Video Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”, ce a dus la formare unor dune de nisip de 1,5 metri
Plajele din Mamaia au fost din nou distruse de valurile puternice care au spălat nisipul. Diferența de nivel este și de un metru și jumatate în unele zone. Practic marea "mușcă" din plajele lărgite de autorități. Fenomenul se numește „cliffing”, iar el apare atunci când furtunile formează valuri puternice care trag nisipul în mare. În urma lor rămân uriașe dune de nisip, spre dezamăgirea turiștilor care le străbat cu greu pentru a ajunge la apă.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Invazie de alge pe litoral
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Imaginile spectaculoase vin din staţiunea Mamaia, acolo unde plaja s-a erodat din cauza furtunilor.
„Fenomenul s-a format de-a lungul ţărmului în centrul staţiunii Mamaia, aici, unde observăm dune de nisip, care au jumătate de metru sau chiar un metru, în anumite porţiuni”, transmite Iulia Stanciu, jurnalist Digi24.
În termeni de specialitate, fenomenul se numeşte „cliffing” şi apare atunci când valurile puternice lovesc malurile şi trag nisipul în mare.
„Pe fondul codurilor galbene, în special, emise în ultimele două săptămâni, coduri de vânt, au fost generate o serie de furtuni caracteristice sezonului rece ce au generat, în anumite zone, acest fenomen de cliffing”, explică Stelică Hagi, director ABADL.
„E vorba de un fenomen de eroziune costieră, deci valurile urcă pe plajă şi la întoarcere este acest efect de grapare şi de eroziune gradată a depozitelor de pe plajă”, spune Răzvan Mateescu, cercetător INCDM.
În urmă, nisipul rămâne neuniformizat şi se formează uriașe dune de diverse înălţimi şi forme.
„Apare peste tot unde marea bate în mal şi, în felul acesta, să rupă din mal nisip, pietriş, scoicăriş, ce o fi. Diferenţa foarte mare dintre plaja emersă şi cea submersă permite acest fenomen de terasare”, explică Adrian Bâlbă, doctor în ştiinţe.
Este posibil ca fenomenul să ia amploare de-a lungul iernii, dar înainte de sezonul estival, angajaţii Apelor Române vor interveni cu utilaje, pentru ca nisipul să fie nivelat, ideal pentru plajă.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News