Live

Zelenski îl demite pe comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei după ce un avion F-16 s-a prăbușit

Data publicării:
Volodimir Zelenski și Mikola Oleșciuk. Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul forțelor aeriene, Mikola Oleșciuk, potrivit unui decret prezidențial, relatează Reuters.

Decizia a fost anunțată la doar o zi după ce armata ucraineană a raportat că un avion F-16 s-a prăbușit, iar pilotul său a murit în timp ce respingea un atac major rusesc.

„Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forțelor Aeriene... Sunt veșnic recunoscător tuturor piloților noștri militari”, a spus Zelenski vineri seara.

El nu a dat un motiv pentru demitere, dar a menționat că personalul militar trebuie protejat și că este nevoie de întărirea nivelului de comandă.

Statul Major al Ucrainei a declarat că generalul locotenent Anatoli Krivonojka va îndeplini temporar atribuțiile de comandant.

Armata ucraineană nu a precizat de ce s-a prăbușit avionul F-16 și a spus doar că se apropia de o țintă rusă. Oleșciuk a declarat luni că partenerii din SUA ajută la investigarea incidentului.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că accidentul nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc și că alte posibile cauze, de la o eroare de pilotaj până la o defecțiune mecanică, sunt încă investigate.

Sosirea primelor avioane F-16 a fost o piatră de hotar pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun Kievul și Kremlinul despre cea de-a doua presupusă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump

Zelenski spune că lui Putin îi e frică de ruși. Ce l-ar forța pe liderul de la Kremlin să renunțe la războiul cu Ucraina

Zelenski: Trupele ucrainene suferă pierderi mari în războiul cu Rusia. Care e principala cauză invocată de liderul de la Kiev

Michael Douglas a fost primit de Zelenski: „Sunteți o sursă de inspirație pentru țara noastră despre ce înseamnă democrația”

Partenerii noștri