SUA a avertizat, însă, că livrarea tancurilor către Ucraina va dura. „Pur şi simplu nu avem aceste tancuri disponibile în exces în stocurile noastre americane”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, la scurt timp după anunţul SUA.
Live Text Ucraina pregătește contraofensiva și depozitează muniție. Zelenski a mulțumit Poloniei pentru ajutor. Lukașenko a aterizat la Moscova
Ziua 406 a războiului început de Putin în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns miercuri dimineața în Polonia, a anunțat consilierul prezidenţial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz, potrivit Reuters. În același timp, omologul său francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, fac o vizită comună neobişnuită în China, într-o încercare de a consolida relaţiile UE cu Beijingul, unde vor insista pe lângă preşedintele chinez Xi Jinping să nu ofere ajutor militar Rusiei.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Lukașenko a ajuns la Moscova
ACTUALIZARE 19:56 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit la Moscova pentru o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin, a informat agenția de presă Belta.
The mustachioed mistress again flew to her bunker owner in Moscow
— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2023
Did he just miss him or run out of money? pic.twitter.com/LtWgWZbjNv
Lukașenko și Putin vor avea o întâlnire în această seară, unde cei doi vor „discuta o gamă largă de chestiuni referitoare la relațiile dintre Belarus și Rusia”, se arată în comunicat.
Cei doi vor discuta, de asemenea, despre „situația internațională și măsurile luate pentru asigurarea securității”.
Întâlnirea dintre cei doi are loc în contextul în care Belarus a fost de acord ca Rusia să mute arme nucleare pe teritoriul său.
Zelenski spune că Ucraina și Polonia au ajuns la o soluție pentru a calma furia fermierilor polonezi
ACTUALIZARE 19:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
„Am găsit o soluţie, cred că în zilele şi săptămânile următoare vom rezolva definitiv toate chestiunile şi că nu vor mai exista niciun fel de întrebări, niciun fel de complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi cum sunt Polonia şi Ucraina”, a declarat Zelenski presei la Varşovia, unde se află într-o vizită oficială şi unde s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda.
Chiar în ziua vizitei lui Zelenski în Polonia ministrul polonez al agriculturii a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024.
Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.
Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.
Șeful AIEA s-a întâlnit cu oficiali ruși pentru a discuta despre securitatea la centrala nucleară Zaporojie
ACTUALIZARE 19:30 Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a întâlnit miercuri cu oficiali ruși în enclava Kaliningrad.
Șeful AIEA a declarat că își continuă eforturile pentru a proteja centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.
„Vizita mea recentă la ZNPP a confirmat nevoia urgentă de a atinge acest obiectiv vital, care este în interesul tuturor”, a adăugat el.
I met high level officials from several 🇷🇺agencies today in Kaliningrad. I continue my efforts to protect the #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant. My recent visit to #ZNPP confirmed the urgent need to achieve this vital objective, which is in everyone’s interest. pic.twitter.com/iaudoqRZjC
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) April 5, 2023
Ucraina efectuează lovituri în adâncime și depozitează muniție în pregătirea contraofensivei
ACTUALIZARE 16:43 Oficialii occidentali cred că Ucraina a desfășurat lovituri în adâncime și a stocat o parte din muniție înainte de contraofensiva preconizată în lunile următoare.
„Unele dintre aceste lovituri în adâncime împotriva [pozițiilor rușilor din sudul Ucrainei] sunt o pregătire pentru orice fel de ofensivă viitoare”, au spus oficialii. „Am văzut în mod constant de-a lungul campaniei că ucrainenii au fost foarte pricepuți să folosească sistemele HIMARS împotriva unor ținte rusești specifice”, mai spun oficialii citați de CNN.
„Nu îi vedem într-o poziție în care să fie nevoiți să-și constrângă operațiunile, din cauza lipsei de muniție”, au spus oficialii despre armata ucraineană.
Rusia a făcut „progrese foarte mici” la Bahmut în ultimele 6 luni, spun oficialii occidentali
ACTUALIZARE 16:20 Forțele ruse au făcut „progrese foarte mici” la Bahmut în ultimele șase luni, în ciuda faptului că au mobilizat un număr mare de soldați și au suferit pierderi uriașe, au declarat oficialii occidentali într-un briefing de presă de miercuri citat de CNN.
În ultimele săptămâni, progresul Rusiei ar putea fi „măsurat în metri”, au spus oficialii, numinând, de asemenea, afirmația din weekend a fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că Bahmutul a fost capturat o încercare „destul de disperată”. „În prezent credem că rușii nu dețin încă controlul total asupra orașului Bahmut, așa că ucrainenii sunt încă capabili să reziste forțelor ruse și mercenarilor Wagner”, spun analiștii occidentali.
Mai mult, oficialii au spus că forțele ucrainene „și-au gestionat rata victimelor mult mai bine decât rușii în acest moment”. „Am văzut că sunt capabili să rotească unitățile în și din Bahmut. Oamenii se odihnesc și se recuperează”, au spus aceștia și au remarcat că Ucraina se regenerează.
În prezent, luptele au luat o pauză, parțial din cauza vremii nefavorabile, dar și din cauza epuizării ambelor părți, precum și în așteptarea unei contraofensive ucrainene, au explicat oficialii, adăugând că încă nu este clar dacă Bahmut va face parte din următoarea etapă, având în vedere statutul său actual.
Putin se întâlnește cu ambasadoarea SUA la Moscova
ACTUALIZARE 16:20 Vladimir Putin a participat la o ceremonie la Kremlin, unde s-a întâlnit cu noii ambasadori la Moscova și le-a acceptat acreditările. Printre cei prezenți s-a numărat Lynne Tracy, noul ambasador al SUA în Rusia.
Putin i-a transmis lui Tracy că sprijinul SUA pentru o revoluție în Ucraina în 2014 a dus la situația actuală în care Rusia și Ucraina se află în conflict. Relațiile Moscovei cu Washingtonul se află într-o criză profundă, a spus liderul rus, citat de The Guardian.
Putin accepts the credentials of the new US ambassador Lynne Tracy (and other ambassadors) and then proceeds to lecture her on “color revolutions," "support for the 2014 state coup in Kyiv" (and other things). (source: https://t.co/Hf2WCcI2AM) pic.twitter.com/vFgBm0TafU
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) April 5, 2023
Zelenski: Ucraina consideră Polonia un partener esențial în reconstrucția post-conflict
ACTUALIZARE 15:45 Ucraina consideră că Polonia va deveni un partener esenţial în amplul efort de reconstrucţie după încheierea războiului lansat de Rusia, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Varşovia, informează Reuters.
Într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez Andrzej Duda, şeful statului ucrainean a spus că situaţia din zona oraşului Bahmut, aflat în estul Ucrainei, este cu adevărat dificilă şi că vor fi luate ''decizii corespunzătoare'' dacă trupele Kievului vor fi expuse riscului de a fi încercuite de forţele ruse.
Volodimir Zelenski a subliniat că cel mai important pentru el este să protejeze vieţile soldaţilor ucraineni. El le-a adresat companiilor poloneze invitaţia de a veni în Ucraina până la încheierea războiului, pentru a avea o poziţie mai bună pe piaţa ucraineană, notează Agerpres.
De partea sa, preşedintele Duda a anunţat că în total Polonia a trimis sau va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.
''Patru avioane MiG-29 care erau în conservare au fost predate deja forţelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru aparate MiG sunt date acum, aşadar în total opt. Suntem pregătiţi să dăm încă şase, care în prezent sunt în curs de pregătire. Presupunem că ele vor putea fi transferate în curând'', a declarat şeful statului polonez în aceeaşi conferinţă de presă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu omologul său, Andrzej Duda
ACTUALIZARE 12:22 Într-o declarație făcută de Președinția poloneză, s-a raportat că, după ce Andrzej Duda și soția sa i-au întâmpinat oficial pe oaspeții lor (liderul de la Kiev și prima-doamnă), cei doi lideri politici vor avea discuții la palatul prezidențial, iar apoi vor începe discuțiile între delegații.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Vicecancelarul Robert Habeck spune că Germania nu trebuie să devină parte în războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 11:46 Vicecancelarul german Robert Habeck a reiterat limitele implicării ţării sale în ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, subliniind că Germania nu trebuie să devină parte în război, transmite dpa.
„Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a spus el miercuri la postul public de radio Deutschlandfunk. Acest considerent joacă un rol major în toate evaluările sprijinului pentru Ucraina, a afirmat el înainte de a reveni din vizita de două zile la Kiev.
„Evaluăm întotdeauna unde un pas ar putea merge atât de departe încât să ne implice activ în război”, a explicat el. Întrebat unde el, personal, trage o linie roşie, vicecancelarul a răspuns: „Să avem trupe germane în Ucraina”.
Habeck şi cancelarul Olaf Scholz au spus deja de mai multe ori că Germania nu ar trebui să devină parte a războiului.
Habeck, care este şi ministru al economiei, s-a deplasat luni cu o delegaţie de oameni de afaceri în Ucraina, unde s-a întâlnit şi cu reprezentanţi guvernamentali. Temele călătoriei au fost reconstrucţia în Ucraina şi cooperarea în sectorul energetic. Habeck a discutat, de asemenea, despre o prezenţă mai puternică a companiilor germane în ţara devastată de război.
Spre a face atractiv sau chiar posibil pentru companiile germane să lucreze în Ucraina în aceste condiţii, guvernul de la Berlin le oferă garanţii pentru investiţii. Acest risc trebuie pus în balanţă cu perspectiva speranţei, de care Ucraina are nevoie, a mai spus vicecancelarul la Deutschlandfunk.
„Pe lângă voinţa puternică de a reconstrui şi, cred, curajul impresionant al poporului de a privi înainte, ţara a suferit incredibil. Suportul pentru ea a fost justificat şi necesar”, a adăugat Habeck, citat de Agerpres.
Forțele ucrainene resping peste 60 de atacuri rusești în regiunea Doneţk
ACTUALIZARE 10:57 Forţele ucrainene au respins marţi peste 60 de atacuri ruseşti în zona localităţilor Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Liman, toate situate în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) şi pe linia frontului, a comunicat miercuri Statul Major General ucrainean într-un comunicat despre situaţia la zi de pe front, potrivit EFE.
"Bahmut şi Mariinka constituie epicentrul luptelor", se arată în raport, care consemnează 30 de atacuri respinse de trupele ucrainene în zona Bahmut, un oraş parţial cucerit de forţele ruse, care "continuă să lanseze atacuri" pentru a-l cuceri complet, potrivit raportului.
Statul Major ucrainean informează de asemenea despre bombardamente şi atacuri de artilerie împotriva mai multor localităţi situate lângă cele patru puncte amintite de pe linia frontului, unde Rusia trebuie să avanseze pentru a-şi atinge obiectivul de a cuceri întreaga regiune ucraineană Donbas.
Referitor la regiunile Zaporojie şi Herson, în sudul Ucrainei, de asemenea parţial ocupate de Rusia, comandamentul ucrainean subliniază că "inamicul continuă să îşi sporească capacităţile defensive", în plus la bombardamentele împotriva a 30 de localităţi din zona respectivă.
Mai mulţi oficiali de la Kiev au anunţat că Ucraina se pregăteşte de o contraofensivă de primăvară pentru a recupera noi teritorii, aşa cum a făcut între august şi noiembrie anul trecut în regiunile Harkov (nord-est) şi Herson (sud).
Totodată, Rusia încearcă să îşi consolideze progresele timide, dar constante în estul Ucrainei. În acelaşi timp, autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea tuturor copiilor din 21 de localităţi din regiunea Doneţk (est) afectate de luptele dintre trupele ucrainene, care le apără, şi forţele ruse, care încearcă să le cucerească, a anunţat Ministerul Reintegrării ucrainean, citat de Agerpres.
Dispoziţia prevede "evacuarea obligatorie a 126 de copii din 21 de localităţi din regiunea Doneţk, unde situaţia de securitate rămâne critică", se arată în nota oficială. Evacuarea va fi efectuată de cinci patrule ale unei unităţi a poliţiei ucrainene cunoscută sub numele "Îngerii albi", specializată în transferul în zone sigure, cu ajutorul vehiculelor blindate, a copiilor care locuiesc în oraşele afectate de război.
Copiii evacuaţi trebuie să fie însoţiţi de cel puţin un părinte sau un tutore legal. Statul le va oferi un loc unde să locuiască, precum şi ajutor material, asistenţă umanitară şi sprijin psihologic, a precizat ministerul într-un comunicat. Ucraina a adoptat la 7 martie o dispoziţie care permite autorităţilor să evacueze în mod obligatoriu minorii care au rămas în zonele grav afectate de conflict, conform EFE.
O dronă ucraineană s-a prăbuşit în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, afirmă presa rusă
ACTUALIZARE 10:25 O dronă ucraineană s-ar fi prăbuşit în apropiere de centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), transmite miercuri agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti, care citează un ofiţer rus responsabil de unitatea militară rusă care asigură securitatea uzinei, potrivit Reuters.
Anunţul media ruse apare în momentul în care directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să se deplaseze miercuri în regiunea rusă Kaliningrad, la o săptămână după ce a vizitat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, controlată din primele zile ale invaziei de forţele ruse, scrie Agerpres.
Potrivit ofiţerului rus citat de RIA Novosti, drona, de fabricaţie poloneză, cu o greutate de peste 2 kg, s-ar fi prăbuşit în apropierea nemijlocită a centralei. Agenţia de presă rusă, care îl prezintă pe acest ofiţer drept comandantul unităţii armatei ruse care asigură securitatea uzinei, nu precizează când anume a căzut drona.
La rândul său, Vladimir Rogov, liderul mişcării proruse „Împreună cu Rusia” din regiunea Zaporojie (în partea aflată sub controlul Moscovei) a transmis miercuri pe contul său de Telegram că forţele ruse au doborât o dronă de atac ucraineană deasupra oraşului Energodar, unde locuiesc angajaţii de la centrala Zaporojie, transmite publicaţia rusă Gazeta.ru.
El susţine că o dronă Warmate de fabricaţie poloneză a fost doborâtă cu ajutorul mijloacelor de război electronic şi că dispozitivul ar fi căzut la câteva sute de metri de centrala nucleară din Zaporojie. Anterior, acelaşi responsabil prorus infirmase informaţiile despre pregătirea evacuării locuitorilor din Zaporojie, afirmând că acestea reprezintă o „dezinformare” a serviciilor speciale ucrainene, conform aceleiaşi publicaţii ruse.
Şeful AIEA insistă asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul uzinei Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - în timp ce ucrainenii şi ruşii se acuză reciproc de bombardamentele din perimetrul acesteia.
Bombardamentele din zona centralei nucleare Zaporojie au suscitat îngrijorări cu privire la riscul unui dezastru nuclear asemănător celui produs la centrala de la Cernobîl în perioada sovietică, mai ales odată cu anunţurile privind începerea contraofensivei ucrainene, care ar include şi regiunea Zaporojie ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei.
Emmanuel Macron a ajuns la Beijing
ACTUALIZARE 10:20 Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns pe aeroportul din Beijing pentru vizita sa de stat în China, relatează The Guardian.
#JUSTIN: French President Emmanuel Macron has arrived in Beijing to kick off his state visit to China from April 5 to 7.https://t.co/6mqQOs4A1R pic.twitter.com/2dW4U4g5th
— Global Times (@globaltimesnews) April 5, 2023
Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate, înaintea contraofensivei. „Ştiţi ce aveţi de făcut!”
ACTUALIZARE 10:00 Kievul îi îndeamnă pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene, relatează miercuri DPA şi Unian, potrivit Agerpres.
„Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească”, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii. „Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate.
Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului (rus) mai au încă puţin timp să plece de acolo”, afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja „să-şi facă bagajele” şi că ar „fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei”. Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. „Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri”, le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.
Citește continuarea AICI
Ucrainenii vor începe în curând antrenamentul pe tancuri Abrams
ACTUALIZARE 09:50 Antrenamentul ucrainenilor pe tancurile americane M1-A1 Abrams nu a început încă, dar va începe „relativ curând”, a declarat, marţi, un oficial de rang înalt din domeniul apărării, potrivit CNN.
„Antrenamentul cu Abrams nu a început încă… Încă lucrăm la achiziţia de echipamente, aşa că nu am început încă antrenamentul, dar mă aştept ca acest lucru să se întâmple relativ curând”, a declarat oficialul în timpul unei şedinţe de informare. În total, oficialul a declarat că SUA au antrenat peste 7.000 de soldaţi ucraineni de la începutul invaziei ruseşti, în urmă cu mai bine de un an.
SUA intenţionează să trimită 31 de tancuri M1-A1 în Ucraina – de mărimea unui batalion ucrainean de tancuri.
SUA au fost de acord să trimită tancurile în ianuarie, după o revenire bruscă asupra politicii sale declarate, potrivit căreia Abrams erau prea complexe şi dificil de întreţinut pentru forţele ucrainene în mijlocul unui război. Administraţia Biden a cedat sub presiunea Germaniei, care a declarat că va aproba transferul tancurilor sale Leopard 2 către Ucraina numai dacă SUA vor fi de acord să trimită şi tancuri Abrams.
Rușii au lansat trei rachete și 47 de lovituri aeriene în ultima zi
ACTUALIZARE 09:41 Forțele ruse au lansat trei rachete și 47 de lovituri aeriene în ultima zi, potrivit Statului Major General al Ucrainei, notează The Kyiv Independent.
Forțele ucrainene au doborât 14 din cele 17 drone kamikaze folosite în atacul rusesc, care a inclus și 42 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă. Acesta s-a soldat cu victime în rândul populației civile.
Forțele rusești au continuat să își concentreze eforturile pentru a avansa de-a lungul direcțiilor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, în timp ce soldații ucraineni au respins 60 de atacuri.
Un membru al Gărzii de la Kremlin a reușit să fugă din Rusia, iar acum dezvăluie detalii despre sănătatea și viața secretă a lui Putin
ACTUALIZARE 09:35 Gleb Karakulov, un ofițer responsabil cu furnizarea de comunicații criptate președintelui Vladimir Putin, a reușit să fugă din Rusia, iar acum dezvăluie detalii despre liderul de la Kremlin. Într-un interviu pentru Dossier Center, Karakulov a declarat că a reușit să plece împreună cu familia sa în Turcia chiar în timp ce îl însoțea pe Putin într-o vizită în Kazahstan, în octombrie 2022, scrie The Moscow Times.
Gleb Karakulov a lucrat ca inginer cu gradul de căpitan în cadrul unității de comunicații prezidențiale a Serviciului Federal de Gardă (FSO) și l-a însoțit pe Putin în peste 180 de călătorii în ultimii 13 ani. Unitatea se asigura că Putin și prim-ministrul său beneficiază de comunicații criptate 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Karakulov a reușit să fugă împreună cu familia sa în Turcia în timp ce îl însoțea pe Putin într-o vizită în Kazahstan pentru un summit la mijlocul lunii octombrie 2022.
Citește continuarea AICI
Rusia a desfășurat nave suplimentare în Marea Neagră
ACTUALIZARE 09:15 Rusia a desfășurat nave suplimentare în Marea Neagră, potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.
În prezent sunt 15 nave, inclusiv șase purtătoare de rachete. Navele pot transporta până la 40 de rachete Kalibr, susține armata ucraineană. Armata a adăugat că amenințarea atacurilor cu rachete este „extrem de ridicată".
Printre alte rachete de croazieră și balistice, rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.
Zelenski a ajuns în Polonia
ACTUALIZARE 09:05 Preşedintele Volodimir Zelenski a trecut graniţa şi se află deja în Polonia, înaintea vizitei oficiale în capitala ţării, Varşovia, a anunţat miercuri consilierul prezidenţial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz, postului privat TVN24, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
„Pot spune că preşedintele Zelenski a trecut graniţa poloneză”, a informat Przydacz. Vizita şefului statului ucrainean a fost anunţată luni tot de Przydacz.
Cu acel prilej, Przydacz a transmis că vizita lui Zelenski are loc la invitaţia omologului polonez Andrzej Duda. „Vor avea loc discuţii lungi şi extinse, nu doar despre situaţia securităţii, ci şi despre sprijinul economic şi politic. Va fi o vizită oficială”, a declarat luni Przydacz la postul privat de radio RMF. El a adăugat că, miercuri, la Castelul din Varşovia, Zelenski se va întâlni cu polonezi şi ucraineni care s-au refugiat în Polonia.
Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu Duda în decembrie 2022 în timpul revenirii sale dintr-o vizită în SUA.
Polonia şi Ucraina, ţări vecine, au legături istorice profunde. Numeroşi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia rusă de anul trecut, iar un număr mare dintre ei s-au refugiat în Polonia.
Nimeni nu va reuși să frângă Ucraina, afirmă Volodimir Zelenski
ACTUALIZARE 09:00 Zelenski a spus în mesajul video de luni seară că forțele ucrainene fac eforturi să țină piept invadatorilor și că „nimeni nu va reuși să frângă Ucraina”.
Ținem sub control situația internă, în special în ceea ce privește independența spirituală. Nimeni nu va reuși să frângă Ucraina - nici din exterior, nici din interior”, a spus președintele ucrainean.
Biden și Macron doresc ajutorul Chinei pentru a contribui la accelerarea eforturilor de pace în Ucraina
ACTUALIZARE 08:45 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul american Joe Biden, au semnalat marţi, într-o conversaţie telefonică, dorinţa ca China să ajute la „accelerarea” căutării unei soluţii la războiul din Ucraina, au declarat surse diplomatice franceze, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Discuţia între cei doi şefi de stat a avut loc cu câteva ore înainte de plecarea lui Emmanuel Macron pentru o vizită de stat de trei zile în China, la Beijing şi apoi la Guangzhou. Această conversaţie a arătat „voinţa comună a Franţei şi a Statelor Unite de a-i angaja pe chinezi pentru a accelera, împreună cu noi, sfârşitul războiului din Ucraina şi a construi o pace de durată”, conform sursei citate.
În cadrul acestei discuţii, preşedinţii american şi francez au dorit, de asemenea, să „obţină de la chinezi o contribuţie la efortul global de solidaritate Nord-Sud” şi „să construiască împreună cu China o agendă comună privind clima şi biodiversitatea”.
În cadrul acestei vizite de stat în China, în perioada 5-7 aprilie, Emmanuel Macron va discuta cu omologul său, Xi Jinping care, din cauza apropierii de preşedintele rus Vladimir Putin, pare un factor decisiv în eforturile de a găsi o soluţie la războiul din Ucraina.
Macron şi Von der Leyen vor cere împreună Chinei să nu ofere ajutor militar Rusiei
ACTUALIZARE 08:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, fac o vizită comună neobişnuită în China, într-o încercare de a consolida relaţiile UE cu Beijingul, unde vor insista pe lângă preşedintele chinez Xi Jinping să nu ofere ajutor militar Rusiei.
În contextul apropierii dintre China şi Rusia şi a rivalităţii globale politice şi economice între Beijing şi Washington, vizita celor doi urmăreşte să arate o Europă unită în faţa gigantului asiatic, afirmă surse de la Palatul Elysee, citate de agenția EFE.
Războiul din Ucraina va fi un punct important pe agendă, mai ales după vizita efectuată de Xi Jinping la Moscova. „China este singura ţară din lume care poate avea un impact imediat în conflict, într-o direcţie sau alta”, recunoaşte una dintre aceste surse franceze, potrivit Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la Summitul alianţei care va avea loc în iulie, în capitala lituaniană Vilnius, transmite CNN. Zelenski s-a referit la Summit în mesajul zilnic postat pe reţelele de socializare.
Zelenski, invitat la Summitul NATO din iulie
ACTUALIZARE 08:20 Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit, în mesajul zilnic postat pe reţelele de socializare, despre aderarea Finlandei la NATO şi despre faptul că acest lucru demonstrează că procedurile pot fi accelerate.
„A avut loc un eveniment istoric pentru regiunea noastră, pentru întreaga Europă, pentru întreaga comunitate euro-atlantică. Finlanda devine cel de-al 31-lea membru al NATO. Alianţa devine tot mai puternică pe Flancul Estic. Îi felicit pe toţi locuitorii Finlandei şi pe domnul preşedinte personal pentru o garanţie de securitate fiabilă - o garanţie colectivă”, a transmis Zelenski.
El s-a referit şi la Summitul NATO de la Vilnius. „Apropo, Summitul NATO din acest an de la Vilnius merită să fie destul de ambiţios. Cu cât este mai ambiţios cel care protejează libertatea, cu atât mai puţine oportunităţi de agresiune are cel care vrea răul. Va veni ziua în care securitatea va fi garantată şi pentru ţara noastră”, a mai spus Zelenski.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- NATO și-a dublat granița cu Rusia după aderarea Finlandei.
- Șoigu amenință: Extinderea e o „încălcare a securității noastre”
- Nou ajutor militar pentru Ucraina
- Consiliul ONU pentru Drepturile Omului denunță deportările forțate ale copiilor ucrainei de către Rusia
- Belarus a arestat cetățeni polonezi, ucraineni și baltici pentru spionaj
- Rusia utilizează până la 20 de bombe ghidate „cu planare” pe întreaga linie a frontului, afirmă Kievul
- Lavrov spune că UE este o „asociaţie neprietenoasă”, iar Occidentul încearcă să „bage zâzanie” între Rusia și China
- Rusia a construit zeci de structuri defensive în Crimeea
- Ministerul britanic al Apărării: Rusia încearcă probabil să finanțeze și să dezvolte companii militare private alternative pentru a înlocui în cele din urmă Grupul Wagner
- Zelenski: Pregătim temeinic acţiunile noastre pentru eliberarea teritoriilor ucrainene
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News