Live

Video Zelenski a spus, la ONU, că Putin are în plan să atace centralele nucleare din Ucraina: O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată

Data actualizării: Data publicării:
Captură foto Digi24

Volodimir Zelenski a declarat, la Consiliul de Securitate al ONU, că Rusiei nu trebuie să i se permită să ocupe Ucraina și dacă va fi lăsat să continue, Vladimir Putin va aduce mai multă suferință și dezastre. Președintele ucrainean a anunțat că are un raport de la serviciile de informații potrivit căruia președintele Federației Ruse intenționează să atace centralele nucleare și infrastructura Ucrainei și a adăugat că asta ar putea duce la „un dezastru nuclear”.

Zelenski a mai spus, în discursul său de la Adunarea Generală a ONU de la New York, că Vladimir Putin caută modalități de a „sparge spiritul ucrainean”, inclusiv prin țintirea infrastructurii energetice a țării sale cu atacuri deliberate ale Rusiei asupra centralelor electrice din Ucraina și a întregii rețele energetice.

„Rusia a distrus toate centralele noastre termice și o mare parte din capacitatea noastră hidroelectrică. Așa se pregătește Putin pentru iarnă, sperând să chinuie milioane de ucraineni, familii obișnuite, femei, copii, civili și orașe obișnuite. Putin vrea să-i lase în întuneric și frig, pentru a forța Ucraina să sufere și să se predea. Imaginați-vă țara dumneavoastră cu 80% din sistemul energetic distrus. Ce fel de viață ar fi?”, a declarat președintele Ucrainei.

El a mai anunțat că a primit recent un alt raport alarmant de la servicii potrivit căruia Putin intenționează să atace centralele nucleare și infrastructura țării, cu planul de a deconecta centralele de rețea, cu ajutorul sateliților altor state.

Zelenski a avertizat că orice lovitură cu rachete sau drone sau orice incident critic în sistemul energetic al Ucrainei ar putea duce la un „dezastru nuclear”, adăugând: „O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată. Acestea sunt centrale nucleare. Trebuie să fie în siguranță”.

„Încă o dată nu există putere de veto, de aceea este cea mai bună oportunitate pentru pace, deoarece toată lumea este egală. Este eficientă și completă. Unele propuneri alternative au venit cu anumite seturi de principii. Acestea au ignorat suferințele și interesele ucrainenilor care sunt afectați cel mai rău de război, au ignorat realitatea, dar i-au dat și lui Putin spațiul politic pentru a continua războiul și să pună presiune pe lume pentru a aduce și mai multe țări sub control. Planurile alternative de a ajunge la pace sunt planuri pentru continuarea, nu terminarea războiului. Ca inițiativă, formula de pace există deja de doi ani. Și poate că unii o să vrea premiul Nobel pentru pace, pentru înghețarea acestui conflict, în loc de pace reală, dar Putin le va da mai multă suferință și mai multe dezastre”, a mai precizat președintele Ucrainei.

Zelenski se întreabă care sunt „adevărate interese” ale Chinei și Braziliei

Zelenski a adăugat că nu putem permite o a doua sau a treia fază a invaziei Federației Ruse și „trebuie să spunem clar că războiul este gata”.

„Trebuie să refacem securitatea nucleară. Energia nu mai trebuie folosită ca armă, trebuie să asigurăm siguranța alimentară, trebuie  să aducem acasă soldații prizonieri și toți civilii capturați care au fost deportați posibil în Rusia, trebuie să respectăm Carta ONU și să garantăm dreptul Ucrainei la integritate și suveranitate teritorială, așa cum se întâmplă în cazul oricărei alte țări. Nu putem să permitem ca Rusia să ne ocupe. Trebuie să îi tragem la răspundere pe cei responsabili de crime de război. Trebuie să prevenim distrugerea mediului și a naturii de către acest război. Nu putem permite o a doua sau a treia fază a acestei invazii rusești. Trebuie să spunem clar că războiul este gata. Formula de pace”, a continuat Volodimir Zelenski.

El a vorbit despre țări care sunt pro planului lui Putin și s-a referit la „duo-ul chinezo-brazilian”.

„Care parte ar putea să fie inacceptabilă unei țări care respectă Carta ON? Dacă cineva de pe glob caută alternative sau încearcă să ignore unele dintre ele, înseamnă că aceste țări vor să facă ceea ce face Putin. Când duoul chinezo-brazilian încearcă să ajungă un concert de voci cu cineva din Europa sau cu cineva din Africa, spunând că există o alternativă la o pace completă și justă, apare întrebarea – care sunt adevăratele interese?”, a mai precizat liderul ucrainean.

La începutul lunii septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a respins o iniţiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina spunând că este una „distructivă” şi s-a plâns că Kievul nu a fost implicat în acest proces, relatează Reuters.

În luna mai, China şi Brazilia au făcut apel la o conferinţă internaţională de pace recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, implicând participarea egală a tuturor părţilor şi discutarea „corectă” a „tuturor” planurilor de pace.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Keir Starmer, mesaj tăios pentru Moscova, la ONU: Mă întreb cum își arată Rusia fața aici, după ce a provocat suferințe umane colosale

Iohannis, la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparența e norma, nu excepția

Miza ofensivei din zona Donețk: Ucraina ar putea pierde jumătate din producția sa de oțel dacă rușii ocupă orașul Pokrovsk

Armata lui Putin susține că ar mai fi cucerit două localități în estul Ucrainei. Cât de aproape au ajuns rușii de Vuhledar

Partenerii noștri