Live

Patronii de restaurante de pe litoral au ajuns și bucătari, și chelneri, după ce angajații i-au abandonat ca să lucreze în construcții

Data publicării:
Industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal. Sursa foto: Getty Images

Industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal. Mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat. Cea mai dificilă situație este pe litoral, unde la terase și restaurante nu mai are nici cine să gătească, nici cine să servească.

"Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.

S-a ajuns la situația asta din mai multe motive: pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor în care angajații din domeniul HoReCa să poată fi specializați.

Astfel, în căutarea unui loc de muncă stabil, angajații care lucrau în restaurante și terase au plecat în străinătate sau s-au reprofilat.

Cei mai mulți s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

"E o mare pierdere, suntem forțați să căutăm oameni care să fie dispuși să învețe, dar garanția că vor rămâne este foarte mică", a adăugat vicepreședintele ANAT.

În lipsă de angajați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam. 

De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.

 

 

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAT protestează față de posibila eliminare a voucherelor de vacanţă. „Nu omorâţi găina care dă ouă de aur”

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

Turiști otrăviți cu Pina Colada, într-un resort de lux din Fiji. „Este un sentiment terifiant de déjà vu”

Autorităţile de la Veneţia anunţă că vor dubla taxa de intrare pentru turişti în 2025

Partenerii noștri