Live Text Război în Ucraina. Rușii au bombardat din nou Harkov. Zelenski: Sunt pregătit pentru negocieri directe cu Putin
Lupte puternice continuă în Severodonețk, oraș cheie din estul Ucrainei aflat sub focul intens al Rusiei. Bombardamentele s-au intensificat și în orașul alăturat Lisiceansk, aflat foarte aproape și mai sus ca altitudine, ceea ce îl face strategic pentru apărarea ucraineană. Situația se schimbă în fiecare oră, spun autoritățile de acolo. Rușii sunt mai mulți și mai puternici, dar forțele Kievului rezistă și pot riposta - susține președintele Zelenski. Zilele trecute, un contra-atac ucrainean a făcut posibilă recucerirea a jumătate din Severodonețk. Pe străzi însă continuă lupte aprige și un duel de artilerie. Rușii distrug totul, astfel încât să nu mai rămână nimic de apărat, a acuzat guvernatorul local.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Parlamentul Rusiei a votat pentru înăsprirea legii „agenților străini”
ACTUALIZARE 23.40 Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat, marți, un proiect de lege care înăsprește legile împotriva „agenților străini”, într-un moment în care președintele Vladimir Putin a avertizat poporul rus să aibă grijă de trădători, scrie Reuters.
Proiectul de lege, adoptat cu 346 de voturi la 17, la prima dintre cele trei lecturi, prevede că orice persoană care primește sprijin financiar sau de orice alt fel din străinătate poate fi desemnată agent străin.
Aceasta reflectă un climat de ostilitate și neîncredere în Occident care s-a intensificat de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a fost supusă unui val de sancțiuni occidentale.
Într-un discurs în Duma de Stat, coautorul proiectului de lege, Andrei Lugovoy, a acuzat diverse persoane publice ruse că au primit „antrenament special” în Marea Britanie, țară pe care o acuză că a încercat să distrugă Rusia din interior.
Citește continuarea AICI
Lavrov a ajuns în Turcia, pentru negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina
ACTUALIZARE 23.38 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră.
Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu. În centrul negocierilor, posibilitatea ca Ucraina, un jucător major pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte recoltele blocate în prezent în porturile sale, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Conflictul în desfăşurare din 24 februarie şi care a blocat majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră a crescut preţurile şi reprezintă un risc serios de foamete în ţările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu.
La cererea Naţiunilor Unite, Turcia a oferit asistenţă în escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenţei minelor, dintre care unele au fost depistate în apropierea coastelor turceşti, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.
Detectoarele de radiații de la Cernobîl au fost repuse în funcțiune
ACTUALIZARE 23.35 Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict", arată sursa citată.
Rusia susține că a creat două coridoare umanitare maritime în mările Ucrainei
ACTUALIZARE 21:20 Ministerul rus al Apărării a anunțat că a creat condițiile pentru două coridoare umanitare maritime care să permită circulația în siguranță a navelor în Marea Neagră și în Marea Azov, potrivit unui comunicat publicat luni pe Telegram. Anunțul vine pe fondul condamnării internaționale privind blocarea de luni de zile a porturilor-cheie din Ucraina de către flota rusă, scrie CNN.
„Federația Rusă ia întreaga gamă de măsuri pentru a garanta siguranța navigației civile în apele Mării Negre și ale Mării Azov”, a susținut ministerul rus, în comunicat. „Acolo rămâne în continuare un pericol pentru navigație și pentru infrastructura portuară, din cauza deplasării minelor ucrainene (…) de-a lungul coastelor statelor din Marea Neagră”, a precizat ministerul Apărării de la Moscova.
Liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile a forțelor rusești asupra porturilor-cheie din Ucraina – inclusiv Mariupol, la Marea Azov, și Odesa, la Marea Neagră – care a lăsat peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în interiorul țării. Marina ucraineană a anunțat luni că aproximativ 30 de nave și submarine rusești au continuat blocada împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră.
Potrivit comunicatului rușilor, coridorul umanitar maritim din Marea Azov va funcționa non-stop pentru a permite navelor să iasă din portul Mariupol.
Ministerul rus al Apărării a precizat că în Marea Neagră un coridor umanitar maritim va funcționa în timpul orelor de lucru, pentru ca navele „să poată părăsi porturile Herson, Mikolaiv, Chornomorsk, Ochakiv, Odesa și Yuzhne în direcția sud-vest, dinspre marea teritorială a Ucrainei”.
De asemenea, ministerul rus a acuzat autoritățile ucrainene că nu au luat măsuri pentru a rezolva problema navelor blocate.
Janet Yellen: Războiul din Ucraina are un impact global asupra prețurilor la energie și alimente
ACTUALIZARE 20:00 Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut marți că inflația se află la „niveluri inacceptabile”, dar a încercat, de asemenea, să sublinieze că nu este o problemă exclusivă a Statelor Unite, scrie CNN.
„Războiul lui Putin în Ucraina are impact asupra prețurilor energiei și alimentelor la nivel global”, a declarat Yellen în fața parlamentarilor americani. „Nu suntem singura țară care se confruntă cu inflația. Puteți vedea acest lucru în aproape toate țările dezvoltate din întreaga lume”, a precizat secretarul Trezoreriei.
Vorbind marți, în timpul unei audieri a Comisiei de Finanțe a Senatului american, Yellen a evidențiat cantitatea record de petrol eliberată de administrația Biden din Rezerva Strategică de Petrol.
„Prețurile energiei și ale benzinei, deși sunt foarte ridicate, ar fi fost mai mari și fără acest lucru”, a spus Yellen.
Aceasta a subliniat, de asemenea, că Statele Unite nu sunt imune la șocurile energetice globale.
„Facem parte din piețele globale de petrol care sunt supuse influențelor geopolitice”, a spus Yellen.
„Având în vedere natura globală a acestor piețe, este practic imposibil pentru noi să ne izolăm de șocuri, precum cele care au loc în Rusia și care influențează prețurile globale ale petrolului”, a explicat aceasta.
Oficial local: Situația din Severodonețk „este în mod constant dificilă”
ACTUALIZARE 19:55 Situația militară din Severodonețk „este în mod constant dificilă”, potrivit șefului administrației militare a orașului, Oleksandr Striuk, scrie CNN.
„Forțele noastre armate și-au consolidat pozițiile, reușind să mențină apărarea liniilor din oraș pe care le-au ocupat”, a declarat Oleksandr Striuk, la televiziunea națională.
„Luptele nu se opresc. Orcii (termen peiorativ prin care sunt descriși soldații ruși, n.r.) aruncă în luptă din ce în ce mai multe forțe; o mulțime de artilerie și echipamente militare sunt concentrate aici, încercând să ia cu asalt oraşul. Orcii încearcă să avanseze, noi îi oprim”, a spus Striuk.
„Forțele noastre armate fac tot ce pot pentru a apăra orașul”, a precizat Striuk, adăugând că în Severodonețk au rămas între 10.000 și 11.000 de persoane.
Bătălia dintre forțele ruse și ucrainene pentru Severodonețk s-a intensificat în ultima săptămână. Artileria, avioanele și elicopterele rusești au ocupat zona în încercarea de a prelua controlul asupra acestui oraș din estul Ucrainei, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.
Ucraina acuză Rusia că ține sute de persoane în „camere de tortură” în Herson
ACTUALIZARE 19.35 Ucraina acuză armata rusă că a răpit aproximativ 600 de localnici din regiunea Herson din sudul țării și îi ține în „camere de tortură”, relatează The Guardian.
Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, a declarat că, potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane reținute sunt „închise în subsoluri special echipate, în camere de tortură, în regiunea Herson”.
Aproximativ 300 de oameni sunt „la subsol” în orașul Herson, iar restul în alte așezări din regiune, a spus Tasheva, relatează agenția de știri de stat ucraineană Ukrinform, potrivit The Guardian.
„Sunt încarcerați în condiții inumane și sunt victime ale torturii”, a spus ea.
Cei reținuți sunt „în principal jurnaliști și activiști” care au organizat „mitinguri pro-ucrainene în Herson și în regiunea acesteia”, după ce trupele ruse au ocupat teritoriul, precum și prizonierii de război, a spus Tasheva.
Unii deţinuţi din regiunea Herson – civili, dar şi combatanţi reţinuţi – au fost trimişi la închisori din Crimeea, a adăugat ea.
Autorul romanului SF „Metro 2033”, pe lista neagră a Kremlinului pentru distribuirea de „informații false” despre războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 19:20 Rusia l-a adăugat marți pe Dmitri Gluhovski, un scriitor celebru de romane științifico-fantastice care au stat la baza unei serii de jocuri video de mare succes, pe lista de persoane date în urmărire pentru că ar fi distribuit „informații false” despre invazia militară a Moscovei în Ucraina, scrie Reuters.
Într-o postare de Telegram, Gluhovski a scris că este acuzat de defăimarea forțelor armate ale Rusiei pe Instagram. „Sunt gata să repet tot ce am spus acolo. Opriți războiul! Recunoașteți că este un război împotriva unei întregi națiuni și opriți-l”, a scris autorul rus.
Site-ul Ministerului de Interne al Rusiei l-a trecut pe Gluhovski, cunoscut în special pentru romanul SF „Metro 2033” și cărțile ce i-au urmat, pe lista persoanelor date în urmărire conform unui articol nespecificat al codului penal.
Gluhovski este prima personalitate importantă din sfera culturală a Rusiei care a fost pus pe lista neagră a autorităților din cauza noii legi adoptate la câteva zile după ce Moscova și-a trimis trupele în Ucraina.
Rusia susține că a deschis un coridor terestru către Crimeea prin teritoriul ucrainean ocupat
ACTUALIZARE 18:47 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de ruși, permițând civililor și bunurilor să treacă prin teritoriul din estul Ucrainei aflat acum sub controlul său.
Serghei Șoigu, a declarat marți că armata, în colaborare cu Căile Ferate Ruse, a restaurat 1.200 de kilometri de șine de tren și au deschis drumurile pentru a permite „traficul cu drepturi depline” între Rusia și estul Ucrainei, respectiv între Regiunea Donbas și Crimeea, peninsula anexată de forțele ruse în 2014. Aprovizionarea cu apă prin Canalul Crimeea de Nord -- un colac de salvare pentru Crimeea -- a fost reluată, a mai declarat Șoigu, potrivit CNN.
Zelenski îl critică dur pe Macron și spune că e gata să discute cu Putin
ACTUALIZARE 18:42 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că „pur și simplu” nu poate vedea „condițiile prealabile pentru încheierea războiului”. Acesta a spus, din nou, că este gata să discute cu Putin pentru a găsi o soluție de pace. Zelenski l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, după ce președintele francez a declarat că „Rusia nu trebuie umilită”.
Într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN, Zelenski a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.
El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară serioasă”. Însă, Zelenski a insistat că acesta este un „război pentru independență”.
„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelenski.
Citește continuarea AICI.
Parlamentul Rusiei a votat pentru încetarea colaborării cu CEDO
ACTUALIZARE 18:37 Parlamentul Rusiei a adoptat marți un proiect de lege care pune capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în țară, o ruptură provocată de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Reuters. Astfel se elimină o cale legală pe care rușii, inclusiv opozantul Alexei Navalnîi, au folosit-o în trecut pentru a aduce în instanța europeană cazuri importante care au fost respinse de tribunalele naționale.
Camera inferioară a Parlamentului, Duma, a aprobat două proiecte de lege - unul care scoate țara de sub jurisdicția CEDO și al doilea stabilește 15 martie ca termen limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după acea dată nemaifiind puse în aplicare.
Noi bombardamente în Harkov, o persoană ucisă
ACTUALIZARE 18:20 O persoană a murit și trei au fost rănite după ce o rachetă rusă a lovit al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, potrivit primarului, Igor Terekov.
Rusia „nu lasă în pace Harkovul și ține în mod constant oamenii în frică”, a declarat Terekov la televiziunea națională, potrivit Reuters.
Ce condiții pune Rusia pentru a debloca porturile ucrainene. Peskov: Acest lucru va permite navelor să meargă în apele internaționale
ACTUALIZARE 16:42 Rusia a anunțat marți că două porturi ucrainene importante de la Marea Azov, capturate de forțele ruse, sunt gata să reia transporturile de cereale, dar Kremlinul a spus că Kievul trebuie să demineze căile maritime către porturile sale pentru ca exporturile să aibă loc, potrivit Reuters.
Rusia a ocupat mari părți ale coastei Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Mărea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și ducând la creșterea prețului cerealelor. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că până la toamnă s-ar putea ajunge la 75 de milioane de tone.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Ucraina trebuie să demineze căile maritime către porturi pentru ca navele să reia exportul de cereale.
„Acest lucru va permite navelor, odată verificate de militarii noștri, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să meargă în apele internaționale”, a declarat Peskov.
Șoigu: Armata rusă a „eliberat complet” zonele rezidenţiale din Severodoneţk/ Primarul spune că situația e stabilă, dar complicată
ACTUALIZARE 15:30 Armata rusă a „eliberat complet” zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, a afirmat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP. Primarul ucrainean al oraşului, Oleksandr Striuk, a declarat, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, că situaţia din Severodoneţk, important centru urban din regiunea Lugansk (est), este stabilă, dar complicată. Potrivit acestuia, forţele armate ucrainene şi-au întărit poziţiile şi deţin în continuare oraşul.
„Zonele rezidenţiale din Severodoneţk au fost complet eliberate”, a afirmat Şoigu într-o conferinţă de presă, din care au fost transmise fragmente de televiziunea de stat rusă, adăugând că „preluarea controlului asupra zonelor industriale şi a localităţilor vecine continuă”.
Potrivit ministrului rus al apărării, ale cărui apariţii sunt rare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Moscova controlează de acum 97% din regiunea ucraineană Lugansk, din care face parte Severodoneţk.
„Oraşele Liman şi Sviatogorsk, precum şi alte 15 localităţi, au fost eliberate”, a mai adăugat el.
Dacă s-ar confirma, cucerirea celor două oraşe este de o importanţă majoră, căci deschide calea spre oraşul simbolic Sloviansk şi spre Kramatorsk, capitala regiunii Doneţk, aflată sub control ucrainean, conform Agerpres.
Totuşi, primarul ucrainean al Severodoneţkului susţine că situaţia de aici este „stabilă, dar complicată”. „Forţele noastre armate şi-au consolidat poziţiile, deţin în continuare oraşul şi acele linii de apărare pe care le-au ocupat anterior. Dar luptele nu contenesc. Orcii aruncă din ce în ce mai multe forţe în luptă, au concentrat aici foarte multă artilerie, tehnică militară, încercând să ia cu asalt oraşul şi să avanseze, însă noi îi respingem”, a declarat primarul Oleksandr Striuk, citat de Ukrinform.
El a subliniat că forţele armate ucrainene „fac tot posibilul” pentru a apăra acest oraş. Invadatorii ruşi vor să obţină măcar o victorie semnificativă, pentru că Severodoneţk este centrul administrativ al regiunii Lugansk, astfel că are o valoare simbolică, afirmă primarul Striuk.
Potrivit lui Şoigu, „126 de militari ucraineni s-au predat în ultimele cinci zile” forţelor ruse, ceea ce ridică la 6.489 numărul total al prizonierilor ucraineni luaţi de Rusia de la începutul ofensivei sale în Ucraina în 24 februarie.
Ministrul rus al apărării spune că au început lucrări de reconstrucție în teritoriile ocupate de ruși și că portul Mariupol a început să primească nave
Pe de altă parte, ministrul rus al apărării a declarat că au început lucrări de reconstrucţie în teritoriile (ucrainene) care se află acum sub controlul Rusiei, menţionând în acest sens că „Căile Ferate Ruse (RJD), cu sprijinul Ministerului rus al Apărării, au creat condiţiile pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas, Ucraina şi Crimeea pe şase tronsoane de cale ferată”, potrivit EFE.
„Am început transportul de marfă către Mariupol, Berdiansk şi Herson”, a adăugat el, menţionând că aceasta implică 1.200 de kilometri de cale ferată.
În plus, a spus Şoigu, portul Mariupol (de la Marea Azov) a început să primească nave de marfă.
„Deminarea portului Mariupol a fost încheiată. Acesta funcţionează normal şi a primit primele nave”, a declarat ministrul rus.
Potrivit lui Şoigu, atât la Mariupol, cât şi în alte regiuni ucrainene din Donbas aflate sub control rusesc, „continuă să fie puse în aplicare măsuri pentru a readuce viaţa la normal”, conform EFE.
În ceea ce priveşte oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol până la predarea combatanţilor baricadaţi aici, ministrul rus susţine că şi această instalaţie a fost complet deminată.
Boris Johnson: Zelenski nu trebuie presat să accepte o pace proastă
ACTUALIZARE 14:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu trebuie presat de puterile mondiale pentru a accepta un acord de pace prost cu președintele rus Vladimir Putin, a transmis marți premierul britanic Boris Johnson, echipei sale ministeriale, potrivit Reuters.
La ședința cabinetului, ministrul britanic de externe Liz Truss a mai spus că Londra pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Johnson, care a supraviețuit unui vot de încredere, le-a spus miniștrilor săi că Marea Britanie va „rămâne în fruntea” sprijinului pentru Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Cabinetului.
„El a spus că este vital ca președintele Zelenski să nu fie presat să accepte o pace proastă, observând că acordurile de pace proaste nu durează. El a spus că lumea trebuie să evite orice rezultat în care agresiunea nejustificată a lui Putin pare să fi dat roade”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Rușii au returnat cadavrele luptătorilor ucraineni morți în combinatul de la Azovstal
ACTUALIZARE 13:01 Lucrătorii de la morga centrală din Kiev examinează 160 de saci de cadavre care conţin rămăşiţele soldaţilor ucraineni, predaţi de forţele ruse ca parte a acordului care a pus capăt asediului sângeros de două luni al oraşului-port Mariupol, scrie CNN.
Cadavrele au fost recuperate din ruinele combinatului de la Azovstal. Regimentul Azov a fost printre unitățile ucrainene care au apărat fabrica timp de aproape trei luni înainte de a se preda. Nu este clar câte cadavre au mai rămas în interiorul combinatului care a fost bombardat pentru o lungă perioadă de timp de forțele ruse.
Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate din guvernul ucrainean a anunțat sâmbătă primul schimb de militari morți confirmat oficial de la începutul războiului. Cele două părți au schimbat în total 320 de cadavre, fiecare primind 160 de soldați uciși. Nu au fost oferite detalii despre locul exact unde a avut loc schimbul, însă acesta s-ar fi făcut în regiunea Zaporojie, din sud-estul țării.
Exporturile agricole ale Ucrainei au crescut cu 80% în mai, însă sunt mult sub nivelul anului 2021
ACTUALIZARE 12.15 Exporturile de cereale, semințe oleaginoase și ulei vegetal ale Ucrainei au crescut cu 80% în luna mai, față de luna precedentă (1.743 milioane de tone), dar volumul este încă semnificativ sub exporturile din mai 2021, a declarat marți ministerul Agriculturii de la Kiev citat de Reuters.
Ministerul a spus că porumbul a dominat cu 959.000 de tone, în timp ce exporturile de ulei de floarea soarelui au totalizat 202.650 de tone.
Ucraina a exportat 2,245 milioane de tone de porumb și 501.800 de tone de ulei de floarea soarelui în mai 2021.
Regiunea Herson urmează să fie supusă unui „referendum”
ACTUALIZARE 12.02 Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației puse de Rusia în regiunea Herson, declară că un „referendum” privind aderarea la Federația Rusă a regiunii sudice a Ucrainei va avea loc foarte curând, notează Nexta TV.
⚡️A "referendum" on becoming part of #Russia will be held in #Kherson Oblast, announces collaborator Kirill Stremousov.
— NEXTA (@nexta_tv) June 7, 2022
📰RIA Novosti pic.twitter.com/BNbnZTHFtz
Ministerului britanic al Apărării: Rușii fac eforturi pentru controlul total asupra regiunii Donețk
ACTUALIZARE 11.53 Rusia are nevoie să avanseze pe una dintre principalele sale axe de atac, dacă dorește să controleze întreaga regiune de est a Donețk, potrivit evaluării de marți dimineață a Ministerului britanic al Apărării.
Rapoartele asupra bombardamentelor puternice în apropiere de Izium sugerează că Moscova pregătește un „efort reînnoit” pe axa nordică.
Între timp, Londra spune că asaltul rusesc asupra axei sudice din jurul Popasnei a stagnat în ultima săptămână după câștigurile din obținute în luna Mai.
Rușii continuă să încerce să încercuiască Severodonețk, după ce au capturat unele părți de est ale orașului. Se crede că ucrainenii au recâștigat o parte din oraș în weekend, dar luptele grele de stradă continuă.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 7 June 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 7, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/wlN06HEVws
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/BiDv2cZSCv
Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor ruse în sudul Ucrainei
ACTUALIZARE 11.46 În timp ce situaţia din estul Ucraina rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa.
"Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniţii în regiunea Nikolaev", a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.
Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.
După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv şi Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcţia Lozove şi Bila Krînîţea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susţinerii acesteia cu lovituri de artilerie şi ale forţelor aeriene, potrivit raportului de marţi asupra situaţiei.
Potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), de la Washington, armata ucraineană a reuşit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre. Acum, Flota Rusă de la Marea Neagră operează la o distanţă de siguranţă de circa 100 de kilometri de la mal, reducând presiunea asupra porturilor ucrainene. Analiza corespunde unui raport asupra situaţiei emis luni de Ministerul Apărării al Ucrainei, transmite Agerpres.
Pe frontul de est, situaţia rămâne în mare parte neschimbată pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care trupele ruse care luptă alături de forţele separatiste proruse în estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri oraşul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Doneţk.
"Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curăţarea este în curs", a declarat luni seara, pentru televiziunea rusă, liderul separatist al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.
Bloomberg: Scad veniturile Rusiei în urma exporturilor de petrol, chiar dacă livrările pe mare cresc
ACTUALIZARE 11.35 Rusia câştigă mai puţin din exporturile sale de petrol, chiar dacă livrările pe mare au atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni, din cauza discounturilor masive pe care trebuie să le ofere Moscova cumpărătorilor din Asia pentru a achiziţiona petrolul respins de Europa, ceea ce are ca rezultat scăderea taxelor la export, transmite Bloomberg.
Livrările totale de ţiţei pe mare au urcat semnificativ în perioada 28 - mai 3 iunie, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie. Un total de 38 de petroliere au fost încărcate cu 27,6 milioane de barili de ţiţei din terminalele ruseşti de export. Fluxul mediu se ridică la 3,94 milioane de barili de ţiţei pe zi, un avans de 10% faţă de nivelul de 3,58 milioane de barili de ţiţei în săptămâna care s-a încheiat în 27 mai.
Citește continuarea AICI
Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Iniţiativa Celor Trei Mări nu poate exista fără ca Ucraina să fie liberă
ACTUALIZARE 11.10 Iniţiativa Celor Trei Mări nu poate exista fără o Ucraină liberă şi suverană, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, în cadrul congresului anual al oficialităţilor locale din ţările participante la această iniţiativă regională, ce are loc luni şi marţi în oraşul polonez Lublin, potrivit platformei poloneze TheNews.pl.
Şeful executivului polonez a spus că invazia rusă în Ucraina, „brutalitatea sa şi cruzimea rusă ne-au arătat cât de importantă este cooperarea între ţările din flancul estic al NATO şi Uniunea Europeană”.
„Conceptul Celor Trei Mări cred că va fi un mare succes, în special atunci când Europa Centrală şi de Est va deveni << Europa Centrală >> pentru dezvoltarea economică a Uniunii Europene”, a adăugat Mateusz Morawiecki.
Iniţiativa Celor Trei Mări reuneşte 12 ţări din Uniunea Europeană situate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Obiectivul iniţiativei este adâncirea legăturilor politice, economice, energetice şi infrastructurale între ţările respective.
Președintele Argentinei vrea o taxă pentru „beneficii neașteptate” în urma războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 10.40 Preşedintele argentinian a pledat luni pentru proiectul său privind introducerea unei taxe pentru „beneficii neaşteptate” trase de pe urma războiului din Ucraina, dată fiind creşterea accentuată a preţurilor în unele sectoare, printre care cel agroalimentar, creştere văzută ca o „imoralitate” în contextul inflaţiei galopante ce loveşte gospodăriile vulnerabile, informează marţi AFP.
Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, „afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (...) care câştigă enorm”, a declarat preşedintele Alberto Fernandez, prezentând, de la sediul preşedinţiei, proiectul privind introducerea unei taxe excepţionale.
„Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite”, într-o ţară unde sărăcia a atins pragul de 37%, iar previziunile privind inflaţia pentru 2022 ating 60%.
Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.
Analiză Politico: Vladimir Putin a devenit noul vasal al Chinei
ACTUALIZARE 10.19 La șapte decenii după ce Stalin și Mao Zedong începeau relațiile dintre cele două țări, Republica Populară Chineză și Uniunea Sovietică, s-a schimbat total dinamica puterii. În prezent, Xi Jinping deține puterea în relația dintre Moscova și Beijing, iar Vladimir Putin s-a transformat în vasalul liderului chinez, potrivit unei analize Politico Europe.
Când președintele Mao Zedong l-a vizitat pe Iosif Stalin în iarna lui 1949, acesta a fost tratat ca un lider inferior dictatorului sovietic. Stalin l-a făcut pe liderul chinez de la acea vreme să aştepte săptămâni întregi în reședința nr.2 a liderului sovietic, care se afla la 27 de kilometri în afara Moscovei. Acolo, Mao Zedong a fost umilit şi a avut și probleme digestive, plângându-se atât de calitatea peştelui pe care l-a mâncat, cât și de salteaua incomodă pe care a trebuit să doarmă. Când cei doi lideri comuniști s-au apucat în final să discute afaceri, Stalin a negociat un acord foarte favorabil Moscovei, care prevedea ca Mao să cumpere arme rusești și mașini grele sub formă de împrumut, la care Beijingul a trebuit să plătească dobândă.
Șapte decenii mai târziu, dinamica puterii s-a resetat radical. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a proclama prietenia „fără limite” cu președintele chinez Xi Jinping. Jurnaliștii Politico spun că nu există nicio îndoială legată de cine este adevărata superputere în cele două țări.
Preocuparea strategică primordială a liderului chinez este prosperitatea și securitatea Chinei, nu salvarea Rusiei. Cel mai probabil Beijingul va cumpăra petrolul care era destinat Europei, dar numai după ce i se va aplica o reducere semnificativă față de valorile de referință globale. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni occidentale și asupra Beijingului și nu-și pune în pericol propria capacitate de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și Uniunea Europeană.
Putin se află într-o situație tot mai grea. Liderul de la Kremlin ar fi bucuros să ia tot ce poate din China, având în vedere suferința actuală a țării sale, chiar dacă asta înseamnă că Rusia va fi percepută drept partenerul junior în relația cu China.
Citește continuarea AICI
Borrell: Dezinformarea răspândită de Putin este din ce în ce mai cinică
ACTUALIZARE 10.10 Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, condamnă atacul cu rachete al forţelor rusești asupra celui de-al doilea mare terminal de cereale din Ucraina, la Nicolaev, afirmând că acesta contribuie la criza alimentară globală. El a mai acuzat că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.
Another Russian missile strike contributing to the global food crisis. Russian forces have destroyed the second biggest grain terminal in #Ukraine, in #Mykolaiv.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) June 6, 2022
In light of such reports, the disinformation spread by Putin deflecting blame becomes ever more cynical.#StoptheWar
SUA și Europa somează regimul lui Putin să oprească violențele sexuale comise de ruși în Ucraina
ACTUALIZARE 10.05 SUA şi Europa au cerut luni Rusiei să oprească violenţele sexuale presupuse a fi comise de armata sa şi de către susţinătorii săi în Ucraina în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, organizată de Albania, în timp ce Moscova a denunţat acuzaţii fără fundament, relatează AFP.
„Rusia trebuie să ia măsuri în cadrul armatei sale şi al susţinătorilor săi pentru a respecta” Rezoluţia 1820 a ONU cu privire la violenţele sexuale, adoptată în 2008, care interzice să se facă din acestea o armă de război, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield.
„Revine Rusiei responsabilitatea să stopeze violurile, violenţele şi atrocităţile comise de soldaţii săi. Revine Rusiei să pună capăt acestui război atroce neprovocat împotriva poporului ucrainean”, a insistat diplomataul american.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţat şi el „atrocităţi” comise de Rusia. „Aceste crime vor fi pedepsite”, „avem nevoie de probe” şi „vom ajuta la strângerea lor”, a spus înaltul oficial european.
Citește continuarea AICI
De ce a desecretizat Biden informații despre invazia Rusiei în Ucraina. Dezvăluirile șefului spionajului american
ACTUALIZARE 10.00 Președintele american Joe Biden a declasificat informațiile secrete înainte de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, deoarece afirmațiile oficialilor americani privind un atac iminent au fost privite cu "scepticism" de către partenerii și aliații americani, a declarat directorul serviciului de informații Avril Haines, citat de CNN.
"Atunci când le-am explicat factorilor de decizie politică de la noi și ei s-au adus mai departe la interlocutorii lor, au constatat că exista un scepticism destul de mare în privința asta (a invaziei – n.r.)", a declarat Avril Haines, luni, la o conferință de presă pe teme de securitate cibernetică.
Citește continuarea AICI
Liderii ţărilor baltice cer o prezenţă militară a NATO mai solidă în regiune, înaintea unei vizite a cancelarului german în Lituania
ACTUALIZARE 9.36 Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut, marţi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Şeful statului lituanian, Gitanas Nauseda, și omologul său leton, Egils Levits, s-au pronunţat pentru desfăşurarea de trupe suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice în regiunea baltică.
''Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor'', a declarat Gitanas Nauseda, care a adăugat că Lituania speră ca, în cadrul reuniunii ce va avea loc la sfârşitul lui iunie în capitala Spaniei, să ajungă la un acord cu aliaţii săi cu privire la ''trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliţie aeriană la apărare aeriană'', relatează DPA, citată de Agerpres.
La rândul său, Egils Levits şi-a exprimat speranţa că vizita cancelarului german la Vilnius va aduce ''propuneri concrete'' pentru consolidarea apărării flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.
Scandal la ONU. Charles Michel l-a invitat afară din sală pe ambasadorul rus
ACTUALIZARE 9.30 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat luni Rusia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Ucraina, că folosește proviziile de hrană ca pe „o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare” și a învinuit Kremlinul pentru criza alimentară globală care se profilează, determinându-l pe ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, să părăsească ședința, scrie The Guardian.
Charles Michel s-a adresat luni ambasadorului rus Vasili Nebenzia direct la ședința Consiliului de Securitate al ONU, spunând că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”.
„Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi”, a transmis oficialul european, adăugând că „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează”.
SUA acuză Moscova că intimidează corespondenţii presei americane: „Kremlinul desfăşoară un atac împotriva adevărului”
ACTUALIZARE 9.20 Statele Unite acuză Rusia că ''intimidează'' corespondenţii media americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor impuse de SUA. "Kremlinul desfăşoară un atac împotriva libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevărului", a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Ministerul de Externe rus i-a convocat pe colegii voştri ca să le explice consecinţele în sfera media ale liniei ostile a guvernului lor'", a declarat presei, la Washington, Ned Price.
"Să fim clari, Kremlinul desfăşoară un atac în regulă împotriva libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevărului", a afirmat el, denunţând "un efort clar şi flagrant de intimidare a jurnaliştilor independenţi".
Japonia sancţionează încă două bănci din Rusia şi una din Belarus
ACTUALIZARE 9.00 Guvernul Japoniei a anunţat că va adăuga două bănci din Rusia şi una din Belarus pe lista celor sancţionate după invazia rusă în Ucraina, informează agenţia de presă Kyodo.
Începând din 7 iulie, Banca de Credit din Moscova, Banca Agricolă a Rusiei şi Banca pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie din Belarus vor avea activele din Japonia blocate, iar pentru tranzacţiile cu acestea va fi necesară aprobarea guvernului nipon.
Odată cu adăugarea acestor instituţii financiare, lista neagră a Japoniei include acum 12 bănci ruse şi patru belaruse.
Guvernul de la Tokyo a interzis de asemenea exportul către Rusia al produselor care ar permite întărirea "bazei industriale". Un oficial guvernamental a declarat că articolele vizate vor fi specificate ulterior.
VIDEO Kadîrov spune ce ar face dacă ar fi în locul lui Putin. „Purtarea de războaie este o plăcere”
ACTUALIZARE 8.20 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a explicat, într-o nouă înregistrare video publicată pe canalul său de Telegram, ce ar face dacă ar fi în locul președintelui rus Vladimir Putin, sugerând că „războiul este o plăcere”.
„Dacă ar fi decizia mea, aș lua toate acele state europene care acum nu valorează absolut nimic și își știu valoarea și spun, don, lucruri indecente despre președintele nostru și despre poporul rus. Aș lua treptat acele state și apoi America nu ar mai avea aliați rămași”, a declarat Kadîrov în mesajul său, care a fost tradus pe twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC News.
VIDEO General-maior (r) Dan Grecu: Vom avea un conflict semi-înghețat de durată în Ucraina, asemănător cu războiul de gherilă
ACTUALIZARE 8.00 Războiul din Ucraina va mai dura cel puțin câteva luni, până se va ajunge la o extenuare a forțelor de ambele părți, după care totul riscă să se transforme într-un conflict de durată, semi-înghețat, în care rușii vor încerca să-și impună dominația asupra populației, iar ucrainenii îi vor hărțui folosind tactici ale războiului de gherilă, a explicat, luni seara, la Digi24, generalul (r.) Dan Grecu, doctor în științe militare și informații, cu experiență internațională.
Întrebat încotro se îndreaptă războiul din Ucraina și cât va mai dura, general-maiorul (r.) Dan Grecu a răspuns: „Îmi pare foarte rău că trebuie să o spun, dar eu nu sunt deloc optimist vizavi de terminarea lui rapidă, din perspectiva ambelor părți, dacă vreți. Pe de o parte, pentru că rușii nu se vor retrage de bunăvoie și nesiliți de nimeni de pe teritorile ocupate atât în zona de est, cât și din zona de sud; iar de partea cealaltă, nici ucrainenii nu vor să accepte această situație. Drept dovadă, răspunsurile date de președintele Zelenski, de ministrul de externe Kuleba de la Kissinger trecând prin Macron, prin Draghi și prin cine a mai spus 'Mai lasă și tu din teritoriul tău, că poate cădeți la pace' ”, a arătat Dan Grecu.
„Cel mai probabil, se va ajunge la un moment de egalare a forțelor, de extenuare și de o parte, și de alta, fie și cu ajutorul Occidentului pentru Ucraina și cu punerea în funcțiune a sistemului militaro-industrial rus sau accelerarea producției acestuia. Se va ajunge la un echilibru și va rămâne un conflict semi-înghețat, în care rușii vor încerca să-și justifice prezența acolo în stilul deja clasic - referendum, introducere de pașapoarte rusești, introducerea rublei și așa mai departe. Iar ucrainenii - și din afara zonei controlate de ruși, dar foarte, foarte probabil și din interiorul acestei zone - vor reacționa prin formele pe care le vor avea la îndemână. Adică, un război asemănător cu războiul de gherilă, cu lovituri izolate, de mai mică amploare, dar continue, în așa fel încât să țină în permanență într-o stare de tensiune forțele ocupante”, a explicat generalul.
Citește continuarea AICI
Antony Blinken: Informațiile că Rusia fură cerealele ucrainene pentru a le vinde sunt „credibile”
ACTUALIZARE 7.50 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, consideră „credibile” informaţiile potrivit cărora Rusia „fură” cerealele ucrainene destinate exportului, dar care sunt blocate din cauza conflictului și le vinde apoi în propriul profit. El l-a acuzat, pe de altă parte, pe Vladimir Putin că recurge la „şantaj” în criza cerealelor, pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale.
„Totul este deliberat”, a spus luni șeful diplomației americane la o videoconferință despre insecuritatea alimentară. El a acuzat Moscova că a impus o blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene în întreaga lume. În același timp, Rusia își face stocuri cu propriile produse alimentare destinate exportului.
Potrivit Reuters, Blinken a spus că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei din cadrul războiului său împotriva Ucrainei, urmărind să blocheze capacitatea țării invadate de a-și exporta recolta de grâu, ceea ce duce la o agravare a crizei globale în materie de securitate alimentară.
Citește continuarea AICI
ACTUALIZARE 7.40 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Armata rusă încearcă să folosească forțe suplimentare în direcția Donbasului, dar este a 103-a zi și Donbasul ucrainean rezistă. Rezistă cu fermitate. Facem totul pentru apărare și în direcțiile Zaporojie și Nikolaev".
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Forțele ruse au avantaj numeric în bătălia pentru Severodonețk, dar forțele ucrainene au toate șansele să riposteze, spune președintele Volodimir Zelenski. Ucrainenii susțin că au reușit chiar să recâștige teren în acest oraș, în care se dau unele dintre cele mai grele lupte ale războiului.
Volodimir Zelenski: "Eroii noștri își păstrează pozițiile în Severodonețk. În oraș continuă lupte aprige de stradă. Lisiceansk, Sloviansk, Bahmut, Sviatohiria, Avdiivka, Kurahove și alte direcții în care lovesc rușii sunt cele mai fierbinți puncte de confruntare astăzi".
Intensitatea bombardamentelor a crescut și în orașul geamăn, Lisiceansk, despărțit de Severodonețk doar de un râu și o fâșie lată de doi kilometri.
Zelenski le-a spus reporterilor că situația va deveni foarte dificilă pentru Ucraina dacă Rusia va sparge rezistența în Donbas. El a adăugat că trupele ruse ar intenționa să captureze și orașul Zaporojie, un mare centru industrial din sud-est, ceea ce ar permite armatelor invadatoare să avanseze mai aproape de zonele centrale.
Polițist: "Nemernicii de ruși au bombardat din nou centrul orașului Lisiceansk. Clădirile de locuințe și infrastructura au fost distruse. Documentăm acțiunile lor criminale".
O filmare publicată pe rețelele sociale arată că la Lisiceansk, copiii nici nu mai reacţionează la sunetele exploziilor. Au devenit rutină.
Volodimir Zelenski: "Doar 10-15% din populația orașelor gemene mai este acolo, a spus liderul de la Kiev, care a călătorit la Lisiceansk, aproape de front, duminică. A povestit că, trecând prin oraș, pe străzi nu mai întâlnești decât câte un om răzleț, în rest doar militari. Războiul a transformat și Lisiceansk și Severodonețk în orașe moarte".
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News