Primul pacient din România depistat cu COVID-19 cu ajutorul unui câine poliţist
Pentru prima dată în România, un bărbat din judeţul Alba a fost depistat cu COVID-19, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat, în Aeroportul Internaţional din Sibiu. Pasagerul a ajuns de la Madrid și este vaccinat cu două doze de imunizare, potrivit directorului general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.
Seara trecută , la zborul W6 3778 MADRID-SIBIU, dintre cei 151 de călători, 22 au fost plasați în carantină si o persoană în izolare. Câinele a semnalat 3 persoane ca fiind infectate cu virusul SARS-COv2.
"Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele două doze de vaccin făcute", a precizat Chelcea.
Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.
În aeronava care a sosit vineri noaptea de la Madrid la Sibiu, câinii poliţişti au indicat ca suspect de COVID-19 şi un al doilea pasager, însă acesta a fost testat negativ, scrie Agerpres. Urmează ca aceasta să intre în carantină 14 zile, cu recomandare de testare PCR în ziua 5.
Cea de-a treia persoană semnalată de câine a prezentat documente de ieșire din boală, din data din 17.07.2021.
Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri. Animalele au fost antrenate luni de zile folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.
Instructorii asigură că aceşti câini nu au cum să muşte vreun pasager şi nu reprezintă vreun pericol nici pentru persoanele alergice deoarece animalele nu pot ajunge cu botul efectiv la om, ci îl pot doar mirosi printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News