Live

Jilţul pe care va sta Papa Francisc la Iaşi, făcut manual de un tâmplar român

Data actualizării: Data publicării:

Se apropie vizita Papei Francisc în România, iar pregătirile au intrat în linie dreaptă. Jilţul pe care va sta Suveranul Pontif la Iaşi a fost făcut manual de un tâmplar din judeţ. Pe lângă scaun, bărbatul a realizat un suport pentru icoană, dar şi un pupitru. Toate vor fi puse pe scena din faţa Palatului Culturii de unde va vorbi Papa Francisc.

De două luni de zile Cătălin Hădăr, tâmplar în comuna Răducăneni, judeţul Iaşi, lucrează în micul său atelier. Deşi transformă lemnul în obiecte unice de 22 de ani, 2019 este cel mai important an pentru el pentru că a realizat cu mâinile sale jilţul pe care va sta Papa Francisc.

Cătălin Hădăr – tâmplar: „Bucurie foarte mare că e o raritate să ajung să lucrez aşa ceva, mai ales în România. Alţii au mai lucrat, dar la noi, nu mai ai ocazia asta niciodată.”

Cu modestie, simplitate şi multă dăruire, Cătălin Hădăr a dat formă lemnului. Acum lucrează la ultimul obiect - suportul pentru icoană.

„Va fi o icoană a Sfintei Fecioare pusă aici, ăsta e un altar care susţine icoana. După câte am înţeles, Papa o să vină cu un buchet de flori, o să îl pună aici. Totul este lemn masiv, solid, rezistent să dureze mai mult de o sută de ani şi trebuie să ţină că e lucrat cu simţ de răspundere”, explică tâmplarul.

Pe scena de unde va vorbi Suveranul Pontif va fi pus şi pupitrul, tot din lemn masiv, greu de 150 de kilograme. Trei săptămâni a lucrat la scaun, cea mai importantă piesă. A avut grijă să respecte dimensiunile primite de la Vatican.

„Acesta este scaunul pe care va sta Sfântul Părinte Papa Francisc. E făcut din lemn de stejar, lemn solid, masiv, gros. Sculptura pe mijloc reprezintă stema Papei. E din lemn de tei, lucrată manual. Tapiţeria e cu catifea albă, îmbinările sunt făcute toate manual. Şelfuire manuală. Un lucru simplu, un scaun simplu şi solemn”, adaugă tâmplarul.

Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Iaşi: „Este un scaun simplu, care se încadrează tocmai în stilul Papei Francisc care iubeşte simplitatea, dar, totodată şi scaunul acesta dă, prin materialul făcut, o notă de solemnitate”.

Pentru cel mai important eveniment se pregătesc şi credincioşii, care îşi doresc să îl vadă şi să îl audă pe Papa Francisc. Peste 50 de mii de oameni s-au înscris deja în parohii şi doar în câteva zile de când s-a dat startul şi înscrierilor online, alte patru mii de persoane au făcut acest lucru.

Adrian Blăjuţă - purtătorul de cuvânt al Episcopiei Iaşi: „În cadrul acestor înscrieri deja ştim că sunt peste 300 de autocare cu care vor veni credincioşii, peste trei mii de maşini mici şi, bineînţeles, aşa cum s-a stabilit împreună cu primăria şi cu autorităţile locale, vor fi amplasate, vor fi zone pentru parcările acestor maşini şi autocare”.

Papa Francisc va ajunge în capitala Moldovei pe 1 iunie. La ora 17:25 va vizita catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină".

De la Catedrala Catolică, Papa Francisc va urca în papamobil şi va merge pe bulevardul Ştefan cel Mare prin mulţime până la Palatul Culturii, unde va fi amenajată scena. Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la eveniment.

Suveranul Pontif va sta o oră şi jumătate în Iaşi, apoi va pleca la Bucureşti.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden va face un turneu în Europa înainte de a pleca de la Casa Albă. Cu cine se va întâlni liderul de la Washington

Papa Francisc dezvăluie că a fost ținta unui atentat sinucigaș. Când a avut loc incidentul

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Papa Francisc l-a primit pe Viktor Orban la Vatican. Cei doi au discutat despre „promovarea păcii” în Ucraina

Partenerii noștri