Live

Live Text Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de explozii la cea mai lungă conductă cu amoniac din lume. Mii de oameni au fost evacuați în Herson

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au provocat explozii la cea mai lungă conductă cu amoniac din lume, Toliatti-Odesa. Continuarea livrărilor de amoniac de către Rusia prin această conductă este o condiție pusă de Moscova pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră. În Herson, aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații de pe ambele maluri ale râului Nipru după distrugerea barajului Nova Kahovka, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că „nu are încă dovezi clare cu privire la ceea ce s-a întâmplat la barajul Kahovka și precizează că nu este în măsură să spună cu exactitate în acest moment cine e responsabil pentru dezastru”. Cu toate acestea, ISW subliniază că „rușii au un interes mai mare și clar să distrugă barajul Kahovka.

Institutul pentru Studiul Războiului(ISW) a publicat hărți care arată amploarea inundațiilor după distrugerea barajului Kahovka.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Franța trimite de urgență ajutoare Ucrainei, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

ACTUALIZARE 22.30 Emmanuel Macron a anunţat miercuri că va trimite "în următoarele ore" un"ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate" ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul ţării, transmite AFP.

"Franţa condamnă acest act odios care pune în pericol oamenii", a declarat preşedintele francez pe Twitter, după o conversaţie telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. "Am putut să-i transmit preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său după atacul asupra barajului Kahovka", a adăugat el.

Potrivit Elysee, Centrul de criză al ministerului francez al Afacerilor Externe va trimite rapid un prim convoi de aproximativ zece tone de produse de sănătate, igienă şi purificare a apei solicitate de ucraineni, inclusiv o cisternă mobilă.

Pe Twitter, şeful statului ucrainean declarase anterior că s-a referit la "consecinţele ecologice şi umanitare ale actului terorist rus" şi a subliniat "nevoile urgente ale Ucrainei pentru a face faţă catastrofei" din regiunea Herson.

Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

ACTUALIZARE 20:05 NATO trebuie să discute opţiuni de a oferi Ucrainei garanţii de securitate pentru perioada ce va urma războiului cu Rusia, a spus miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Când războiul se va încheia, NATO va avea nevoie de aranjamente în vigoare pentru a asigura că Rusia nu-şi va reloca pur şi simplu forţele pentru un alt atac, le-a spus Stoltenberg jurnaliştilor la un eveniment la Bruxelles.

Reacția lui Putin, după aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka

ACTUALIZARE 17:40 Președintele rus Vladimir Putin i s-a plâns, miercuri, președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că „sabotori ucraineni” au aruncat în aer barajul Nova Kahovka. Liderul de la Kremlin spune că a fost „un atac barbar”. Ucrainenii susțin că rușii sunt cei care au detonat barajul, același lucru fiind susținut și de americani care au precizat că „cel mai probabil” în spatele atacului asupra barajului din Ucraina sunt rușii, care controlau și centrala hidroelectrică.

Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Erdogan i-a spus lui Putin că ar putea fi formată o comisie internațională care include ONU și Turcia pentru a analiza problema. Erdogan a discutat anterior și cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Vezi și GALERIE FOTO Imagini din satelit înainte și după aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka

Ce impact va avea asupra mediului distrugerea barajului Kahovka

ACTUALIZARE 16:30 Ministerul Agriculturii de la Kiev susține că distrugerea barajului Kahovka va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei și ar putea transforma în deșert cel puțin 500 de mii de hectare de terenuri rămase fără irigații, relatează Reuters. 

Ministerul Agriculturii de la Kiev susține că distrugerea barajului Kahovka va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei și ar putea transforma în deșert cel puțin 500 de mii de hectare de terenuri rămase fără irigații, relatează Reuters. 

Joe Biden „știa despre un plan al ucrainenilor de a ataca Nord Stream” cu trei luni înainte ca gazoductele să fie distruse

ACTUALIZARE 16:10 Administrația Biden a primit un raport întocmit de serviciile de informații ale unei țări europene, conform căruia Ucraina avea în plan să atace gazoductele Nord Stream, cu trei luni înainte ca niște explozii subacvatice să distrugă o porțiune a conductelor prin care gazul rusesc era transportat în Germania, potrivit Washington Post.

O agenție europeană a informat CIA că armata ucraineană plănuia să atace Nord Stream cu o echipă mică de scafandri care raportau direct comandantului șef al Forțelor Armate Ucrainene.

Citește continuarea AICI. 

Soldați ruși măturați de inundații după distrugerea barajului Kahovka. „Nimeni nu a reuşit să scape”

ACTUALIZARE 16:00 Forțe ucrainene au fost martore la momentul în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka, relatează CNN, care îl citează pe Andrei Pidlisni, un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos. „Nimeni nu a reuşit să scape”, a spus acesta. 

Imagini din orașul ocupat Oleșki, acoperit de ape. Oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor, rușii spun că nu sunt inundații

ACTUALIZARE 15:50 Imagini distribuite pe rețelele sociale arată dezastrul lăsat în urmă de inundații, după prăbușirea barajului Nova Kahovka. Potrivit oficialilor ucraineni, imaginile sunt filmate în orașul Oleșki, ocupat de Rusia, în regiunea Herson, la o zi după ce barajul Kahovka, aflat sub controlul forțelor ruse, a fost distrus.

Orașul Oleșki, din regiunea Herson, acoperit de ape. Foto: Twitter

Orașul este acoperit de ape, iar accesul se face cu bărci. Potrivit informațiilor furnizate de ucraineni, oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor, însă administrația de ocupație rusă a declarat că orașul nu a fost inundat, pentru a nu lăsa voluntarii să intre.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au provocat explozii la conducta cu amoniac Toliatti-Odesa

ACTUALIZARE 15:40 Forţele ruseşti au bombardat în mod repetat conducta de amoniac din regiunea ucraineană Harkov, a declarat marţi guvernatorul local, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta Toliatti-Odesa, de funcţionarea căreia Moscova condiţionează menţinerea acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Conducta de amoniac Toliatti-Odesa, cea mai lungă din lume, se întinde pe o distanţă de aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti din Rusia, de-a lungul fluviului Volga, până la trei porturi de la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Potrivit părţii ucrainene, nu au fost înregistrate scurgeri de amoniac în urma bombardamentelor efectuate marţi seara, care au lovit conducta în apropierea satului Masiutivka, la care s-a adăugat un nou bombardament din timpul nopţii în apropierea satului Zapadne, după cum susţine Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, informează News.ro.

"Nu există nicio ameninţare la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor", a declarat Sinehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Pe de altă parte, în cadrul briefingului zilnic de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat miercuri că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta de amoniac Toliatti-Odesa în regiunea Harkov în data de 5 iunie.

"La 5 iunie, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, un grup ucrainean de sabotaj şi recunoaştere a aruncat în aer conducta de amoniac Tolatti-Odesa, în apropiere de aşezarea Masiutovka din regiunea Harkov. Ca urmare a acestui act terorist, au existat victime civile. Acestora li s-a acordat asistenţa medicală necesară", a declarat Konaşenkov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului, "reziduuri de amoniac se scurg în prezent pe teritoriul ucrainean prin secţiunile avariate ale conductei".

"Nu există victime în rândul militarilor ruşi", a precizat oficialul Ministerului rus al Apărării.

În iulie anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev încheierea Iniţiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale. În virtutea acestei înţelegeri - care a fost prelungită luna trecută pentru numai 60 de zile, din cauza unor obiecţii ale Rusiei - vasele cu cereale ucrainene pot pleca din trei porturi, pe coridoare securizate, până la Istanbul, unde există un centru de control comun cu reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenţei acordului, şi permite ca doar o navă pe zi să plece şi să livreze alimente ucrainene către anumite ţări.

La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave, dacă toate părţile implicate în acordul privind cerealele sunt de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc pentru export prin conducta ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.

Conform Reuters, ONU a propus Kievului, Moscovei şi Ankarei să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, încercând să salveze astfel acordul ce permite exporturi sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră. 

La mijlocul lunii mai, Rusia a fost de acord cu o prelungire de doar două luni a acordului pentru Marea Neagră, dar a declarat că iniţiativa va înceta dacă nu va fi pus în aplicare un acord paralel, care vizează depăşirea obstacolelor în calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Sute de animale de la grădina zoologică din Nova Kahovka ar fi murit după distrugerea barajului

ACTUALIZARE 12:05 Câteva sute de animale de la o grădină zoologică ar fi murit după distrugerea barajului de la Nova Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat Olena Navrozka, proprietara acesteia, pentru ziarul Ukrainska Pravda, informează Agerpres.

După părerea sa, toate cele aproximativ 300 de animale - inclusiv maimuţe, măgari şi ponei - au murit.

Ea a spus că soldaţii ruşi care au ocupat Nova Kahovka anul trecut a făcut imposibilă evacuarea animalelor.

Şi în alte zone animalele au fost afectate de inundaţiile formate după aruncarea în aer a barajului la primele ore ale zilei de marţi.

Ministerul ucrainean de Interne a postat pe Twitter că orice animal de companie care rămâne în urmă în timpul unei evacuări de urgenţă nu trebuie lăsat în lesă sau încuiat în cuşcă, pentru a-i creşte şansele de supravieţuire.

Un torent de apă s-a revărsat marţi prin barajul masiv de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o porţiune din zona de război şi forţând localnicii să fugă din calea apelor. Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

ACTUALIZARE 11:40 Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid” provocat de ruși, susține Andriy Yermak șeful biroului președinției ucrainene, potrivit The Guardian. El a postat un videoclip în care se pot vedea pești rămași pe sol în urma inundațiilor.

Două sate rusești din Kursk au rămas fără curent în urma bombardamentelor, spune guvernatorul regional

ACTUALIZARE 09:50 Două sate rusești din regiunea Kursk au rămas fără curent după ce „două dispozitive explozive au fost aruncate” pe o stație electrică de către forțele ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, potrivit Sky News.

Roman Starovoit a spus că Popovo-Lezhachi și Tyotkino au suferit o întrerupere a curentului în urma atacului. El a adăugat că o persoană a rămas a fost rănită după ce a lucrat la restabilirea energiei. „El se află în spitalul raional central și medicii îi oferă toate tratamentele necesare”, a scris el pe Telegram.

Kursk este una dintre regiunile despre care Rusia a susținut că a fost atacată de forțele ucrainene. Kievul a negat anterior să fi efectuat atacuri peste graniță.

Cel puțin șapte persoane sunt date dispărute după inundațiile cauzate de distrugerea barajului Kahovka

ACTUALIZARE 09:45 Cel puțin șapte persoane sunt date dispărute după ce apele din barajul distrus Nova Kahovka au inundat zonele din apropiere, a declarat miercuri agenția de știri rusă TASS, care îl citează pe primarul orașului Nova Kahovka, instalat de Moscova, potrivit The Guardian.

„Știm sigur că sunt dispăruți șapte oameni,” a spus primarul din Nova Kahvovka, Vladimir Leontiev, citat de TASS.

Cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unui atac rusesc în Herson

ACTUALIZARE 09:40 Cel puțin o persoană a fost ucisă și o altă rănită într-un atac rusesc asupra Hersonului, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, potrivit Sky News.

Atacul a avut loc în timp ce mii de oameni din regiunea de sud au fugit de casele lor pentru a evita inundațiile cauzate de distrugerea barajului Nova Kahovka.

Un total de 29 de obuze au fost trase în orașul Herson, a declarat Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Nivelul apei din orașul Nova Kahovka scade

ACTUALIZARE 09:35 Nivelul apei din orașul ocupat Nova Kahovka a scăzut cu 35 de centimetri miercuri dimineața, a declarat un oficial susținut de Moscova, citat de CNN.

Vladimir Leontiev, primarul din Nova Kahovka, a declarat că sute de oameni au fost evacuați în oraș. „Ieri, aproximativ 900 de persoane au fost mutate din zonele inundate în locuri sigure”, a spus Leontiev. „Suntem încrezători că ziua asta va aduce o mulțime de vești liniștitoare și pozitive”.

Peste 1.400 de persoane au fost evacuate în Herson după distrugerea barajului Kahovka

ACTUALIZARE 09:30 Peste 1.400 de persoane au fost evacuate în regiunea Herson miercuri dimineața, după prăbușirea barajului Nova Kakhovka, a declarat un oficial militar ucrainean.

Într-o declarație la Telegram, Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson, a declarat că peste 1.800 de case de pe malul de vest al râului Nipru au fost inundate, relatează CNN.

Prokudin a declarat miercuri că nivelul apei este de așteptat să crească cu încă un metru în următoarele 20 de ore.

Inundațiile au distrus poduri din regiunea Nikolaiev

ACTUALIZARE 09:20 Inundațiile au deteriorat infrastructura critică din regiunea de sud a Ucrainei Nikolaiev, în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka din Herson, marți, a declarat un oficial ucrainean, potrivit CNN.

Ivan Kukhta, șeful administrației militare a orașului Snihurivka din Nikolaiev, a declarat că un pod din satul Yelyzavetivka a fost distrus, iar un altul din satul Halahanivka este „complet inundat”.

Kukhta a spus că autoritățile evacuează rezidenții dintr-o serie de case din Snihurivka.

ISW: „Rușii au un interes mai mare și mai clar să distrugă barajul Kahovka”

ACTUALIZARE 09:05 Institutul pentru Studiul Războiului susține că „nu a adunat încă dovezi clare cu privire la ceea ce s-a întâmplat la barajul Kahovka pe 6 iunie și, prin urmare, nu este în măsură să spună cu exactitate cine e responsabil pentru dezastru”, relatează The Guardian.

Dar adaugă faptul că „declarațiile oficialilor americani și europeni sunt în general în concordanță cu prognoza ISW din octombrie 2022, conform căreia rușii au un interes mai mare și mai clar decât ucrainenii în inundarea Niprului, în ciuda daunelor aduse propriilor poziții”. ISW spunea atunci că „Rusia ar putea folosi inundațiile pentru a lărgi râul Nipru și a complica încercările de contraofensivă a ucrainenilor”.

ISW mai precizează că „sursele ruse și-au exprimat îngrijorarea intensă și explicită cu privire la posibilitatea ca Ucraina să se pregătească să traverseze râul și să contraatace pe malul de est a regiunii Herson. Imaginile disponibile din 6 iunie, confirmate de „blogerii militari” ruși, sugerează că inundațiile au distrus pozițiile ucrainene din apropierea țărmului Dnipro și au forțat formațiunile ucrainene să evacueze în timp ce erau sub focul artileriei ruse.

În același timp, Statele Unite spun că „nu este sigur” cine este vinovat pentru ruperea barajului în Ucraina, dar nu ar avea sens ca Ucraina să fi făcut asta propriului popor și teritoriu. 

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, s-a reunit marți la cererea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei. Întrebat dacă Statele Unite știe cine este responsabil, ambasadorul adjunct al SUA la Națiunile Unite, Robert Wood, a spus reporterilor înaintea ședinței consiliului: „Nu suntem deloc siguri, sperăm să avem mai multe informații în zilele următoare.”

După ce inițial au negat că s-a întâmplat ceva cu barajul, colaboratorii locali ruși au atribuit prăbușirea acestuia pe seama bombardamentelor ucrainene. Surse înalte ale apărării britanice susțin însă că acest lucru este puțin probabil, precizând că o explozie la fundul barajului este cea mai plauzibilă explicație. În perioada premergătoare dezastrului, rușii au permis ca nivelurile apei să atingă niveluri periculos de ridicate. Oficialii pro-Kremlin din Herson au oferit o altă teorie: slăbiciunile structurale și presiunea apei au făcut ca peretele rezervorului să se defecteze.

Au existat unele dovezi care susțin ideea că prăbușirea a fost rezultatul unui accident cauzat de neglijența gravă a Rusiei. În noiembrie anul trecut, trupele ruse au aruncat în aer o parte a drumului de peste baraj în timpul retragerii lor generale de pe malul de nord al regiunii Herson. Scopul era oprirea avansării armatei ucrainene. Fotografiile au arătat că suprafața a fost deteriorată. Potrivit imaginilor din satelit, săptămâna trecută o parte din drum a fost spălată. Apele lacului de acumulare erau atât de înalte încât se pare că au început să curgă peste porțile de ecluză ale barajului.

Dar au existat și motive pentru care rușii ar fi putut arunca în aer barajul. Comandanții ucraineni recunosc că un atac peste râul Nipru a fost întotdeauna plin de riscuri, iar după ziua de marți este practic imposibil. Crearea unei noi și perfide câmpii inundabile improvizate înseamnă că generalii ruși pot redistribui soldați din regiunea Herson în alte părți mai vulnerabile ale frontului de mie de kilometri. 

ISW: Scăderea nivelului apei la rezervorul Kahovka nu prezintă „niciun risc imediat pentru siguranța centralei Zaporojie”

ACTUALIZARE 08:25 ISW transmite că amenințările la adresa centralei nucleare Zaporojie după distrugerea barajului Kahovka sunt mai mici decât se credea inițial. Centrala va avea suficientă apă pentru răcire „pentru câteva luni”, a spus directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit The Guardian.

Grossi a declarat că scăderea nivelului apei la rezervorul Kakhovka nu prezintă „niciun risc imediat pentru siguranța centralei” și că personalul AIEA de la Zaporojie monitorizează îndeaproape situația. El a mai spus că centrala pompează apă în canalele sale de răcire și sistemele aferente și că iazul mare de răcire de lângă unitate va fi „suficient pentru a furniza apă pentru răcire timp de câteva luni”.

Zelenski spune că a primit o „ofertă serioasă” de F-16

ACTUALIZARE 08:10 Președintele Volodimir Zelenski spune că a primit „o ofertă serioasă și puternică” de la liderii țărilor gata să furnizeze Kievului avioane de luptă F-16, precizând că așteaptă confirmările, relatează The Guardian.

„Partenerii noștri știu de câte aeronave avem nevoie”, a spus Zelenski într-o declarație pe site-ul său. „Am primit deja o confirmare a numărului de avioane pe care le putem primi de la unii dintre partenerii noștri europeni. Este o ofertă serioasă, puternică”, adaugă el.

Kievul așteaptă acum un acord final cu aliații săi, inclusiv „un acord comun cu Statele Unite”, a spus Zelenski. Încă nu este clar care aliați ai Kievului sunt gata să trimită avioanele în Ucraina.

Rusia spune că avioanele americane F-16 ar putea fi dotate cu arme nucleare dacă vor fi trimise în Ucraina

ACTUALIZARE 08:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui" arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite „găzduirea” de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe. „Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladarea a războiului escaladând şi cu siguranţă nu în domeniul nuclear. „Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct”, a spus Kirby.

Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov:„Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina”.

Preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, cere de mult vreme avioane F-16, spunând că apariţia lor cu piloţi ucraineni va fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele Biden le-a comunicat liderilor G7 luna trecută că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloţi ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a spus însă că nu există încă o decizie finală la Washington cu privire la trimiterea avioanelor.

Rușii bombardează în mod repetat o conductă de amoniac în regiunea Harkov

ACTUALIZARE 07:50 Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

Prelungirea luna viitoare a iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, un pact încheiat în iulie 2022 pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, ar putea depinde de redeschiderea conductei.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi la Marea Neagră. Ea a fost închisă
după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamentul de marţi seara târziu care a lovit conducta în apropierea satului Masiutivka şi a unui alt bombardament care a avut loc peste noapte în apropiere de satul Zapadne, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov."Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor", a spus Sinehubov pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Franța vrea să ofere ajutor Ucrainei după ce barajul Kahovka a fost distrus

ACTUALIZARE 07:40 Franţa s-a oferit marţi să acorde asistenţă Ucrainei în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka din sudul ţării, informează dpa, potrivit Agerpres. „Franţa este pregătită să ofere asistenţă autorităţilor ucrainene pentru a răspunde la consecinţele distrugerii parţiale a barajului", se arată într-o scrisoare de marţi a Ministerului francez de Externe.

În scrisoare, autorităţile franceze se declară foarte îngrijorate de impactul umanitar şi de mediu, precum şi de consecinţele asupra siguranţei centralei nucleare Zaporojie. Franţa a calificat ca un „act deosebit de grav” distrugerea barajului. „Ilustrează încă o dată consecinţele tragice ale unui atac pentru care Rusia poartă exclusiv responsabilitatea”, a spus ministerul.

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul, provocând inundaţii majore. Rusia deţine controlul asupra hidrocentralei. Moscova, pe de altă parte, susţine că trupele ucrainene sunt cele care au bombardat barajului hidroelectric Kahovka.

Uniunea Europeană promite Ucrainei asistență după distrugerea barajului Kahovka

ACTUALIZARE 07:30 Uniunea Europeană va oferi "asistenţa necesară" Ucrainei după distrugerea parţială a barajului hidroelectric Kahovka din sudul ţării, a anunţat marţi şeful diplomaţiei ucrainene după o conversaţie telefonică cu omologul său european Josep Borrell, transmite AFP.

„Uniunea Europeană este pregătită să ofere asistenţa şi ajutorul umanitar necesare pentru a atenua consecinţele acestui dezastru provocat de Rusia”, a declarat Dmitro Kouleba pe Twitter. Atât Kievul, cât şi Moscova, resping responsabilitatea pentru distrugerea acestui baraj.

Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații de pe ambele maluri ale râului Nipro după distrugerea barajului Nova Kahovka, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.

Zelenski: Dezastrul de la Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. Noi tot ne vom elibera pământul

ACTUALIZARE 07:20 Preşedintele Volodimir Zelenski spune că dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. „Noi tot ne vom elibera pământul”, a afirmat el. Zelenski a susţinut că faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, „care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea”. ”Ei bine, Ucraina va recâştiga tot ce îi aparţine”, a punctat el, potrivit News.ro. 

Volodimir Zelenski a menţionat că a discutat cu şeful AIEA, Rafael Grossi, în special despre ceea ce s-a întâmplat la acumularea de la Kakhovka şi situaţia generală de la centrala nucleară de la Zaporojie, spunând că acesta va face o nouă vizită în Ucraina. „Doar eliberarea completă a pământului ucrainean de ocupanţii ruşi va garanta că astfel de acte de terorism nu se vor mai întâmpla. Rusia foloseşte orice pentru teroare – orice obiect. Statul terorist trebuie să piardă”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că se va găsi o modalitate de a restabili viaţa normală după expulzarea „rusciştilor (cuvânt rezultat din contopirea termenilor „rus” şi „fascist”), spunând că acest lucru se aplică pentru toate regiunile – de la Herson la Dnipropetrovsk, de la Mykolaiv la Crimeea.

„Faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea. Ei bine, Ucraina va recâştiga tot ce îi aparţine. Şi va face Rusia să plătească pentru ce a făcut”, a arătat el.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Informațiile americane „înclină spre Rusia” pentru atacul asupra barajului
  • Imaginile din satelit arată că barajul Nova Kakhovka a fost avariat cu câteva zile înainte de prăbușire
  • Cine a aruncat în aer barajul Nova Kahovka
  • Stoltenberg afirmă că Ucraina va deveni membră NATO. „Rusia nu are veto”
  • Kremlinul acuză Ucraina că a aruncat în aer barajul Kahovka pentru a distrage atenţia de la eșecul contraofensivei
  • Îngrijorare la centrala nucleară Zaporojie. Șeful AIEA avertizează că apa care răcește reactoarele scade rapid
  • Rușii au dinamitat barajul Kahovka din interior, spune Zelenski
  • Distrugerea barajului Nova Kahovka nu va opri contraofensiva ucraineană
  • „Faceți ce puteți să vă salvați viața”
  • 16.000 de oameni ar putea fi afectați de inundații după distrugerea barajului Kahovka. Administrația prezidențială: Este și un ecocid
  • Nivelul apei provenite de la barajul distrus va fi „critic de mare” în câteva ore, avertizează un oficial ucrainean
  • Zelenski dă vina pe „teroriştii ruşi” pentru „distrugerea” barajului
  • Partizanii ruși anti-Putin ar fi folosit arme belgiene în atacurile de la Belgorod. Precizările serviciilor secrete ucrainene
  • Distrugerea barajului „ar putea avea consecințe negative” pentru Zaporojie, dar situația este „sub control”
  • Prigojin ia peste picior bilanțurile prezentate de oficialii ruși: „Cred că am distrus deja întreaga planetă de cinci ori la rând”
  • Zelenski convoacă o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate
  • TASS: 80 de așezări pot fi afectate de inundații
  • Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer

 

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Liderul suprem al Iranului amenință Israelul și SUA că vor primi un „răspuns zdrobitor”. Amenințarea lui Ali Khamenei

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Partenerii noștri