Live

Live Text Soldații ucraineni forțează armata rusă să-și abandoneze pozițiile din sud. Vizită surpriză a președintelui sud-coreean în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina transmite că se dau lupte grele în nord-estul ţării. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Suntem în ziua cu numărul 507 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina.Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia face tot ce poate pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, „unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă”. În același timp, Kievul rămâne vigilent la graniţa de nord, cu Belarusul, „chiar dacă deocamdată nu există o ameninţare iminentă”, mai spus Zelenski după o şedinţă cu şefii serviciilor de spionaj şi comandanţii armatei.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Putin: Principalul obiectiv al acordului cerealelor ucrainene n-a fost atins

ACTUALIZARE 19:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile stabilite în memorandumul Rusia-ONU privind ridicarea obstacolelor la exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu sunt încă îndeplinite”, a transmis Kremlinul într-un comunicat după convorbire.

Potrivit acestui comunicat, „principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale ţărilor care au nevoie, mai ales pe continentul african, nu a fost realizat”.

Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, urmează să expire luni la miezul nopţii ora Istanbulului (21.00 GMT).

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care mediază între Kiev şi Moscova, a asigurat vineri că Vladimir Putin este „de acord” în ce priveşte prelungirea acordului privind cerealele ucrainene, semnat acum un an la Istanbul şi prelungit deja de două ori.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol discută cu Zelenski, în prima sa vizită în Ucraina

ACTUALIZARE 10:45 Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol se află, sâmbătă, în prima vizită oficială în Ucraina. El a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat agenția de presă Yonhap, care citează biroul prezidențial sud-coreean, potrivit The Guardian.

Călătoria surpriză a venit după ce Yoon a participat la summitul NATO de la Vilnius, în Lituania, și a vizitat Polonia săptămâna aceasta, unde și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina și a explorat modalități de a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei Rusiei, a informat Reuters.

Un aliat al SUA și un exportator de arme în ascensiune, Coreea de Sud s-a confruntat cu noi presiuni pentru a trimite arme Ucrainei, deși administrația Yoon a avut rețineri în a furniza ajutor umanitar și financiar Kievului, temându-se de influența Rusiei asupra Coreei de Nord.

Forțele ucrainene forțează armata rusă să-și abandoneze pozițiile din sud

ACTUALIZARE 10:30 Un general ucrainean de rang înalt a raportat noi progrese pe frontul de sud al războiului, spunând că trupele sale „elimină sistematic inamicul din pozițiile lor”, relatează The Guardian.

Reuters raportează că generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forțelor ucrainene din sud, a declarat sâmbătă pe Telegram că rușii au pierdut cel puțin 200 de oameni, în ultimele 24 de ore.

Comentariile sale au venit în timp ce analiștii militari ucraineni au sugerat că forțele ucrainene fac eforturi să înainteze spre sud și nu e deloc ușor.

Kievul s-a concentrat pe capturarea satelor din sud-est într-o ofensivă către Marea Azov și zonele din apropierea orașului de est Bahmut, luate de forțele ruse în mai, după luni de lupte intense. Conturile ruse spun că forțele sale au respins atacurile ucrainene din estul regiunii Donețk, inclusiv în jurul orașului Bahmut.

VIDEO „Ploaia de tungsten”: Ucrainenii au distrus un întreg convoi al armatei ruse cu o salvă de bombe cu submuniții lansate de HIMARS

ACTUALIZARE 08:55 Pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video în care e prezentat un întreg convoi al armatei ruse, surprins în deplasare pe un drum din regiunea Zaporojie de un bombardament realizat cu bombe cu submuniții lansate de HIMARS-urile armatei ucrainene.

Lansatoarele HIMARS din dotarea Ucrainei folosesc încă din toamna anului 2022 bombe cu submuniții, model M30 A1, conform publicației Forbes. Aceste bombe sunt, în esență, un „container” de forma unui obuz, care conține nu mai puțin de 182.000 de „bile de tungsten”.

Reuters: Șeful spionajului ucrainean iese din umbră și dezvăluie cum a vrut Putin să îl asasineze. „Nu a fost prima lor încercare”

ACTUALIZARE 08:05 Pentru un șef de servicii secrete care conduce operațiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul unui război cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, și-a construit un profil neobișnuit de public de care s-a folosit pentru a-și transmite mesajul și pentru a amenința Rusia de la depărtare, relatează Reuters.

Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov. Foto: Profimedia Images

Are mereu un pistol la el când oferă interviuri pentru jurnaliștii străini și discută despre secrete de război. Biroul său din Kiev este plin de arme și echipamente militare. Spune că are „surse” apropiate de președintele rus Vladimir Putin. Zilele acestea, un șef al spionajului nu poate sta în umbră, spune Budanov. „Nu mai este posibil fără asta, nu se mai poate”, a spus șeful Direcției principale de informații a Ucrainei (GUR) pentru Reuters într-un interviu oferit în sediul bine apărat din capitala țării. „Și toate războaiele viitorului vor arăta așa. În orice țară din lume. Putem spune că stabilim un trend aici”, a spus Budanov.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Toată atenţia noastră se concentrează pe linia frontului. Fiecare 1.000 de metri avans, fiecare succes merită recunoştinţă

ACTUALIZARE 08:00 Preşedintele Volodimir Zekenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi, spunând că forţele ruseşti fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă. Pe de altă parte, Kievul rămâne vigilent la graniţa de nord, cu Belarusul, chiar dacă deocamdată nu există o ameninţare iminentă, le-a mai spus Zelenski compatrioţilor după o şedinţă cu şefii serviciilor de spionaj şi comandanţii armatei.

„Am avut o şedinţă foarte detaliată cu şeful Statului Major, axată în primul rând pe linia frontului, pe situaţia în toate domeniile-cheie de acţiune - atât apărarea împotriva atacurilor ruseşti, cât şi paşii noştri activi înainte. Ca întotdeauna la Statul Major, au existat rapoarte de la comandanţii noştri: şeful Statului Major, comandanţii zonelor operaţionale şi, de asemenea, ministrul afacerilor Interne, şeful Poliţiei de Frontieră. A existat un raport important al şefului serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina, (Kirilo) Budanov, cu privire la situaţia din Belarus - monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă acolo în ceea ce priveşte securitatea. Până în prezent, nu există ameninţări pe scară largă. Toată atenţia noastră se concentrează pe linia frontului”, a declarat Zelenski.

Kievul se teme de un atac surpriză dinspre nord, în condiţiile în care controfensiva ucraineană se desfăşoară în sud şi est. Vladimir Putin a mutat de curând în Belarus arme nucleare tactice. Tot în Belarus s-au refugiat mercenarii Wagner, care ar fi început să se antrenze cu armata acestei ţări de pe teritoriul căreia a fost iniţiată invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

„Trebuie să înţelegem cu toţii foarte clar - cât mai clar posibil - că forţele ruseşti din ţinuturile noastre din sud şi est fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii noştri. Şi fiecare o mie de metri de avans, fiecare succes al fiecărei brigăzi de luptă merită recunoştinţă. Toţi cei care merg la asalt, toţi cei care resping atacurile inamicului, sunt de aplaudat şi sunt recunoscător fiecăruia dintre soldaţii noştri!”, a spus preşedintele ucrainean, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană declanşată luna trecută merge într-un ritm greoi, mai încet decât era de prevăzut.

Șeful armatei ucrainene: Inamicul trebuie ucis la el acasă. De ce trebuie să cer permisiunea cuiva?

ACTUALIZARE 07:30 Ucraina e hotărâtă să facă orice ar fi necesar ca să-și elibereze teritoriile ocupate, chiar dacă îi supără pe aliații occidentali, spune șeful armatei Kievului, într-un interviu acordat Washington Post. Valeri Zalujnîi susține că soldații săi nu trebuie să ceară permisiunea nimănui ca să lanseze atacuri pe teritoriul Rusiei, pentru că își apără compatrioții.

În plus, spune generalul, loviturile sunt purtate cu arme ucrainene, nu occidentale, pentru că partenerilor vestici le este "frică". Zalujnîi a vorbit, totodată, și despre teritoriile ocupate, iar Crimeea ocupă un loc aparte în gândurile sale. E hotărât ca atunci când va avea armele necesare, să elibereze peninsula indiferent de ce zice Occidentul: "Nu-mi pasă și nimeni nu mă va opri", a încheiat șeful armatei Kievului.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă

  • Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare „nu este atât de mare”, spune consilierul lui Zelenski
  • Zelenski afirmă că Rusia „desfășoară toate resursele posibile” împotriva trupelor din est și sud
  • O mină rătăcită plutește „necontrolată” în derivă pe ruta maritimă, avertizează Rusia
  • Rusia susține că a doborât două rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie
  • SUA vor răscumpăra de la Taiwan rachete HAWK scoase din uz pentru a le trimite în Ucraina
  • UE susține o finanțare suplimentară pentru Ucraina
  • Peskov neagă că Rusia ar fi spus că e de acord cu prelungirea acordului cerealelor din Marea Neagră
  • Kuleba: Ucraina a intrat în NATO „din punct de vedere psihologic”
  • Serghei Lavrov, enervat la reuniunea ASEAN de criticile aduse Rusiei din cauza războiului declanşat în Ucraina
  • Blinken spune că Rusia „nu dă semne că ar avea vreo intenţie de a schimba cursul războiului în Ucraina”
  • Armata ucraineană obține câștiguri teritoriale în regiunea Zaporojie
  • Lavrov: Sateliții SUA și NATO creează riscul unei confruntări militare directe cu Rusia
  • Ministerul Apărării de la Minsk: Mercenarii Wagner instruiesc forțele din Belarus
  • Rusia își retrage aproape toate trupele din Belarus
  • FOTO Prima imagine cu Prigojin după insurecție. Șeful Wagner, fotografiat în chiloți într-un cort militar
  • VIDEO Raid în Delta Niprului. Ucrainenii i-au atacat pe ruși din bărci și au cucerit o mică insulă ocupată de invadatori
  • Zelenski s-a întâlnit cu conducerea armatei şi a serviciilor de informaţii să discute situaţia de pe front
  • Pentagon: Situația din Ucraina nu e ideală pentru desfășurarea avioanelor F-16
  • Ucraina a doborât 23 de drone lansate de ruși noaptea trecută, spun forțele aeriene
  • „Wagner pur și simplu nu există”. Vladimir Putin vorbește pentru prima oară despre ce a discutat cu mercenarii după rebeliune
  • SUA trimite până la 3.000 de soldați în Europa pe fondul războiului din Ucraina
  • Ucraina spune că trupele sale își consolidează câștigurile în sud
  • Pentagon: Mercenarii Wagner nu participă la luptele din Ucraina într-un mod semnificativ
  • Zelenski: La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Partenerii noștri