Patronii de restaurante de pe litoral au ajuns și bucătari, și chelneri, după ce angajații i-au abandonat ca să lucreze în construcții
Industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal. Mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat. Cea mai dificilă situație este pe litoral, unde la terase și restaurante nu mai are nici cine să gătească, nici cine să servească.
Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Invazie de alge pe litoral
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
"Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.
S-a ajuns la situația asta din mai multe motive: pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor în care angajații din domeniul HoReCa să poată fi specializați.
Astfel, în căutarea unui loc de muncă stabil, angajații care lucrau în restaurante și terase au plecat în străinătate sau s-au reprofilat.
Cei mai mulți s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.
"E o mare pierdere, suntem forțați să căutăm oameni care să fie dispuși să învețe, dar garanția că vor rămâne este foarte mică", a adăugat vicepreședintele ANAT.
În lipsă de angajați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.
De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News