Zeci de candidaţi critici la adresa guvernului din Iran, excluşi de la alegerile parlamentare. Cum a motivat comisia electorală decizia
Peste 40 de candidaţi politici iranieni critici la adresa guvernului au fost excluşi de la alegerile parlamentare care vor avea loc în martie, din cauza „calificărilor ideologice insuficiente”. Decizia a fost condamnată de unele media locale şi de unii parlamentari.
O comisie electorală din Iran a exclus aproape 50 de candidaţi, inclusiv actuali membri ai parlamentului, din întreaga ţară, invocând „calificări ideologice insuficiente”, a informat duminică publicaţia Etemad, preluată de dpa și Agerpres.
Procesul este o „epurare politică” de către administraţia preşedintelui Ebrahim Raisi, cu scopul de a reduce la tăcere vocile critice ale naţiunii, conform cotidianului Shargh.
„În prezent, astfel de condiţii neconstituţionale se mai întâlnesc doar într-o ţară dictatorială precum Coreea de Nord”, a declarat Masih Mohajeri, redactor-şef al cotidianului Jomhouri-e Eslami, citat de Shargh.
Site-ul de ştiri Entekhab şi-a titrat articolul despre excluderi scriind: „Societatea închisă, favorizată”.
Unii parlamentari au criticat, de asemenea, excluderile. „Nu poţi menţine o revoluţie în viaţă cu bombe şi rachete, ci cu forţă de muncă calificată”, a declarat reformistul moderat Masoud Pezeshkian, subliniind nevoia de politicieni calificaţi.
Pezeshkian, fost ministru al sănătăţii, a fost, de asemenea, respins de corpul electoral şi nu i se va permite să candideze pentru următorul mandat legislativ.
Alegerile parlamentare urmează să aibă loc pe 1 martie 2024. Într-un proces online din octombrie, aproximativ 48.000 de candidaţi s-au înregistrat pentru scrutinul pentru cele 290 de locuri parlamentare.
La ultimele alegeri parlamentare din 2020, unui număr mare de candidaţi reformişti şi moderaţi li s-a refuzat votul fără nicio explicaţie, ceea ce a dus la o victorie clară a adepţilor liniei dure loiali regimului.
Criticii au numit acest lucru „reducerea la tăcere a opoziţiei”. Iranul nu are un sistem clasic de partide, ci facţiuni diferite care concurează între ele, principalele patru fiind adepţii liniei dure, arhi-conservatorii, neoconservatorii şi reformatorii.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News