Klaus Iohannis a numit noii șefi la DNA și Parchetul General
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care numește noii procurori șefi la Parchetul General și la DNA. Astfel, au primit mandate de 3 ani Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și Marius-Ionuţ Voineag ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Luni, președintele Klaus Iohannis declara că apreciază faptul că Ministerul Justiţiei a decis din timp să facă propunerile pentru șefia DNA și a Parchetului General și că aceste propuneri „vor ajunge la mine și voi lua o decizie corespunzătoare”.
Pe 23 martie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile sale privind numirea lui Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror general şi a lui Marius Ionuţ Voineag în funcţia de procuror şef al DNA, după ce aceştia au primit aviz favorabil din partea CSM. În cazul Alinei Albu, candidată la funcţia de procuror şef al DIICOT şi care a primit aviz negativ la CSM, ministrul Justiţiei a anunţat că organizează un nou interviu.
Marius Voineag a fost adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul General și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la Parchetul General a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri. Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.
Alex Florin Florenţa a fost procuror DIICOT și a fost contracandidatul actualei șefe a Parchetului General, Gabriela Scutea, a cărei activitate a criticat-o deschis în cadrul interviului pentru funcția de procuror șef. Florența a vorbit de pasivitatea parchetului și a declarat jurnaliștilor că „Ministerul Public nu îşi mai asumă niciun rol activ în ceea ce înseamnă demararea unor anchete penale”.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News