Live

Liliecii dintr-o colonie din Parcul de Sub Arini au fost tăiați cu drujba. Animalele protejate de lege au fost lăsate să înghețe

Data publicării:
Liliecii se adăpostiseră în scorbura stejarului. Foto: George Mărginean/turnulsfatului.ro

O colonie de lilieci care se adăpostea în scorbura unui stejar din Parcul Sub Arini, din Sibiu, a fost distrusă după ce o echipă de toaletare a tăiat copacul cu o drujbă, scrie turnulsfatului.ro.

Membrii unei asociații de protecție a animalelor, împreună cu un medic veterinar, au reușit să mai salveze 40 de lilieci din cei aproximativ 100 care se estimează că trăiau în această colonie.

"Au intrat cu drujba direct în colonia de lilieci. Nu au anunțat pe nimeni, au tăiat, apoi au plecat și lăsat totul aici așa cum am descoperit. Când cei care tăiau copacul au văzut că ceva nu este în regulă acolo, că există o colonie de lilieci, ar fi trebuit să se oprească. Dar, nu, ei au continuat", a declarat George Mărginean, un membru al asociației.

Liliecii care au supravieţuit au fost duşi la un adăpost din Bucureşti. Foto: George Mărginean/turnulsfatului.ro

În România, toate speciile de lilieci sunt protejate de lege.

Membrii asociației au găsit urme de sânge pe stejarul tăiat, semn că mai mulți lilieci au fost uciși. Un exemplar a murit din cauza frigului, iar alţi doi au fost eutanasiaţi din cauza traumelor suferite.

"În această perioadă, liliecii intră într-o stare semilatentă. Unii, care au mai avut energie, și-au luat zborul, sperăm să își fi găsit adăpost, altfel pe gerul acela cu siguranță au înghețat. Alții au rămas, însă, în copacul doborât și tăiat mai apoi cu drujba", a declarat George Mărginean.

Asociaţia de protecţie a animalelor a sesizat poliţia şi Garda de Mediu Sibiu. Membrii acesteia susţin că nu doar muncitorii au greşit pentru că nu s-au oprit din tăierea stejarului, ci şi experţii care au decis că arborele poate fi tăiat.

"Din ce am văzut noi, copacul era scobit prin mijloc doar în porțiunea unde era colonia, în rest e sănătos. Iar expertul care a evaluat acest copac trebuia să își dea seama de potențialul situației văzând scorburile, precum și cantitatea semnificativă de guano lăsată de lilieci în zonă. În plus, îi și auzi. Dacă faci zgomot, ei încep să se agite", spune George Mărginean.

Liliecii care au supravieţuit au fost preluaţi de o altă asociaţie care i-a dus la un adăpost din Bucureşti.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Târgul de Crăciun din Sibiu se deschide vineri, 15 noiembrie. În acest an, un autocar va organiza curse speciale spre Piața Mare

Jaf ca-n filme în Sibiu. Doi bărbați au atacat o bătrână și i-au furat 60 de mii de euro. Unde au ascuns banii

Lilieci, într-un salon de copii, în Spitalul Municipal Oltenița. Reacția conducerii: „Au intrat atrași de lumină”

Aproape 2.000 de porci vor fi ucişi la o fermă din Sibiu, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană

Partenerii noștri