Zid de trei miliarde de euro în calea refugiaţilor
Trei miliarde de euro primeşte Turcia de la Comisia Europeană, pentru ca să oprească miile de refugiaţi majoritatea din Siria, din drumul lor spre Occident. S-ar putea să fie târziu oricum: 50.000 de emigranţi ilegali au ajuns deja în Grecia şi fac tot posibilul să ajungă mai departe în Italia, Germania şi ţările scandinave.
Zeci de români s-au dat drept ucraineni în Germania
Pablo Zapata (UNHCR): Cazurile unde refugiații ucraineni sunt trataţi ca afaceri sunt sporadice
Profituri uriașe pe seama refugiaților ucraineni
Povestea refugiaților afgani uitați în Albania
Angelina Jolie, dusă într-un adăpost antiaerian în Ucraina
Angelina Jolie, surprinsă într-o cafenea din Liov
Refugiați în propria țară
Militar ucrainean: Rușii luptă ca soldații din 1941
Mii de ucraineni au venit în România. Bărbații și-au adus familiile până la graniță
Patras este un port de obicei liniştit din vestul Greciei, în principiu mai ferit de valul de imigranţi. Însă faptul că de aici pleacă feriboturi spre Italia, l-a transformat în ultima vreme în ţinta predilectă a transfugilor care vor să plece mai departe spre vest. Controalele sunt la ordinea zilei.
Vangelis - şofer de camion: „Toţi şoferii au o mare problemă, imigranţii taie prelatele, distrug lacătele, intră în camioane, distrug marfa şi apoi noi avem probleme cu companiile noastre”.
Harry - şofer de tir: „Mai rău de atât nu se poate. Şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, totul ajunge tot în cârca şoferilor. Ei sunt cei care pot fi arestaţi, ei sunt cei despre care toţi cred că sunt traficanţi de persoane. Şoferii plătesc pentru tot”.
Autorităţile elene susţin că doar în ultimele două luni au fost arestaţi aproape 800 de imigranţi descoperiţi la razii, adică o treime faţă de numărul total din 2017.
Dimitris Kyriakoulopolos - Căpitănia Patras: „În fiecare zi au mai multe tentative de intrare în port, ne dau peste cap transportul, iar ei se pot răni.”
Raziile au loc 24 de ore din 24, atât la locurile de îmbarcare cât şi în zonele în care sunt parcate tirurile, înainte de a primi undă verde pentru a urca pe nave. Poliţiştii folosesc inclusiv camere cu termoviziune, şi de obicei ştiu deja ce vor găsi într-un camion înainte de a-l deschide.
Arshad Wardak – imigrant: „Aici totul este periculos. Dar, adevărul e că treci prin toate greutăţile ca să ajungi într-un loc mai bun unde să iei viaţa de la capăt, de aceea încearcă toţi asta.”
Imigranţii blocaţi în Grecia după ce ţările central-europene şi-au închis graniţele primesc ajutoare de la guvernul elen, dar tot ajung să trăiască în condiţii mizere.
FOTO: Guliver/Getty Images
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News