Live

Video&Foto Zelenski a inspectat liniile de apărare fortificate în regiunea Harkov. „Ruşii trebuie să vadă că suntem pregătiţi”

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski a vizitat fortificațiile din regiunea Harkov. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii ridicate recent în provincia Harkov (nord-est), ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse. Atacurile şi bombardamentele ruseşti în această zonă s-au intensificat, în vreme ce armata ucraineană se află în criză de oameni şi muniţii.

Vizitând poziţiile în curs de amenajare în Harkov, preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că această zonă este „foarte importantă”, potrivit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

„Trebuie să fim pregătiţi. Şi ruşii trebuie să vadă că suntem pregătiţi să ne apărăm. Vreau ca poporul nostru să ştie că Ucraina este pregătită dacă inamicul atacă”, a spus Zelenski, potrivit contului de Telegram al preşedinţiei ucrainene, care nu precizează când a avut loc vizita preşedintelui în Harkov.

După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, trupele Kievului se confruntă cu asalturi ruseşti pe fronturile de nord-est, est şi sud, în faţa cărora armata ucraineană a început să sape tranşee şi şanţuri anti-tanc şi să amenajeze structuri defensive, cum ar fi blocurile piramidale de beton denumite „dinţi de dragon”, pentru a stopa înaintarea ruşilor şi a nu le permite acestora să străpungă frontul.

Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive.

Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse pe trei axe de atac în provinciile Zaporojie şi Doneţk.

Ucraina întâmpină dificultăţi în recrutarea de noi soldaţi şi situaţia pe front este dificilă în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate. În acest timp, noul ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul SUA, iar cel oferit de UE înregistrează întârzieri.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Zelenski a anunțat când va primi în Ucraina vizita emisarului pentru pace al lui Trump. „Vom discuta cu Keith Kellogg”

Partenerii noștri