Live

Foto România a primit un nou lot de avioane de vânătoare. Despre ce aeronave e vorba și de unde au fost cumpărate

Data actualizării: Data publicării:
Cele trei avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon sosite joi, 24 ocotombrie, în România. Foto MApN via News.ro

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, joi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare, a anunțat Ministerul Apărării.

Aceasta este cea de-a patra serie de trei aeronave F-16 sosite în ţară, din cele cumpărate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri şi servicii aferent, informează MApN într-un comunicat, care precizează că finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

Avion F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române Foto: MApN via News.ro.

„Achiziţia aeronavelor şi a pachetului de bunuri şi servicii asigură creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional şi flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice. Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului «Avion multirol al Forţelor Aeriene», Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii)”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul Apărării precizează că avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a înregistrat în timpul unui exercițiu la sală și nu i-a venit să creadă când s-a uitat la filmare! FOTO ”Am prins exact momentul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România va participa la construirea unor flote multinaționale de drone pentru supravegherea teritoriului NATO

Armata a detectat o nouă ţintă aeriană care a intrat pe teritoriul României dinspre Marea Neagră. Avioane F-18 și F-16, ridicate în aer

Ministrul Apărării: NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid și eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre

Norvegia va furniza Ucrainei șase avioane F-16 „în curând”

Partenerii noștri