Live

Video Mărturia șocantă a unui elev despre drogurile din școli: „Se consumă heroină, iarbă, foarte multe. Sunt seringi pe jos în baie”

Data publicării:
Adolescentul, elev în clasa a noua, spune că în liceul în care învață se consumă heroină în baie. Foto: Captură Digi24

Mărturie șocantă a unui elev de liceu din București despre consumul de droguri în școli. Digi24 a obținut în exclusivitate o declarație care dă fiori părinților și ar trebui să pună în alertă autoritățile. Adolescentul, elev în clasa a noua, spune că în liceul în care învață se consumă heroină în baie. Această mărturie, dar și recenta anchetă a drogurilor de mare risc vândute elevilor a pus pe tapet existența unui fenomen extrem de periculos care riscă să scape de sub control. Datele oficiale arată că 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali de droguri. Atentie, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

- Știi că, în ultima vreme, se zice că prin multe licee se și consumă substanțe interzise.
- Da... Și la mine. Foarte multe! Se fac în baie. Heroină, d-astea... E foarte rău.
- La liceu?
- Da!
- Heroină?
- Heroină, iarbă, lucruri d-astea! Am văzut seringi pe jos în baie! Și... e nașpa. Colegii mei fac foarte multe. În fiecare zi, aproape, vin cu iarbă la ei. Și e nașpa.
- E o vârstă grea?
- Da...

Este mărturia șocantă al unui elev de clasa a noua. I-am protejat identitatea, dar îi facem publică povestea pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei fenomen care pune în pericol o generație.

Discutat mai mult pe la colțuri de școală, subiectul consumului de droguri printre elevi nu mai poate fi ascuns sub preș. E o realitate și primii care trebuie să intervină sunt părinții. E sfatul psihologilor, care spun că povara adolescenței, cea mai periculoasă vârstă, se poate vindeca printr-o permanentă comunicare parentală. Fără sprijin emoțional în familie și fără comunicare, copiii cad în capcana prieteniilor toxice sau, mai grav, a consumului de stupefiante.

- Voi, familia, discutați pe un grup de WhatsApp!
- Da!
- Discutați frecvent pe grupul acesta de WhatsApp, nu față în față?
- Și față în față, și pe grup.
- Spune-mi, când ai o problemă personală cu cine o discuți prima oară? Cu părinții sau cu prietenii?
- Cu prietenii.
- De ce nu cu părinții?
- Pentru că nu știu cum o să reacționeze și mai întâi merg la prieteni, le cer sfaturi și după mă duc la părinți.
- Deseori apar probleme personale în viața ta?
- Da!
- Cauzate de ce?
- Păi... certuri între prieteni și în școli, probleme de familie pe care nu pot să le discut cu familia.

Ce pot face părinții să-și protejeze copiii de anturaje periculoase și să-i crească fericiți acasă, la școală și în grupurile de prieteni? Am stat de vorbă cu doi părinți care ne povestesc cum au reușit să-și apropie copiii și mai ales să-i ferească de vicii păguboase.

- Până la o anumită vârstă, ești sclav copilului, după aceea trebuie să-i fii un pic stăpân, după care trebuie să fii prieten cu el. Dacă încerci să-l stăpânești prea mult, îl pierzi. Dacă ești prea prieten, iar îl pierzi.
- Când l-ai scăpat din mână, l-ai pierdut!
- Și cum îl recuperezi?
- Cu frumosul! Ușurel. Nu trebuie repezit, nu trebuie bătut, nu trebuie țipat la el. Cât mai liniștit!

Datele Salvații Copiii arată că, după pandemie, numărul adolescenților care au luat în calcul suicidul a crescut de la 2 la 16% din cauza anxietății, depresiei și singurătății. A crescut și numărul adolescenților consumatori de droguri. 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali sau au încercat măcar o dată. Conform ultimelor rapoarte ale Agenției Naționale Antidrog, cel mai consumat drog școlar este canabisul.

Reporter: C. Firoiu 

Editor : Ioana Coman

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Master în Toxicologie la UMF Timișoara. Viitorii medici vor învăța cum să trateze pacienții dependenți de droguri

Un băiat de zece ani din Timiș este în stare gravă, după ce a fost găsit vineri inconștient într-un bazin de la un aquapark din Oradea

Un depozit plin cu drogul captagon a apărut într-o înregistrare video din Siria. Implicarea regimului Assad în traficul pe scară largă

Partenerii noștri