Live

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru automatizare: "Nu cred că poate rămâne cineva neatacat cibernetic"

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Românii ar trebui să consulte zilnic, pe lângă horoscop și starea vremii, recomandările Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică pentru a se informa despre vulnerabilitățile ce pot fi exploatate de hackeri, a declarat George-Cristian Tuţă, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru automatizare şi viitorul muncii, din Camera Deputaţilor, informează Agerpres.

"Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri şi nu putem aştepta ca oameni în roşu sau în albastru, cu cravată sau fără, să vină să ne salveze dintr-un incendiu cibernetic. Dacă există o vulnerabilitate, aceasta va fi exploatată fără niciun fel de excepţie. De la apariţia primelor erori de calculator, au existat oameni preocupaţi, hackeri, cum le zicem noi, preocupaţi să exploateze în favoarea lor acea eroare. Hackerii de asta atacă, pentru că acolo sunt resurse pe care le pot exploata în avantajul lor. Cred că recomandările DNSC-ului (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică n.r.) ar trebui să fie o adăugare la Horoscop şi la Vreme, cele două cuvinte cele mai căutate din România în mod constant în istoria Internetului. Acolo unde avem Horoscopul să punem şi astăzi ce alte instrumente de hacking au mai dezvoltat oamenii care vor să ne exploateze", a declarat George-Cristian Tuţă în timpul evenimentului "Cybersecurity Forum".

Toate aceste precauții sunt necesare deoarece Internetul este folosit deja de patru miliarde de oameni, spune președintele Comisiei parlamentare.

"Sunt două categorii de oameni care vorbesc despre viitor: cei care nu ştiu şi cei care nu ştiu ce nu ştiu. Nici eu nu fac diferenţa dintre aceşti oameni. Mi-am pus întrebarea, înainte de a veni la această conferinţă pentru a mă pregăti, care este cea mai vorbită limbă de pe planetă... Nu ştiu dacă ştiţi, dar se pare că cel mai utilizat limbaj din lume e protocolul de reţea, pe care jumătate din planetă îl foloseşte şi în acelaşi timp devine şi agresor, şi victimă. Trebuie să ne imaginăm nivelul de complexitate al acestui domeniu, al securităţii cibernetice, pentru că deja sunt patru miliarde miliarde cei care au acces la Internet şi sunt, deja, vreo 500 de iniţiative de inteligenţă artificială autonome, desprinse de conceptele astea mari pe care le-am văzut la cei doi jucători - Microsoft şi Google", a spus George-Cristian Tuţă.

Acesta a adăugat că oricine poate cădea victimă unui atac cibernetic.

"Când avem dubii, trebuie să aplicăm lecţia numărul unu în care ziceam că dacă există o vulnerabilitate, ea cu siguranţă va fi exploatată. Dacă suntem conştienţi de lucrurile acestea şi acţionăm în felul acesta, cred că putem să fim mai rezilienţi în faţa atacurilor cibernetice. Personal, nu cred că poate rămâne cineva neatacat cibernetic. Tot personal, mi-am găsit parola de la un mail pe care nu îl mai foloseam de mult în dark web. Nu m-am integrat cu prea multe site-uri, dar o adresă de Yahoo avea parola pe care o foloseam eu de mult acolo. De asta nu cred că trebuie să punem noi luna şi anul la parolă şi să schimbăm în fiecare lună lucrul acesta. Cred că e cea mai utilizată parolă din lume... Trebuie să fim conştienţi că suntem vulnerabili şi să acceptăm lucrul ăsta, de aici să plecăm şi să ne gândim de fiecare dată la toate aceste vulnerabilităţi pentru a putea acţiona", a susţinut demnitarul.

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului "Cybersecurity Forum" a adunat reprezentanți ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Senatul a adoptat legea de achiziţionare a 32 de avioane F-35

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35 a intrat în procedură de urgenţă la vot în Camera Deputaţilor

Ziua prizonierilor de război români, instituită pe 24 august, au decis deputații. Legea va merge la promulgare

Partenerii noștri