Live

Video Zelenski: Zâmbetul fiecărui copil și fiecare lecţie predată de profesorii ucraineni sunt dovezi că Ucraina va supravieţui cu siguranţă

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Copiii ucraineni au început vineri al doilea an şcolar consecutiv în timp de război. Dacă unii elevi s-au îndreptat spre noile săli de clasă din subteran, alţii erau pregăţi să fugă la adăposturile antiaeriene în caz de atac cu rachete şi drone ruseşti. În acest context, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis într-un mesaj video, postat pe rețelele sociale, că „zâmbetul fiecărui copil și fiecare lecţie predată de profesorii ucraineni sunt dovezi că Ucraina va supravieţui cu siguranţă”. 

Mai mult de 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina. Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski.

Mulţi însă, în ţară şi în străinătate, au rămas online pentru al patrulea an consecutiv, educaţia lor fiind puternic afectată de invazia Rusiei şi de pandemia de COVID-19.

„Bineînţeles, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că pe întreg teritoriul nostru ne putem întoarce în şcoli şi universităţi într-un mod normal, fără a fi online”, a promis preşedintele Zelenski, care a dat asigurări că va continua punerea în aplicare a programului de creare de adăposturi.

„Vom readuce libertatea pe întreg teritoriul nostru. Zâmbetul fiecărui copil de astăzi, fiecare floare pe care copiii au adus-o la şcoală, fiecare lecţie pe care profesorii ucraineni au predat-o astăzi şi fiecare vis pe care copiii ucraineni îl au astăzi sunt toate dovezi că Ucraina va supravieţui cu siguranţă. Viaţa merge mai departe. Viaţa devine mai puternică. Şi va veni o zi în care ziua de 1 septembrie va fi la fel de paşnică şi sigură pe întreg teritoriul nostru”, le-a transmis Zelenski ucrainenilor.

Peste o mie de școli au fost distruse de ruși în Ucraina

Atacurile aeriene ruseşti au distrus în totalitate 1.300 de şcoli de când Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, potrivit datelor UNICEF.

Ministrul educaţiei, Oksen Lisovi, a anunţat săptămâna aceasta că 84% dintre şcoli sunt acum echipate cu adăposturi operaţionale.

Zelenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor şi despre situaţia de pe front, precizând că a avut o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate. „Întreaga şedinţă a fost despre situaţia de pe front. Au raportat comandantul-şef, comandanţii, a fost un raport separat şi secret al şefului Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, (Kirilo) Budanov. Situaţia din est, din sud, de pe malul stâng al regiunii Herson, aprovizionarea cu muniţii, rachetele pentru apărarea noastră aeriană, echipamente, producţia ucraineană de armament” - a enumerat Zelenski temele de discuţie.

El a precizat că au fost „multe nuanţe diferite” şi „multe detalii diferite”. „Principalul lucru este să le oferim soldaţilor noştri şi mai mult din ceea ce au nevoie pentru operaţiuni ofensive, pentru deminare, pentru evacuarea soldaţilor răniţi. Fiecare dintre membrii Statului Major înţelege în mod clar ce are de făcut”, a dat asigurări Zelenski, în condiţiile în care apar semnale că după trei luni de eforturi împotmolite, contraofensiva ucraineană înregistrează succese dătătoare de speranţă.

Pe de altă parte, preşedintele a menţionat continuarea eforturilor anticorupţie din ţară şi a anunţat „o toamnă rodnică” în această privinţă. „Am avut o întâlnire cu agenţiile de aplicare a legii pentru a continua curăţarea ţării de cei care încă încearcă să slăbească Ucraina din interior. Toamna ar trebui să fie fructuoasă în această privinţă - pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

În această toamnă este aşteptat raportul de evaluare al UE pe tema eforturilor Ucrainei de a bifa jaloanele stabilite anul trecut în calitate de stat candidat la aderare, iar eforturile anticorupţie sunt o parte importantă a ceea ce are de făcut. Kievul speră să primească până la sfârşitul anului invitaţia de a începe negocierile de aderare cu Bruxelles-ul, dar deocamdată semnalele de la Bruxelles sunt încă destul de vagi în această privinţă.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Partenerii noștri