Zelenski nu a reușit să-i convingă pe republicanii din Congresul SUA să deblocheze ajutorul militar pentru Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a reușit să-i convingă marți pe republicanii din Congresul SUA să deblocheze ajutorul militar american pentru Ucraina, informează CNN. Zelenski a avut marți mai multe întrevederi cu liderii politici de la Washington, în încercarea de a evita tăierea, de către Statele Unite, a ajutorului militar considerat vital de Kiev în continuarea războiului cu Rusia, relatează AFP, preluată de news.ro.
Îmbrăcat într-un pulover negru cu emblema tridentului - stema Ucrainei - şi pantaloni kaki - Zelenski a discutat cu membri ai Senatului, Camera superioară a Congresului american, controlată de către democraţii preşedintelui Joe Biden.
„El a spus clar (...) că dacă pierdem, (preşedintele rus Vladimir) Putin va câştiga şi asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a spus liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.
Potrivit lui Chuck Schumer, Volodimir Zelenski a subliniat că este nevoie „rapid” de o nouă asistenţă americană, în vederea susţinerii armatei ucrainene şi evitării situației ca acest exemplu negativ să fie urmat și de aliații europeni ai Kievului.
Preşedintele ucrainean a avut apoi o întrevedere mult mai dificilă - cu membrii Camerei Reprezentanților, aflată sub controlul republicanilor, mult mai reticenți în privința susținerii în continuare a ajutorului militar pentru Ucraina și care au blocat, practic, adoptarea unui ajutor masiv pentru Ucraina săptămâna trecută.
Este vorba, mai exact, de un ajutor total de peste 110 miliarde de dolari, „pachet” care include - pe lângă ajutorul pentru Ucraina - ajutoare militare pentru Israel, Taiwan și bani pentru finanțarea „problemelor de securitate de la granița SUA cu Mexicul”.
Din acest pachet financiar, peste 61 de miliarde ar reveni Ucrainei (în jur de 44 miliarde ajutor militar direct, iar restul ajutor economic, umanitar sau necesar menținerii infrastructurii critice ucrainene).
Republicanii nu se opun în totalitate acordării de ajutor militar pentru Ucraina, dar cer, în schimb, modificări majore pentru politica migrației a SUA - și implicit bani mai mulți pentru finanțarea acestor politici.
Congresul SUA a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina, de la invazia Rusiei din februarie 2022 și până în prezent, dar nu a aprobat niciun fond suplimentar de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democraţi, în ianuarie.
Până la jumătatea lunii noiembrie, Departamentul american al Apărării a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari pe care le are ca fonduri suplimentare, iar Departamentul de Stat a folosit toate cele 4,7 miliarde de dolari din fondurile de asistenţă militară pentru Ucraina, a declarat săptămâna trecută Shalanda Young, director pentru bugetul american.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News