Live

Zelenski îl critică pe Kissinger după ce fostul diplomat american a sugerat că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei o parte din teritoriu

Data publicării:
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Colaj Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, transmite CNN.

Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucha şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda "lagărelor de filtrare" construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”, a declarat președintele ucrainean în cel mai recent mesaj video postat pe reţelele sociale.

Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”, a adăugat liderul de la Kiev.

Kissinger a vorbit luni prin legătură video la Forumul de la Davos. În comentariile sale, Kissinger a spus că în urma negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar trebui să înceapă în următoarele două luni, linia de demarcație ar trebui să fie „ideal” o întoarcere la „status quo-ul de dinainte” de război. Fostul șef al diplomației americane a sugerat aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea. 

Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi”, a declarat Kissinger.

Fostul secretar de stat al SUA și arhitect al apropierii dintre SUA și China în timpul Războiului Rece a mai declarat că ar fi fatal pentru Occident să fie atras în starea de moment și să uite locul adecvat al Rusiei în balanța de putere europeană.

Kissinger a mai spus că războiul nu trebuie lăsat să mai continue pentru mult timp și a fost aproape să ceară Vestului să convingă Ucraina să accepte negocierile în termeni care se îndepărtează cu mult de actualele sale obiective de război.

Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”, a spus fostul oficial american, adăugând că rolul adecvat pentru acest stat este să fie mai degrabă un tampon neutru decât o frontieră a Europei.

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen”, a transmis Volodimir Zelenski. Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a adăugat președintele ucrainean.

„Când Ucraina spune că va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile, înseamnă un singur lucru: că Ucraina va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile. Este vorba despre independență și suveranitate”, a mai spus Zelenski, dar într-un mesaj separat, adresându-se din nou miercuri Forumului Economic Mondial de la Davos, notează publicația The Hill.

Totodată, Zelenski i-a numit pe cei care spun ca Ucraina să dea ceva Rusiei, „marii geo-politicieni”, săpând despre aceștia că nu vor întotdeauna să vadă oameni obișnuiți, în acest caz, ucrainenii obișnuiți. Întotdeauna trebuie să vezi oameni”, a atenționat președintele ucrainean.

„Henry Kissinger încă trăiește în secolul 20”

Separat, un deputat ucrainean a dat ceea ce el a numit un răspuns „politicos” la sugestia fostului secretar de stat american Henry Kissinger că Ucraina ar trebui să fie pregătită să cedeze un teritoriu Moscovei pentru a ajunge la un acord de pace.

„Cred că domnul Kissinger încă trăiește în secolul 20, iar noi suntem în secolul 21 și nu vom renunța la niciun centimetru din teritoriul nostru”, a declarat miercuri pentru CNBC Oleksiy Goncharenko, un membru al parlamentului ucrainean.

„Ar trebui să-l oprim pe Putin acum și să nu-l lăsăm să meargă mai departe”, a spus Goncharenko, adăugând că el crede că cea mai bună modalitate de a stabili pacea este aducerea Ucrainei în Uniunea Europeană cât mai repede posibil.

Și ministrul de externe al Ucrainei a adus critici la adresa sugestiei lui Kissinger. „Îl respect pe Henry Kissinger, dar apreciez că nu ocupă nicio poziție oficială în administrația SUA. Are propria lui opinie și nu suntem deloc de acord cu aceasta”, a declarat miercuri pentru CNBC Dmytro Kuleba. „Nu vom face niciodată ceea ce propune acesta”, a adăugat ministrul de externe al Ucrainei, cu referire la Kissinger.

De altfel, premierul olandez Mark Rutte a comentat și el declarațiile lui Kissinger, spunând miercuri tot la CNBC că, deși „este aproape imposibil să spui că nu ești de acord cu Henry Kissinger... Mă tem că la televizor, acum, trebuie să declar oficial că nu sunt de acord cu Henry Kissinger”.

Citește și: Kuleba acuză NATO că „nu face efectiv nimic” împotriva invaziei ruse în Ucraina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri