Guvernul înființează încă 11 posturi de conducere și execuție pentru Institutele Culturale din străinătate
Data publicării:
Guvernul Ciucă va înființa 11 noi posturi de conducere și execuție pentru Institutele Culturale din străinătate, inclusiv pentru înființarea unui nou institut la Tokyo, potrivit unui proiect de hotărâre.
Posturile nou-înființate sunt distribuite astfel: 8 la Tokyo (conducere plus execuție) și câte un post de director adjunct pentru Institutul Cultural Român de la Beijing, Institutul Cultural Român de la Istanbul și Institutul Cultural Român de la Madrid.
Ca urmare a hotărârii, numărul de posturi alocate institutelor culturale românești din străinătate crește de la 122 la 133.
Institutul Cultural Român a ajuns în centrul unor scandaluri publice după un lung șir de numiri politice. Anul trecut, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat un set de măsuri în cazul directoarei Institutului Cultural Român de la Londra, care a închiriat o locuință de 120 de metri pătrați, în loc să locuiască gratuit în apartamentul din sediul ICR. Statul român a plătit lunar 6.500 de lire chirie pentru actrița Catinca Maria Nistor.
G4 Media a dat câteva exemple de numiri controversate la ICR:
Andreea Dogariu, director adjunct la ICR Budapesta. Este soţia senatorului PSD Eugen Dogariu
Catinca Nistor, ICR Londra. Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian, fina lui Valeriu Zgonea. Este trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcţie ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea);
Cezar Preda, ICR Paris. Ce îl recomandă? Are diploma de inginer în metalurgie, a fost deputat PDL și PNL timp de 16 ani
Liviu Jicman, șeful ICR, este sprijinit de PNL. El nu are studii culturale, dar a dvenit inițial directorul Muzeului Național Cotroceni din subordinea Administrației Prezidențiale. El este absolvent de Colegiu Național de Apărare.