pământul se rotește atât de repede în ultimul timp, este puțin probabil să fie nevoie de ea.
Deși Pământul încetinește pe termen lung, situația este mai dezordonată pe perioade de timp mai scurte. În interiorul Pământului există un nucleu topit; suprafața sa este o masă de continente în mișcare, oceane care se umflă și ghețari care dispar. Întreaga planetă este învelită într-o pătură groasă de gaze. Toate acestea influențează rotația Pământului, accelerând-o sau încetinind-o, deși schimbările sunt în esență imperceptibile.
Potrivit NASA, vânturile mai puternice ale fenomenului El Niño pot încetini rotirea planetei, prelungind ziua cu o fracțiune de milisecundă.
Cutremurele, pe de altă parte, pot avea efectul opus. Cutremurul din 2004 care a declanșat un tsunami în Oceanul Indian a mutat suficientă rocă pentru a scurta durata zilei cu aproape trei microsecunde.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News