Live

Xi Jinping a vizitat Xinjiang, regiunea unde este acuzat de genocid împotriva uigurilor

Data publicării:
China este acuzată că a pus un milion de uiguri în „lagăre de muncă forțată” amenajate pentru îndoctrinare politică. Foto: Profimedia Images

Președintele chinez Xi Jinping a vizitat săptămâna aceasta Xinjiang, prima călătorie din ultimii opt ani în regiunea din nord-vestul țării, unde Statele Unite au acuzat China de genocid împotriva minorității uigure, în majoritate musulmane, scrie Reuters.

De marți până vineri, președintele chinez a vizitat mai multe locuri din Xinjiang, inclusiv o plantație de bumbac, o zonă comercială și un muzeu, a informat postul de stat CCTV într-un buletin de știri de 34 de minute, difuzat vineri, după ce Xi a părăsit regiunea.

Statele Unite interzic importurile de bumbac din Xinjiang din cauza preocupărilor legate de încălcarea drepturilor omului și utilizarea muncii forțate. China a negat în mod repetat orice maltratare a uigurilor.

O fotografie realizată de agenția oficială de presă Xinhua îl arată pe președintele Xi fără mască înconjurat de locuitori care zâmbeau și aplaudau, mulți dintre ei părând a fi uiguri purtând costume tradiționale.

Xi i-a îndemnat pe oficialii din Xinjiang să asculte oamenii pentru a le câștiga inimile și a-i menține uniți. El a subliniat, de asemenea, că măsurile de securitate care vizează menținerea stabilității sociale ar trebui să devină regulate.

CCTV l-a citat, de asemenea, pe Xi spunând că practicile islamice trebuie să se conformeze sensibilității chineze și că Xinjiang trebuie să pregătească o echipă de reprezentanți religioși „de încredere din punct de vedere politic”.

Xinjiang a fost scena unor violențe sporadice antiguvernamentale înaintea unei represiuni despre care ONU a spus în 2018 că a pus un milion de uiguri în „lagăre de muncă forțată” amenajate pentru îndoctrinare politică.

China a negat inițial existența oricăror tabere, apoi a spus că a înființat „centre de formare profesională” cu cămine în care oamenii se pot autoînregistra „voluntar” pentru a învăța despre drept, limba chineză și competențe profesionale. S-a spus că în 2019 toți stagiarii „au absolvit”.

Xinjiang nu a raportat niciun atac violent de la înființarea centrelor.

„Scopul călătoriei lui Xi în Xinjiang este de a vedea rezultatele politicilor pe care le-a pus în aplicare în ultimii ani pentru a stabiliza Xinjiang și de a concluziona că abordarea și strategia lui pentru Xinjiang au avut succes”, a spus Li Mingjiang, profesor asociat la Şcoala de Studii Internaţionale Rajaratnam din Singapore.

Călătoria marchează prima apariție publică a lui Xi de când a vizitat Hong Kong pentru aniversarea de 1 iulie, care marchează 25 de ani de stăpânire chineză asupra fostei colonii britanice, un alt teritoriu în care Beijingul și-a înăsprit dramatic controlul în urma protestelor uneori violente pro-democrație și anti-China din 2019.

Ultima vizită raportată a lui Xi în Xinjiang a fost în 2014, când a cerut o „luptă totală împotriva terorismului, infiltrației și separatismului”. Autoritățile locale și-au intensificat ulterior eforturile de urmărire, control și reeducare a uigurilor.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri