Live

Președintele Academiei Române a fost membru al UTC. Subprefectul de Cluj publică dosarul de cadre al lui Ioan Aurel Pop

Data actualizării: Data publicării:
Presedintele Academiei Romane, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. Foto: INQUAM Photos/Raul Stef

Subprefectul de Cluj, Zoltan Gyorke, a publicat pe Facebook mai multe fotocopii din dosarul de cadre UTC al lui Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. 

„Uniunea Tineretului Comunist a fost cea mai importantă pepinieră de cadre a Partidului Comunist Român. Primul secretar general al U.T.C. de după 23 august 1944 a fost Nicolae Ceauşescu. Uniunea Tineretului Comunist era condusă de un Comitet Central şi compusă din mai multe compartimente, printre care și Secţia Cadre. Lucrătorii acesteia întocmeau dosarele personale ale nomenclaturii uteciste și asigurau promovarea în funcţiile de conducere. Document. Dosar de cadre – Pop Ioan Aurel (Arhivele Naționale, Fond C.C. al U.T.C. – Secţia Cadre, Dosar P/15).”, scrie Zoltan Gyorke, pe Facebook.

Actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a fost primit în Uniunea Tineretului Comunist în 1969, o organizație politcă a regimului. Apoi, încă din liceu a început să primească funcții politice în cadrul UTC. 

„Ca student, pe lângă interesul deosebit ce l-a manifestat în pregătirea lui, a desfășurat și o susținută activitate obștească. A fost secretar al ASC (n.r. Asociația Studenților Comuniști), vicepreședinte pentru probleme politico-ideologice în Consiliul UASC pe Universitate, reprezentant al studenților în Consiliul profesoral al facultății”, reiese din dosarul de cadre al președintelui Academiei Române. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Băi, nenorocitule, mă faci de râs! Fă-te că am plătit!" Florin Manea, fără bani la un restaurant din Londra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Toți elevii de liceu, din clasele a XII-a și a XIII-a, vor studia „Istoria comunismului din România”

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Academia Română i-a retras diploma „Meritul Academic”, acordată lui Alex Mihai Stoenescu, fost colaborator al Securității

Partenerii noștri