Live

Reacția MAE după ce un tribunal rus a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului Mircea Barbu

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe denunță mandatul de arestare emis de un tribunal rus pe numele jurnalistului Mircea barbu și acuză „un atac flagrant la adresa libertății presei”. „Suntem solidari cu toți jurnaliștii care se confruntă cu persecuția”, a transmis MAE, vineri, într-o postare pe X. 

„Mandatul de arestare emis de un tribunal rus pe numele jurnalistului Mircea Barbu și a altor jurnaliști străini este un atac flagrant la adresa libertății presei. Incriminarea presei independente este o încercare de a reduce la tăcere adevărul. Suntem solidari cu toți jurnaliștii care se confruntă cu persecuția”, a scris MAE. 

Și premierul Marcel Ciolacu spune că decizia tribunalului rus este „inacceptabilă”.

„Condamn cu fermitate atacul flagrant la adresa libertăţii presei! Este inacceptabilă decizia tribunalului rus de a emite mandat de arestare împotriva jurnalistului român Mircea Barbu, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor jurnalişti străini. Condamnarea presei independente de către Federaţia Rusă ne determină să fim mai uniţi şi mai determinaţi în apărarea libertăţii de exprimare şi a dreptului presei de a căuta necontenit adevărul. Suntem alături de tine, Mircea Barbu!”, afirmă Ciolacu într-o postare pe contul de Facebook al Guvernului.

Un tribunal din Rusia a dispus, joi, condamnarea în lipsă a jurnalistului Mircea Barbu pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, după ce a realizat un reportaj în regiunea Kursk.

„Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, semnalează tribunalul Leninski din Kursk într-un comunicat.

Împotriva jurnalistului român, deja dat de autorităţile ruse în urmărire internă şi internaţională, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o condamnare de până la cinci ani de închisoare în Rusia. Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, mai menţionează acelaşi tribunal.

Mircea Barbu, care lucrează pentru HotNews.ro, este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum ajută Rusia rebelii Houthi din Yemen să atace nave comerciale occidentale (WSJ)

Putin susține că Ucraina s-a adresat Rusiei cu propuneri de două ori, prin intermediul Turciei. De ce nu s-a ajuns la o înțelegere

Coreea de Nord a trimis trupe în sprijinul lui Putin, confirmă serviciile secrete din Olanda

Atac masiv cu drone asupra Kievului. Armata lui Putin a lansat 63 de aparate de zbor fără pilot

Partenerii noștri