Live

Video Multe blocuri noi riscă să se prăbușească la următorul mare cutremur, avertizează arhitecții. „Au fost prost proiectate ori executate”

Data publicării:
Blocuri în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Printre miile de clădiri cu risc ridicat la următorul mare cutremur se numără și construcții recente, din ultimii 20 de ani. Este avertismentul arhitecților care spun că și unele dintre clădirile noi sunt construite prost și sunt la fel de vulnerabile precum cele vechi. Ar fi nevoie de o evaluare pentru mii de clădiri numai din Capitală.

Bucureștiul are nevoie urgentă de consolidări. În centrul orașului, locatarii unui bloc așteaptă așteaptă muncitorii de peste un sfert de veac. In 2017 le-am filmat casele crăpate și le-am ascultat temerile. Municipalitatea le promisese că le consolidează blocul. N-a făcut-o. Tencuiala cade și astăzi, crăpăturile sunt tot mai multe și mai adânci.

Acum șase ani, tencuiala blocului 3 A, de pe starda Boteanu, se descompunea și cădea... la fel ca astăzi, iar crăpăturile din pereți erau tot multe și adânci. Administrația blocului avea documentele de consolidare aprobate de municipalitate și aștepta schelele și meseriașii. N-au apărut! De teamă, mulți proprietari și-au părăsit apartamentele. Alții... s-au resemnat. Până să le trimită consolidatorii...autoritățile le-au împărțit truse de supraviețuire.

Sandra Ionescu - președinte bloc Boteanu 3 A: Ca să le ținem sub pat și să ne speriem mai tare de cutremur sau... Dar deja sunt expirate. Că n-o să mănânce nimeni un biscuit care este acolo, că au mai mult de trei ani cred.

Locatarii din Boteanu au întocmit alt dosar. Al treilea în 25 de ani. Li s-a aprobat și acesta. Acum însă... li s-a promis că blocul le va fi consolidat cu finanțare prin programul PNRR.

Sandra Ionescu - președinte bloc Boteanu 3 A: A avut loc deja și licitația. Au venit niște licitatori și așteptăm să-și dea verdictul Primăria. Cârpim toată ziua la tencuieli, pentru că se desprind. Plătim și amenzi pentru chestia asta.

E plin Bucureștiul de imobile șubrede. Pe Sarmisegetuza, lângă Kilometrul Zero al țării, e o casă în proces de consolidare. Plăcuța informativă arată că a fost începută de Municipalitate în 2020 și trebuia să fie gata anul trecut. Nu e nici acum. Și nici vreun meșter nu lucrează la ea. Alta, tot în programul de consolidare și tot abandonată cu însemnele "PMB - București trainic", zace lângă piața Sfântul Gheorghe. Oficial, 363 sunt în clasa I, pericol public.

Ștefan Dumitrașcu - arhitect șef Sector 3: Din păcate, la această oră, Bucureștiul se află aproape în situația în care a fost în 4 martie 1977. Șantiere de consolidare sunt zero, populația e, din păcate, nepregătită. Măsurile ce trebuie luate în maximă urgență sunt cele care vizează stabilirea unui program de consolidare foarte, foarte rapid. Numărul victimelor în cazul unei lovituri seismice în condiții de vreme nefavorabilă se poate dubla sau tripla sau înzeci în decurs de câteva zile, precum am văzut în Turcia.

Pentru expertizarea tehnică a clădirilor din Capitală, oficialii Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier și Responsabililor Tehnici cu Execuția susțin că... nu sunt destui specialiști. Din cauza asta, prioritate vor avea clădirilor cu vizibile semne de șubrezenie.

Mădălin Iliescu - vicepreședinte Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier: Ținând cont că nu suntem foarte mulți, nu sunt experți foarte mulți pe piață, se face cumva doar un calup mai mic de clădiri. Și acelea trebuie să intre în program. O să fie o platformă în care se completează niște date despre clădire. Important este cum a fost construită, în ce an. Ca să ne facem o idee și să poată fi prioritizată.

Avertisment: Mii de blocuri noi cu risc seismic ridicat

Ștefan Bâlici, arhitect, președinte al Ordinului Arhitecților din România: Există construcții după anul 2000 care au fost încadrate în clasa 2 de risc. Au fost fie prost proiectate, fie executate. Problema trebuie tratată printr-o evaluare sistematică și cele 2.500 de clădiri încadrate în clasa 1 sau 2 trebuie reevaluate pentru că între timp normativele de proiectare s-au schimbat destul de tare și e necesară o reevaluare pentru o imagine corectă asupra riscului seismic.

104 clădiri șubrede au fost consolidate în ultimii 33 de ani în Capitală. Așteaptă încă vreo... mie și cinci sute. Oficialii Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic anunță că au contracte PNRR de 24 milioane euro, iar anul acesta vor începe lucrările la șapte imobile. Este vorba și despre blocul 3 A din starda Boteanu. În plus, instituția vrea să finalizeze și cele 10 clădiri începute acum cinci ani, dar blocate între timp din cauza falimentului Companiei Municipale de Consolidari.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două cutremure s-au produs în România duminică dimineața

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Cutremur în România, vineri dimineață

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Partenerii noștri